Balans

I feng shui strävar vi efter att få balans och harmoni. Att skapa balans mellan yin och yang är en central del i feng shui. Allt i universum kan delas in i yin och yang.


                                
              
Yin representerar det feminina och natt, fuktig, böjd, bakom, neråt, låg, mörk, kall är alla olika aspekter av yin.
Yang representerar det maskulina och dag, torr, rak, framför, uppåt, hög, ljus, varm är aspekter på yang.


Om man tänker på dygnet så är natten när vi sover en yinperiod. Det är mörkt, svalt, tyst vilket alla är aspekter av yin. På morgonen går solen upp och nattens passiva yin övergår i dagens aktiva yang. Sol, varmt och aktivitet. Under eftermiddagen går solen ner och dagen övergår i kväll, och går tillbaka till yinenergi. Likadant kan vi se i årstiderna där vintern är yin, med vila där allt i naturen hämtar krafter för att på våren väckas till aktivitet av solen, yang


I inredning känns det harmoniskt när det finns en balans mellan yin och yang. Även former är antingen yin eller yang. Yangformer är raka, höga, hårda med skarpa hörn, medan yinformer är mjuka, rundade, låga. Varken det ena eller det andra är bra för sig. Det behövs en balans mellan yin och yang för att skapa harmoni. I inredning blir det harmoniskt när man blandar raka linjer med mjuka, böjda. När man blandar höga möbler med låga. Tänk dig ett rektangulärt bord med en skål i mjuka former på det. Då blir det balans mellan yin (det böjda) och yang (det raka)


Färger kan också delas in i yin och yang. Kalla, svala, lätta färger är yin, medan varma, fylliga, eldiga färger är yang. Yinfärger behövs för att ge lugn och ro och yangfärgerna behövs för att ge energi och uppmana aktivitet. Om du funderar på hur du använder de olika rummen hemma, om det är mest yinkvalitet som tex i sovrummet eller om det är mest yangkvalitet som tex i köket där många aktiveter sker, ofta på samma gång. Använd färger och former för att förstärka det du vill att rummet ska förmedla. I ett sovrum använder du kanske milda färger och mjuka former.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0