Myter om lycka
Det finns flera myter om vad som gör oss lyckliga. Dessa myter blir ett hinder för ökad lycka då vi har föreställningar om vad som kommer göra oss lyckliga, som inte stämmer. Tyvärr är det ofta sådana saker som vi har fått höra om och om igen att vi behöver för att bli lyckliga.
Forskning har visat att hur lyckliga vi känner oss beror till 50 % på vår grundnivå, dvs personlighet och det genetiska arvet, till 40 % på medvetna handlingar och bara 10 % beror på omständigheter! Ändå lägger vi ner så mycket möda, energi och tankar på att förbättra våra omständigheter. Det positiva med forskningen är att så mycket som 40% av hur lycklig du känner dig kan du själv påverka genom ditt agerande och de val du gör.
Den första lyckomyten är att lyckan är något som vi måste hitta, och att vi kan nå den genom att uppnå vissa saker och skapa rätt omständigheter tex få drömjobbet, köpa det huset man vill, gifta sig med sin själsfrände. Men även om du skulle uppnå dessa saker blir du inte lyckligare av det. Lycka är inte något du finner eller upptäcker, utan den finns inom dig. Lycka är ett sinnestillstånd som du uppnår genom att förändra ditt sinne, hur du uppfattar dig själv och världen.
Den andra lyckomyten är att vi blir lyckliga om vi förändrar våra levnadsomständigheter. Hur många har inte tänkt "jag blir lycklig om...." eller "jag blir lycklig när...". Hur många går inte och drömmer om något som måste hända för att de ska uppleva lyckokänslor eller som går och längtar tillbaka till tider som har varit. Men förändringar i levnadsomständigheterna kan vara positiva och trevliga, men de gör inte särskilt mycket vår vårt välbefinnande på sikt.
Den tredje lyckomyten är att antingen är man lycklig eller så är man inte det. Tanken då är att det är något man är född med, att det är genetiskt betingat och inget man kan påverka. Men forskningen har visat att det går att lära sig att bli lycklig genom att göra medvetna handlingar som ökar lyckonivån. Så mycket som 40% beror på handlingar man gör
En lyckomyt är att pengar och ägodelar gör oss lyckliga och det är något som vi har lärt oss om och om igen, genom reklamen inte minst. Om jag bara har den där prylen blir jag lycklig, eller om jag tjänar mer pengar blir jag lyckligare. Men varken pengar, prylar eller större bostadsyta har någon effekt mer än för stunden. Visst är det då synd att så många människor strävar efter just detta - mer pengar och mer prylar och tror att de ska bli lyckliga då. Forskningen har visat att en materialistisk livssyn inte gör människor lyckligare, men inte nog med det , utan det är även en stark indikation för olycka. Ju mer saker vi äger, desto mer äger sakerna oss - och vår tid. Det tar tid att tjäna ihop pengar för att skaffa sig saker, det tar tid att skaffa sakerna, det tar tid att ta hand om sakerna och det tar tid att oroa sig över att bli av med sakerna.
En annan lyckomyt är att man är lyckligare om man är vacker, att skönhet ger lycka. Att objektivt sett bli vackrare har ingen effekt på hur lycklig man känner sig, att däremot tycka själv att man är vacker är en annan sak. Att tycka om sig själv ger alltså en högre lyckokänsla. Det finns forskningsbelägg på att lyckliga människor uppfattar allting i livet på ett mer positivt sätt, vilket även gäller för sitt egna utseende. Allt fler människor förändrar sitt utseende idag genom plastikkirurgi, men kosmetiska förändringar ger inte någon varaktig effekt på lyckan.
Det är ironiskt att många inriktar sig på att förändra sina levnadsvillkor för att känna sig lyckliga när forskningen visar att det inte gör dig lyckligare. Det finns mycket forskning som visar att metoden att försöka bli lyckligare genom att förändra levnadsomständigheterna inte fungerar mer än kortvarigt. Detta beror på lyckotillvänjning. Att flytta, få ett nytt jobb, gifta sig - dessa omständigheter ökar lyckan, men bara ett kort tag. Vi vänjer oss vid positiva förändringar som mer pengar, ny bostad och ägodelar, skönhet, hälsa osv och ganska snabbt går lyckonivån tillbaka till den vi hade innan förändringen.
Kontentan av ovanstående forksning är att sluta sträva efter saker som inte påverkar lyckan nämnvärt, men komma ihåg att du kan påverka din lycka genom olika handlingar. Jag kommer skriva om dessa olika handlingar och strategier du kan använda för att öka lyckan. En del har jag redan skrivit om som du hittar under fliken psykologi.
hei.
så intresant dette var, ja har oppdaget dette for lenge siden, har opplevd masse i livet mitt som har gitt en perspektiv om hva som er viktig for meg.
det er nok mest å gjøre andre glad,gjøre ting sammen med mine kjære, se dem le og hygge seg,
nyte musikk, å ha en stille hverdag,sitte i stillheten å bare se havet, å det er så mye,alle disse små ting, å kunne være kreativ gjør en enormt lykkelig,
ønsker deg en herlig helg,
klem fra sylvia
Vilken intressant sida jag hamnade på! Hit kommer jag igen och läser mer noga, jag är jätteglad att jag hittade hit!
Ha en skööön dag!
Kram L-L
Vad roligt att ni har hittat hit, och välkomna!
Sylvia: jag tror precis som du att det är de små sakerna som gör att man blir lycklig på sikt, och att ta sig tid att njuta av dom. Det kanske är först när man gått igenom en del saker i livet som man kommer fram till det, men det vore intressant om man fick lära sig mer om det i skolan. Det är inte pengar, saker, skönhet som ger en bestående lycka. Undra om våra tonåringar hade mått bättre då än vad de gör idag??
Bra sammanfattning! Det är så många som springer runt, runt och tror att lyckan står och väntar bakom nästa hörn.
Och det borde ju säga sig själv - detta med pengar och materialistiska saker. När du strävat efter och fått mer pengar - så slutar du ofta att jämföra dig med dem du jämförde dig med innan, utan nu börjar du istället att jämföra dig med de som har ytterligare lite mer. Ett hopplöst ekorrhjul - det finns alltid någon som har mer!
Så det finns bara en sak att göra:
Hoppa av statusjakten! Ta reda på vad som är viktigt för dig - innerst inne och ägna mer tid åt det.
=> Lycka!
Önskar dig en skön helg!
/Anneli
Anneli: precis som du säger så blir man aldrig nöjd om man försöker mäta sin lycka i prylar. Det finns alltid någon som har mer eller dyrare saker. Tänkte faktiskt på detsamma när jag lyssnade på en föreläsning med Kajsa Bergkvist om att sätta mål. Visst är det bra att sätta mål att sträva mot, men när jag lyssnade på henne tyckte jag mest att det var en sorglig historia för så fort hon hade uppnått ett mål höjde hon ribban och satte ett nytt mål. Det blir ju på samma sätt att hon aldrig stannade upp och njöt av det hon uppnått.
Så njut av stunden, sätt gärna upp mål men glöm inte bort att stanna upp, fira och njut av att du har uppnått ditt mål.