Rusande tankar

Det finns åtskilliga studier som visar vilka hälsofördelar mindfulness, och meditation för med sig. Att vara närvarande i nuet. Att stanna upp och fokusera.

Något som kan vara svårt, särskilt i början, är att låta tankarna passera när de dyker upp. Om du har sett filmen Eat, pray, love har du sett hur svårt Julia Roberts har i början att sitta still, inte göra något och hur tusentals tankar invaderar. Ett vanligt argument till att sluta försöka meditera är just känslan av ett ständigt misslyckande när det gäller att låta tankarna passera.


Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet, och som brukar kallas drottningen av mindfulness i Sverige, liknar hjärnan vid en muskel och att när vi för tillbaka uppmärksamheten till andningen vid meditation tränar vi hjärnan på samma sätt som vi tränar andra muskler i kroppen när vi går till gymet.Hon har även skrivit böcker om mindfulness som är intressanta att läsa.


Och när det gäller att bygga upp andra muskler har vi förståelse för att det tar tid, och vi låter det få ta tid. Varje gång vi lyfter hanteln bygger vi upp muskeln lite till. När det gäller mindfulness, och meditation, är det precis samma sak. Det tar tid att vänja hjärnan vid den sortens aktivitet, eller rättare sagt icke-aktivitet. Ge dig själv en chans. Ge inte upp om du har svårt att släppa de tankar som dyker upp. Börja meditera korta stunder, och bygg upp muskeln. Sen kan du succesivt öka tiden.


Kommentarer
Postat av: Emelie S

Förstår precis vad du menar. Har hållt på 2 veckor med mindfulness-meditation och det känns svårt och omtumlande i början.Det är väldigt peppande att läsa om alla härliga resultat träningen kan ge. Det gör att man orkar fortsätta när det känns jobbigt.Det otroliga är att träningen gör skillnad i vardagen redan första veckan. I varje fall för mig. Snacka om snabba resultat.Kram!

2011-05-22 @ 19:39:18
Postat av: balansilivet

Visst är det så. De första fem gångerna kan vara svåra, men snabbare än man tror blir det en vana, och det går lättare. Effektern kommer även dom snabbare än man tror när man börjar. Vi pratade just om det på lunchen på jobbet. Så som samhället ser ut idag, behöver vi nog alla en stund där hjärnan kan få lugn och ro

2011-05-24 @ 13:10:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0