Skönhet

Jag tittar på Nyhetsmorgon med Tilde de Paula där de hade en diskussion om skönhetsoperationer med anledning av Anna Bäséns  nya bok "Allt du behövet veta om skönhetsingrepp". Anna Bäséns är medicinjournalist och har tittat på skönhetsingrepp och gjort research i skönhetsbranschen för att kunna skriva sin bok. En sak som förvånade mig är att det inte finns några regleringar inom branschen. Det är lättare att starta en skönhetssalong som gör olika typer av kosmetiska ingrepp än vad det är att starta restaurang. Det finns inte heller någon nedre åldersgräns för när man får göra skönhetsoperationer. Inte i lagen iallfaall, men praxis är att seriösa aktörer använder 18 år som åldersgräns. Men som i alla lukrativa branscher finns det aktörer som är mindre seriösa.




Med tanke på vad jag skrev igår om lyckomyter känns det relevant att fortsätta diskussionen om skönhet.. En av lyckomyterna är att skönhet ger lycka, vilket forskningen har visat inte alls stämmer. Då är det ganska sorgligt, tycker jag, att 125.000 svenskar varje år genomgår någon form av skönhetsoperation. För en del har det säkert effekt. Forskningen har visat att oavsett om du är objektivt vacker eller inte, höjs lyckokänslan om du själv tycker att du är vacker. Men för många som genomgår en operation blir det en besvikelse att de inte mår bättre efter än vad de gjorde innan. Att ändra utseendet i sig har i de allra flesta fallen ingen långvarig effekt på lyckonivån.


En 17-årig tjej de intervjuade uttryckte det väldigt bra när hon sa att vi har alla komplex för något, och om vi fixar något komplex så hittar vi snart något nytt att ha komplex för. Det handlar om hur du värderar dig själv. I USA är de mer extrema än vad vi är i Sverige, men ofta blir det så att det som händer i USA kommer till Sverige förr eller senare. Jag tycker det var chockerande siffror att 12.000 ungdomar i USA, mellan 13 och 19 år, varje år tar botoxinjektioner . Hela den skönhetshets som finns i samhället idag gör att ungdomar blir de största förlorarna, speciellt tjejer.


Vad tycker du om skönhetsoperationer? Vad är ok att göra och när går det för långt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0