Lyckostrategi nr 6

Den sjätte lyckostrategin handlar om hur man hanterar stress och motgångar. Det passar bra som fortsättning på torsdagens föreläsning. Eva pratade en del om att motgångar kommer vi alla att stöta på, på olika sätt och olika mycket, men motgångar är en naturlig del i livet. Det blir inte alltid som vi har tänkt oss att det ska bli. Det händer saker som ställer alla våra planer på ända. Det händer även traumatiska saker. Hur mycket vi än försöker skydda oss kommer det hända saker som gör ont i själen.


Hur vi hanterar smärta, sorg och lidande dvs vilka copingstrategier vi använder påverkar i allra högsta grad vårt mående. Negativa händelser och situationer händer alla, och det kan handla om situationer som är allt från påfrestande till traumatiska. Vi har olika sätt att hantera kriser på. Det kan handla om att försöka lösa problemet dvs vara probleminriktad. Där används olika problemlösningsstrategier. Ett annat sätt är att vara mer känsloinriktad och arbeta med de känslor som situationen väcker, kanske med hjälp av terapi.


Det finns olika typer av krishanteringsstrategier.


En av dom är att skriva av sig. Att skriva om otäcka eller traumatiska händelser kan vara läkande. Forskning har visat att det har många positiva effekter att skriva om traumatiska upplevelser. Skrivandet hjälper oss att förstå, acceptera och reda ut det som har hänt. Den som genom sitt skrivande kan finna en mening i det som har hänt har också färre och mindre smärtsamma tankar och funderingar kring händelsen.


En strategi att hantera smärtsamma upplevelser är att prata om den. Det kan vara med en nära vän eller det kan vara med en professionell person som tex en psykolog.


En tredje strategi handlar om att ifrågasätta dina negativa tankar. När det händer något dåligt översköljs vi ofta av negativa tankar och känslor som förvärrar din ursprungliga känsla. Dessa tankar kommer ofta automatiskt och är överdrivet pessimistiska, förvrängda och negativa. Beskriv vilken typ av motgång du har drabbats av, identifiera dina negativa tankar som uppstått på grund av problemet, skriv ner konsekvenserna av problemet dvs hur du mår och vad du gör, ifrågasätt dina negativa tankar och fundera på om det kan finnas andra orsaker. Att fundera på alternativa, mer positiva, orsaker till en händelse eller ett problem kan få dig på bättre humör och gör att du kan samla kraft till att bli mindre orolig och ha mer förtröstan. Det handlar om att konfrontera sina negativa tankar istället för att låta dom ta över kontrollen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0