En helg för dig själv

Så här när vi står på gränsen till vinterns slut, och ljuset börjar så sakteliga komma tillbaka är vi många som känner oss trötta och slutkörda. Det är dags för att ta hand om dig själv, och din kropp. Boka in en hel helg för att borsta, massera, smörja, putsa dig själv. Där du får sova, äta nyttigt, återställa vätskebalansen - en må-bra-helg för dig själv helt enkelt!


Förebered hemma genom att boka av allt annat kommande helg, snygga till hemma genom att plocka undan skräp, bädda med rena sängkläder, vädra, tvätta morgonrock och sköna mjukiskläder så allt är förberett. Gör rent i badrummet, häng fram rena handdukar, se till att du har bomull, kleenex och bomullspinnar hemma. Sätt in doftljus. Köp hem god och fräsch mat, mycket frukt och grönt, mineralvatten, fruktdrycker och teer. Bunkra upp för olika hembehandlingar: rengöringskräm, peelingkräm, eteriska oljor, badolja, ansiktsmask, ansiktsvatten, fuktkräm, kroppslotion, handkräm, fotkräm, hårinpackning, borstar, svampar, fotfil och manikyrset. Du behöver inte åka iväg på spa för att ha en fantastiskt skön helg och bli ompysslad från topp till tå.


Fredag kväll:
Börja med att rena kroppen från smuts, gifter och stress. Eftersom reningsprocessen gör dig trött är fredag eftermiddag en bra start, så du kan sova så länge du behöver på lördagen. Börja med att bada i salt. Ett saltbad är rena avgiftningskuren. Tappa upp 35-gradigt vatten i badkaret. Tillsätt 250 gr epsomsalt, sk engelskt salt och 250 gr havssalt. Ligg i badet i 20 minuter. Använd inte tvål då det stör saltets inverkan. Drick ordentligt då kroppen svettas en del. Ett saltbad gör dig trött och dessutom svettas kroppen rejält, vilket är en del av reningsprocessen. Ta det lugnt när du kliver ur, och klappa huden torr.







Ansiktsrengöring
- ta bort ögonmakeup med en oljefri lotion. Badda lätt och dra inte i huden runt ögat
- gör rent ansiktet med rengöringslotion
- ta bort döda hudceller med en lätt ansiktspeeling, antingen med aha-syror eller peelingkorn
- ta en ångkur genom att tappa upp ljummet vatten i handfatet. Lägg en handduk över huvudet och håll ansiktet  
  över handfatet, andas in ångan och känn hur porerna öppnar sig. Kläm försiktigt ut pormaskar
- lägg en ansiktsmask. En lermask är effektiv som djuprengörare.
- lägg en ögonkräm på huden kring ögonen.





Nu är du säkert trött och dags att varva ner för kvällen.


Lördag:

Efter fredagens reningsbad behöver du sova tills du vaknar av dig själv. Vakna mjukt och ta det lite lugnt. Men att ta det lugnt innebär inte bara att sova. En promenad före frukost ger kroppen tillfälle att vakna i lugn och ro. Promenera i en halvtimme i lagom takt. Försök att inte tänka på något särskilt utan låt tankarna frigöra sig och ta in naturens helande kraft.

Fixa fötterna
- börja med ett fem minuters uppmjukande fotbad i 34 till 38 grader
- torka fötterna noga, särskilt mellan tårna för att undvika fotsvamp
- klipp naglarna. Följ tåns kant och klipp nageln ganska rakt för att inte få nageltrång
- fila bort förhårdnader lätt och försiktigt.
- smörj in fötterna med en fotsalva eller fotkräm. För maxeffekt trä på en plastpåse på varje fot och sen en 
  tjock strumpa över


Ägna dagen åt någon lugn och avkopplande aktivitet, yoga är perfekt. När det börjar bli eftermiddag är det dags för ett bad igen, men idag är det mer avkoppling som är i fokus. Skapa stämning i badrummet med ljus. Blanda i några droppar eterisk olja i vegetabilisk olja och hälli badkaret. Lägg en fuktgivande ansiktsmask, en finmosad avokado är ett bra alternativ till en färdig ansiktsmask. Lägg dig i badet och dra djupa andetag genom näsan. Andas in i fyra sekunder och andas ut lika länge. Slappna av i alla muskler. Spänn varje muskel i taget och slappna sedan av. Ligg i badet i max 20 minuter. Efter badet mår huden bra av att få fukt, så smörj in kroppen med en fuktgivande lotion. Massera när du smörjer in dig. Använd fingertoppar och handflata och massera kroppen i sektioner.





Efter badet är det dags att motionera insidan. Ett skratt är som motion för kroppens inre organ. Välj en komedig som du tycker om och njut av kvällen.


Söndag:

Nu är du renad och utvilad. Nu är det dags att komma igång och höja energinivån. Blås liv i dagen genom att börja med en morgonpromenad i raskt tempo. Planera in en halvtimmes intensiv dans under dagen. Det frigör endorfiner och ger dig ny energi. Sätt på bra musik hemma och dansa loss, eller gå på tex ett zumbapass.


Efter dansen är det dags för en dusch. Passa då på att peela kroppen och få bort döda hudceller. Massera in peelingen med en kroppsvante och gnid i små cirkelrörelser. Duscha svalt och smörj in dig efteråt. Drick mycket vatten för att ersätta kroppen för det den gör sig av med när cirkulationen ökar.





Nu har du snart gått igenom hela kroppen under din sköna helg. Ägna en stund åt håret också. Börja med att massera hårbotten. Passa på när du tvättar håret. Knåda med fingertopparna framifrån pannan och bakåt mot nacken. Tvätta försiktigt med ett milt shampo. Skölj i kallt vatten. Arbeta in en hårinpackning, svep in håret i en handduk och låt den sitta i 20 minuter. Skölj med kallt vatten från duschen.


Sista steget på denna helg är manikyr. 
- massera naglar, nagelband och fingertoppar
- använd samma peelingkräm som du hade i ansiktet för att peela naglarna. Var aktsam om nagelbanden
- klipp naglarna rakt av och slipa till kanterna med en fil. Fila i en rikting, uppåt och framåt - inte fram och tillbaka
- måla först med ett lager ofärgat basecoat
- måla med färgat lack i tre drag - sida, mitten, sida. Börja med lillfingret och gå mot tummen
- lägg ett lager ofärgat lack som skydd.




Tada - dags att varva ner och när du vaknar imorgon känner du dig som en ny människa :) Att unna sig en spaweekend behöver inte kosta dyra pengar, och du behöver inte ens åka bort. Du kan göra det mesta hemma - på egen hand. Hoppas du får en riktig skön helg och pyssla om dig själv! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0