Tajming och variation

Den andra nyckeln för att behålla en högre lyckonivå är tajming och variation.


Att förändra sina levnadsomständigheter tex genom att få högre lön, byta jobb, flytta till ny bostad höjer lyckan, men bara kortvarigt. Vi blir ganska snabbt vana vid den nya standarden och är snabbt tillbaka på samma lyckonivå som innan förändringen. Detta kallas lyckotillvänjning, och man kan även bli tillvand vid de aktiviteter som man utför. Därför är det viktigt att inte fastna i samma mönster och i samma rutiner när det gäller de lyckoaktiviteter man väljer att göra. Lyckostrategierna bygger på tajming, tex att man bestämmer sig för att varje söndag skriva ner vad man är tacksam för och inte göra det varje dag. Eller att man väljer strategien att tänka optimistiskt när man känner sig något nedstämd, eller då man ska göra något. Det är viktigt att bestämma hur ofta och hur länge du ska göra en viss övning, för att undvika att tillvänjning, då effekten avtar.
Tillämpa de strategierna du väljer så ofta, eller så sällan, att den förblir meningsfull, positiv och känns fräsch. I ett experiment har man tex funnit att den som valde att göra fem goda gärningar varje måndag upplevde en större lycka av det, än den som spred ut sina fem goda gärningar på fler dagar. Men alla människor är olika, så pröva dig fram vad som funkar för dig.


Ett annat sätt att hålla lyckostrategierna fräscha och undvika lyckotillvänjning är att variera. Genom att variera strategierna kan du få dom att fortsätta att vara effektiva. Variation motverkar tillvänjning. Genom att variera sig upprätthåller du intresse och motivation. Om du tex väljer olika saker att vara tacksam för varje vecka håller du strategien fräsch, och du blir inte uttråkad av att skriva samma saker varje gång.


Utmaningen ligger i att dels låta lyckostrategierna bli en naturlig del i vardagen, en rutin och en vana, men samtidigt variera hur du tillämpar strategin. Du kan också växla mellan olika strategier. Du kan även använda flera strategier samtidigt.

Kommentarer
Postat av: Emelie

Jag är en nytillkommen läsare som har läst ett antal av dina blogginlägg under några dagar.Jag vill ge dig beröm för hur du lyckas varva djup med lätta, glada händelser. Det är roligt att få läsa om en liten del av din vardag.Jag håller själv på att försöka hitta balansen i livet efter många år av obalans och ständigt kämpande och letande efter lyckan. Nu har jag äntligen insett att det gäller att stanna upp och inte att kämpa hårdare.Jag driver själv ett antal bloggar och hemsidor. Tycker det är spännande. Tänkte bara ge ett litet tips om du (och din dotter) vill kunna förändra utseendet och användarvänligheten på bloggen mer. Byt till "platformen" wordpress. Lägg bloggen på ett webbhotell och köp ett domännamn. Det behöver inte kosta mer än några hudralappar om året och gör att du kan få bloggen precis som du vill ha den. Finns massa bra guider på hur man gör.Bara ett tips...Kram!!

2011-05-10 @ 16:39:53
Postat av: balansilivet

Hej Emelie! Vad roligt att du har hittat hit, och tack för berömmet. Det gör mig jätteglad.Ja, visst är det så att det är när vi stannar upp en stund, lär oss att njuta av nuet och hitta glädjen i det enkla som vi lättare hittar den där balansen. Ibland kämpar vi nog för hårt och glömmer bort att nuet är egentligen allt vi har. Livet består mest av vardagar, och att hitta ett sätt att njuta av vardagen, och skapa variation i upprepningen som vi hittar glädjen...och lyckan!Tack för tipset! Jag har funderat på webhotell. Får väl se hur det blir med det framöver :)Hoppas du hittar olika sätt att skapa balans i ditt liv. Balansen mellan djup och lättsamhet.Kram

2011-05-10 @ 21:10:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0