Likasinnade

En sak som jag tycker är viktigt när man vill göra en förändring i sitt liv, oavsett om det handlar om att ändra sina matvanor, sluta röka, träna, leva mer miljövänligt eller leva ett enklare liv, sk downshifting, är att omge sig med människor som vill samma sak. Som har samma mål. Då kan man peppa varandra, och även inspirera varandra.
 
 
Jag hittade en Facebookrupp som heter Frivillig enkelhet och via den hittade jag till bloggen Ensammammadownshiftar där en ensamstående mamma med två halvstora söner bestämde sig för att livet går ut på mer än att bara jobba och stressa. Hon jobbade redan deltid, 80 %, på sin lärartjänst men gick ner till 50% för att få mer tid tll barnen och till livet.
 
 
Jag tycker det är oerhört inspirerande att läsa hennes blogg. Många anser ju att det där med att downshifta och leva enklare är ett privilegium för en välavlönad medelklass, och inget som gemene man skulle kunna göra, och definitivt inte en ensamstående mamma (vilket ju jag också är). Själv jobbar jag också 80% idag och tycker att det är det bästa jag har gjort, att gå ner från heltid till 80 % men jag har som mål att på sikt också arbeta ungefär halvtid.
 
 
Ett av hennes intressanta inlägg är en lista där hon skriver om olika saker hon gör för att pengarna från sin halvtidstjänst ska räcka till en familj på tre personer. Många bra spartips, som känns mer seriösa och lättare att ta till sig än en del tips från TV:s senaste satsning Superspararna där de kommer med tips som att sno salt, peppar, ketchup, toapapper från tex McDonalds eller att alltid bajsa på jobbet för att på så sätt spara in 244 kr på ett år.
 
 
Läs mer på Ensammamammandownshiftar här http://ensammamammandownshiftar.blogspot.se
 
 
Så här sparar jag pengar - 55 råd och tips till en blivande downshiftare
 
1. Jag har satt en klisterlapp på dörren "All reklam undanbedes vänligt men bestämt."
2. Jag går inte i affärer mer än absolut nödvändigt.
3. Jag struntar fullständigt i modets nycker.

4. Storhandlar ca två gånger i veckan. Obs! Köp BARA det du behöver
5. Jämför priser
6. Har kort till mina stambutiker. Det innebär att jag får bonus baserat på vad jag handlar för resp rabatt på vissa varor. Men inte för många kort - bara två, nämligen till handlaren runt hörnet och närmsta stormarknad.
7. Köper aldrig tidningar. De enda tidningar jag läser i pappersform är dem jag ärver av väninnor, tandläkarens väntrumslekyr och gratistidningar. Övrigt läser jag på nätet.
8. Köper aldrig olästa böcker. Jag kollar soprummet för där har vi en hylla där folk lägger diverse prytlar som är hela men som de inte behöver längre. Ofta innehåller den fem till tio böcker. Sedan handlar jag på Röda Korsets second hand-butik  och är stammis på biblioteket.
9. Hyr aldrig filmer. Jag har en tendens att glömma lämna tillbaka dem i tid och sen står man där med det dubbla priset, ca 60 kronor - när man kan köpa nya för 33 kronor stycket. Vi lånar på biblioteket och handlar begagnat och i vissa fall köper nya.
10. När pojkarna eller jag behöver nya kläder börjar jag med att kolla på lokala Röda Korset, därefter loggar jag in på tradera. Enbart i nödfall köper jag nyproducerat.
11. Vi köper aldrig shorts, utan istället klipper jag av jeans som blivit för korta och/eller fått hål på knäna.
12. Jag skäms inte för att tacka ja till en kasse begagnade barnkläder.
13. Jag köper aldrig kakor. Jag bakar och fryser in. Har alltid något i frysen ifall man inte hinner eller får oväntat besök.
14. När jag blir bortbjuden tar jag ofta med mig en hembakad kaka eller limpa istället för att köpa en chokladask eller blommor.
15. Om någon frågar om vi ska ta en fika på stan eller äta ute, bjuder jag hem dem istället.
16. Jag äger ingen bil. Det finns inget så kostsamt som en bil. Bensin, skatter, försäkring, reparationer, besiktning...
17. Jag cyklar till jobbet i ur och skur.
18. Vi åker sällan på semester utan försöker ha kul med vänner och bekanta här hemma och gör dagsutflykter i närområdet.
19. Om vi åker på semester håller vi oss till Skandinavien och bor på vandrarhem.
20. När vi är på dagsutflykt eller semester tar vi alltid med egen matsäck.
22. Vi äter aldrig på restaurang.
23. Jag går inte på gym utan min cykling ger mig den vardagsmotion jag behöver.
24. Jag deltar i Svenska kyrkans gratis körverksamhet istället för att betala dyrt för någon cirkel hos studieförbunden.
25. Jag har inga boendelån.
26. Jag betalar mina räkningar i tid.
27. Jag behöver inte göra dumma impulsköp eftersom jag sällan är stressad.
28. Jag köper inte kaffe i automaten på jobbet utan tar med egna tepåsar.
29. Jag går gärna med udda strumpor ifall det gått hål på hälen på den ene.
30. Jag sparar alla papper med blank baksida att göra anteckningar på.
31. Jag unnar mig sällan godis.
32. Jag slänger inget som inte är uttjänt.
33. Jag lappar mina jeans (inte pojkarnas eftersom de växer ur sina så fort).
34. Jag syr i nya knappar vid behov.
35. Jag syr igen sömmar som gått upp i allt från blusar till påslakan.
36. Uttjänta t-shirtar funkar som golvtrasor ett litet tag.
37. Jag tar alltid med mig egna tygpåsar när jag ska handla.
38. Fd bröd- och fruktpåsar kan man slänga sopor i.
39. När jag är trött och/eller ledsen tröstar jag mig med att lägga patiens istället för att äta en chokladbit eller köpa en ny klänning.
40. Vårt hem är mysigt, personligt, funktionellt och någorlunda städat - inte modernt eller särskilt stilfullt.
41. Jag har släppt principen om att handla ekologiskt - det blir för dyrt.
42. Jag har minskat på mina bidrag till hjälporganisationer.
43. Vi har ingen hemtelefon utan bara mobil.
44. Jag pratar sällan i telefon, utan mailar eller smsar hellre.
45. Jag använder menskopp.
46. Min skönhetsvård sköter jag i mitt hem istället för att gå på dyra salonger.
47. Istället för dyra skönhetprodukter använder jag mig ofta av sånt man hittar i var mans kylskåp.
48. Istället för att gå på bio på fredagkvällen, spelar jag och pojkarna ibland Monopol eller annat brädspel.
49. När jag köper färska kryddor med rötter sätter jag dem i jorden i en liten kruka som jag placerar i köksfönstret. Med lite tur växer det upp mer.
50. Jag håller liv i julstjärnor och julkaktusar året om
51. När det är dags för julklappar eller födelsedagspresenter ser jag vad jag kan hitta i mina gömmor eller köper begagnat. Till pojkarna blir det ibland också något riktigt fint som de faktiskt behöver. I julas bakade jag kakor som jag sen cyklade runt med till vänner och bekanta.
52. Om jag ser något riktigt bra och billigt som skulle kunna passa som present till någon köper jag det och sen lägger jag det i en banankartong som jag placerat längs upp i garderoben till ett passande tillfälle. Min presentgömma.
53. Jag sparar på elen genom att låta fryst mat tina i kylskåpet, släcka lampor i de rum som står tomma, och genom att se till att dator, cd-spelare m.m. står så lite som möjligt på stand-by.
54. Jag äger ingen dammsugare utan sopar istället. Dock uppstod problem en gång när det kommit skräp i brandvarnaren som satte igång och pep alldeles förskräckligt. Då fick jag låna grannens dammsugare.
55. Jag använder inte elvispen förutom i nödfall. (Dvs när gästerna står och stampar i farstun och jag är inte färdig med maten än eller när jag ska göra maräng). Istället häller jag grädden i en glasburk och skakar tills den uppnått önskad konsistens.

Kommentarer
Postat av: Ensamman mamman

Tack för det fina omdömet! Och tack vare att du länkade till mig så hittade jag din spännande blogg... :)

Svar: Tack själv för en inspirerande blogg! Igår kväll satt jag och fikade med två tjejkompisar. Den ena (ensamstående) pratade om att hon behövde arbeta mer och därmed tjäna mer för att skapa ett bra liv. Ja, man måste ju jobba heltid för att det ska funka säger då den andra (som lever i en relation).Nej, det behöver man inte alls sa jag då och hänvisade till dig och din blogg. Iofs måste man prioritera annorlunda och tänka om för att det ska fungera, men det går. Själv jobbar jag 80% men kanske inte är helt representativ då jag har ett ganska välavlönat jobb, men också en del studieskulder efter sex års universitetsstudier. Mitt mål är att gå ner till 50-60% om några år då jag också kommer bo mycket billigare än vad jag gör idag
None None

Postat av: Irene

Tack för bloggtipset, skall definitivt kika in där!
Och ja, det är viktigt med likasinnade... ;-)

2014-08-20 @ 13:50:48
URL: http://www.wangborgshem.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0