Lyckostrategi 2

Den andra lyckostrategin är att vara optimistisk och tänka positivt. Optimistiska strategier är tex att se saker från den ljusa sidan, att lyfta fram det som blev rätt istället för det som blev fel, att hellre fria än fälla, att ha en ljus syn på sin framtid. Både att ha en optimistisk livssyn och uttrycka tacksamhet innebär att försöka se det positiva i varje situation. Skillnaden är ,att vara optimistisk innebär både att uppskatta nuet, det förlutna OCH våga tro på en positiv framtid.

Både tacksamhet och optimism betyder olika saker för olika människor. Att vara optimistisk innebär inte att tänka att allt är perfekt och problemfritt, utan att vara medveten om att trots olika saker som händer ha en ljus livssyn, välja att se det positiva istället för det negativa. Att livet kan gå upp och ner, men till slut kommer allt att ordna sig.Vissa forskare definierar optimism med att ha en förväntan på en positiv framtid, andra utifrån hur vi förklarar olika saker vi råkar ut för. Den som tillskriver negativa händelser till yttre händelser yttre, övergående och specifika faktorer till skillnad mot inre, konstanta och genomgripande faktorer är optimistik. Optimism ger motivation och lättare att ta initiativ. Forskning har visat att optimistiska människor är envisa och jobbar på även i svåra stunder, de sätter upp fler mål och är mer framgångsrika inom många områden.
Några olika sätt för att börja med en optimistisk strategi


1. Skriv dagbok där du beskriver din bästa tänkbara framtid. Fundera hur du vill att ditt liv ska se ut om ett, fem eller tio år. Visualisera en framtid där allt har blivit exakt som du önskar. Skriv ner vad du ser framför dig. Ägna 20 minuter om dagen åt detta. Du kommer att inse att du har makten att bestämma hur din framtid ska bli. Att skriva ner din bästa framtid hjälper dig att organisera, samla och analysera dina tankar. Du kommer bättre förstå dina proriteringar, känslor, motiv, vem du innerst inne är och vad du vill få ut av ditt liv. Om du skriver ner dina livsmål kommer du också att anstränga dig att uppnå dom. Att tänka positivt om framtiden ökar chansen att det kommer bli som du tänker.2. Skriv dagbok över mål och delmål. Identifiera långsiktiga mål och bryt ner dom i delmål. När negativa tankar dyker upp, försök komma på andra scenarior och tänkbara lösningar. Hämta motivation och energi genom att tänka på andra situationer då du har lyckats.3. Identifiera hindrande tankar. Försök ersätta en automatisk negativ tanke med en mer optimistisk. Skriv ner dina hindrande tankar och fundera på olika sätt att omtolka dom. Fundera på om det går att tolka situationen på något annat sätt, om det kan komma något gott ur den, om den innebär möjligheter för dig, vad du kan lära dig för framtiden och om den gjorde dig starkare på något sätt?


Att bli mer optimistisk handlar om att träna sig på att se tillvaron ur ett mer positivt perspektiv. Det går att lära sig att bli mer optmistisk. Ju mer du övar dig i positivt tänkande, desto lättare kommer det bli att hitta positiva aspekter. Efter ett tag kommer de positiva tankarna komma automatiskt och blir till en vana, som allt vi tränar på.


Att vara optimistisk handlar också om hur man väljer att se på tillvaron. Världen är både hemsk och grym, men samtidigt underbar och rik. Båda är sant, och du väljer vilken sanning du vill ta till dig. Att vara optimistisk handlar inte om att förneka negativa händelser, utan att välja att se det positiva i varje given situation.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0