Mindfulnessövning

Här kommer en enkel mindulnessövning du kan göra hemma, eller på arbetet.


Sätt dig på en stol, och se till att du sitter bekvämt. Slut ögonen och försök att fokusera på ett sinne i taget. Om du börjar med hörseln - vilka ljud hör du? Sitt en stund med slutna ögon och enbart fokusera på de ljud du hör. Då upptäcker du säkert att det finns ljud i din omgivning som du inte reflekterar över i vanliga fall. Hur påverkar dessa ljud dig? Är de avslappnande, irriterande, uppiggande? Reflektera en stund över hur dessa ljud får dig att känna?
När du har suttit minst ett par minuter, helt fokuserad på hörseln - byt fokus och byt sinne. Koncentrera dig på känseln. Hur känns stolen du sitter på? Hur känns materialet den är gjord av? Är den mjuk eller hård? Hur känns kroppen när du sitter i stolen? Avsätt några minuter och var helt fokuserad enbart på känseln.


Nästa sinne du kan fokusera på är lukten. Hur luktar det där du är? Kan du förnimma några lukter? Är det behagliga eller obehagliga dofter? Kan du beskriva doften?

Smak kanske är svårare att fokusera på, om du inte vill smaka på stolen :) Synintryck får vi ofta alldeles för mycket, men om du öppnar ögonen - vad är det första som möter din blick? Titta dig sakta omkring i rummet, och låt blicken vila på de föremål som finns i rummet. Hur påverkar dessa föremål dig? Är det föremål du blir glad av? Lugn av? Ledsen av? Finns det föremål som får dig att må dåligt eller som ger en obehaglig atmosför - plocka bort dom. Låt det vara luftigt, eller ersätt de med föremål som ger dig positiv energi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0