En vit jul

För mig är det en självklarhet med en vit jul, så till vida att den inte innehåller någon alkohol. Jag anser att julen i första hand är barnens stora högtid. Långt innan jul börjar de räkna ner dagarna, och ser med spänning fram emot att jultomten ska komma. Men för var fjärde barn har julen varit en obehaglig upplevelse pga alkohol.


Hos mig dricks det alkoholfri glögg, ingen snaps, ingen julöl, utan julmust till maten och inga drinkar efter julmaten.


Därför tycker jag IOGT:NTO har en riktigt bra kampanj där man skriver på ett kontrakt om en vit jul, där ingen alkohol dricks under de tre juldagarna.

Det här är vit jul

Många barn känner oro inför julen. Inte för att tomten ska ge fel julklappar, utan för att han vinglar så konstigt.

Alkoholkonsumtionen är i dag hög bland vuxna runt om i landet. Runt 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. När mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt, då står inte längre julen för en trygg gemenskap.

Vi vill göra skillnad – vill du?

Vi vill få fler vuxna att avstå alkohol under julhelgen och genomför även en rad alkoholfria aktiviteter för barn och ungdomar runt om i landet.

Ställningstagande

Ta ställning du med och skippa alkoholen i år! Om du kan lova att avstå alkohol över 2,25% under julafton, juldagen och annandagen räknas det som ett ställningstagande. Även om du själv inte kommer att fira jul tillsammans med barn så kan du göra ett ställningstagande i solidaritet med alla de barn som förtjänar en Vit Jul. Ta ställning du med, klicka här!

Även företag kan ta ställning, klicka här för att läsa mer om det.

Aktiviteter Det ska vara kul med jul! När skolor och fritidsaktiviteter stänger under julen försvinner ett andningshål för många barn som lever i familjer med ett risk- och/eller missbruk.

 Vit Jul genomför en rad roliga aktiviteter runt om i landet där alla barn är välkomna – de som verkligen behöver det och de som bara vill komma iväg och ha roligt. Klicka på Sverigekartan på startsidan och se vad som händer i just din kommun!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0