Mindfulla attityder

Jon Kabat-Zinn var den som tog mindfulness till västvärlden i slutet av 70-talet. Mindfulness bygger på zenbuddhismen där medveten uppmärksamhet är centralt.


I mindfulness finns det sju attityder som hjälp för att leva ett mer närvarande liv. Dessa attityder kan tränas, men inte tvingas fram. Det är i de vardagliga situationerna vi får möjlighet att odla dessa attityder.


1. Icke dömande


De flesta av oss är snabba på att värdera, döma och jämföra. Vi tycker om att sätta saker i relation till varandra, som vilken är större, snyggarem fulara, bättre. Vi värderar ofta oss själva också, ofta genom att nedvärdera oss själva. En del av mindfulness är att registrera, men inte döma det som finns omkring oss.


2. Tålamod


Tålamod handlar om att förstå att saker och ting måste få utvecklas i sin egen takt. Ha även tålamod med dig själv. Om du kommer på dig själv med att ha svårt med den första attityden, registrera men inte döma, ha då tålamod med dig själv.


3. Nyfikenhet


Att se på världen med nyfikenhet och ett öppet sinne gör världen så mycket roligare, intressantare och mer omväxlande. Tänk dig att du är ett barn som upptäcker allt för första gången. Var lite barnslig och tillåt dig själv att göra saker som tex kasta snöbollar, åka pulka, hoppa i hoppborgen - ja allt som får världen att bli lite roligare. Nyfikenhet är motsatsen till blasé.


4. Tillit


Mindfulness tränar oss i att ta hand om oss själva. Det handlar om att stänga av autopiloten och verkligen uppleva livet, känna smaker, dofter, beröring. Det gör att vi blir mer medvetna om vad vi mår bra av, och vad vi tycker om. Det gör att tilliten till oss själva ökar, och tilliten till livet. Ingen vet vad livet har att erbjuda i morgon, eller dagen efter det, men ju mer tillit vi har desto mer kan vi släppa kontrollen och bejaka det som livet erbjuder.


5. Icke strävande


Mindfulness tränar oss i att ha ett icke strävande förhållningssätt. Ofta har vi ett mål i det vi gör. Vi är inställda på att prestera, nå fram, nå målet och glömmer att resan ofta är målet. Det är allt det där som händer på vägen som gör livet intressant. Att allt för ihärdigt sträva mot ett visst mål är det lätt att missa allt som händer och hindrar dig från att vara i nuet.


6. Acceptans


Mindfulness handlar om att acceptera det som sker, och att acceptera sig själv och andra precis som de är. Det handlar också om att vara öppen för att livet är föränderligt. Allt förändras hela tiden, och att acceptera att det är så gör det lättare att möta de förändringar som sker, utan rädsla. En del av acceptans är också att sluta vara kritisk mot dig själv.


7. Släppa taget


Att släppa taget handlar både om att släppa taget om tankar, ideér, berättelser om oss själva, orättvisor, minnen, relationer, men också om att släppa taget om våra tillhörigheter. Ett sätt att börja träna på att släppa taget är att gå runt i ditt hem och fundera hur det ser ut hemma. Vilka saker har du framme? Vad säger dem dig? Sparar du på saker för de kan "vara bra att ha"? Har du mycket minnessaker eller gåvor du egentligen inte tycker om står framme?



Av dessa sju attityder är det ofta så att någon av dem har vi lite lättare för, och någon av dem svårare. För min del är det framförallt tålamod jag behöver träna mer på. Jag vill att saker ska hända på en gång, och jag vill gärna att jag ska vara duktig på något direkt när jag börjar, och har sällan tålamod att träna, träna och träna för att bli bättre. Ta golfen tex - jag gick en tredagarskurs för att ta grönt kort, för de där man gick en gång i veckan tog för lång tid. Sen ville jag helst inte tillbringa massa tid på den tråkiga rangen och träna, utan direkt ut på banan och spela, och där ville jag helst spela bra direkt. Jag är bra på att säga till andra att övning ger färdighet, men jag har svårare att säga det till mig själv.


De två attityderna jag har lättast för är nyfikenhet och släppa taget. Jag är nyfiken av mig, och tycker livet är spännande. Jag testar gärna nya saker, och tycker nya erfarenheter är roligt. Min dotter har ofta sagt att jag är världens barnsligaste mamma då jag älskar att göra barnsliga saker som att gunga, sparka i löv, åka pulka (vilket jag numera får göra själv då hon inte gillar det längre, stor som hon börjar bli :)) och andra "barnsliga" saker som jag mer anser vara livsbejakande.


Att släppa taget är något som rimmar väldigt väl med Feng Shui, och något som jag blir bättre och bättre på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0