Har du flyt?
Den positiva psykologin innehåller flera delar:


* lycka

* välbefinnande

* positiva känslor

* optimism

* tacksamhet

* flow

* personliga styrkor

* förlåtelse

* positiva tankar

* värderingar


Flow är ett begrepp som introducerades av Mihaly Csikszentmihalyi. Det innebär att vara totalt absorberad av något man gör, så uppslukad att man glömmer tid och rum. Man är så upptagen av det man håller på med att allt annat saknar betydelse. Tiden går fort och livet känns bra.


Flow kan man uppleva i många olika situationer tex spela tennis, när man seglar, när man rider, när man spelar musik, när man skriver, när man målar, när man pysslar, när man löser korsord - ja i alla möjliga situationer. Men för att uppleva flow får inte uppgiften vara för enkel, men inte heller för komplicerad. Det ska innebära en utmaning, men den ska vara genomförbar även om det innebär en rejäl ansträngning av förmågan. Det måste vara balans mellan svårighetsgraden och ens skicklighet. En för lätt uppgift gör att man blir uttråkad. En för svår uppgift innebär att man blir stressad och nervös. Det måste även gå att se resultat av det man gör, man behöver en direkt återkoppling för att flow ska uppstå.


Varje stund av flow gör att vi känner oss mer levande och lite mindre uttråkade. Kreativa sysslor ger ofta upphov till flow. Men vad som ger flow varierar från individ till individ. En del upplever flow när de kör bil, andra när de städar eller stryker kläder. Olika hobbies kan ge upphov till flow. Att odla flera intressen ger flera chanser att uppleva känslan av flow.


Tonåringar som ofta är i flow är mer optimistiska, har större självförtroende och är lyckligare än jämnåriga. En viktig sak som förälder är att ge sina barn chansen att odla flera olika intressen.


Att välja bort TV, och istället lägga mer tid på olika intressen, som ökar stunderna med flow, är ett sätt att uppleva mer lycka.


Börja med att tänka efter vad som ger dig tillfällen att uppleva flow. Se till att lägga in tider i din almanacka då du får möjlighet att få fler av sådana tillfällen. Lär dig nya saker, och öppna upp för nya möjligheter till flow.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0