Freuds arv

Alla har hört talas om Freud, och för mig själv, som psykolog, har han varit en självklar del av min utbildning. Men, precis som i allt annat, går det även trender inom psykologin. Och när jag läste till psykolog var Freud ganska "ute" och psykoanalysen inte något som man pratade särskilt mycket om. Det gjorde att Freud, och hans teorier fick en oväntat liten del av våra fem års studier av psykologi.


Under det senaste decenniet har det varit KBT som varit i fokus, men på senare tid har pendeln börjat svänga och psykoanalysen börjar bli populär igen.

 

I senaste numret av LevaPS har man uppmärksammat detta och listat tio saker som för majoriteten av oss känns som självklarheter idag, men som vi faktiskt kan tacka Freud för.

 

1. Att vi styrs av det omedvetna. Enligt Freuds teorier har vi tre medvetandenivåer, dels det som vi är helt medvetna om, och det vi är omedvetna om, men han har även en tredje nivå: det förmedvetna. Det som vi nästan är medvetna om, som precis är utom räckhåll men som vi är på väg att bli medvetna om. Modern hjärnforskning stöder Freuds tankar om det omedvetna, genom att det mesta som sker i hjärnan är omedvetet för oss.

 

2. Det hjälper med samtal. Att samtal är läkande och att genom att få prata om våra problem, sätta ord på dom och få dela dom med någon är ett arv från Freud. Att prata om sig själv, sina upplevelser både nu och som barn hjälper oss att lära känna oss själva på djupet.

 

3. Drömmar avslöjar ditt omedvetna. Drömmar kan vara ett sätt att lära känna sig själv, och drömtolkning används som en del i psykoanalysen.

 

4. Det du säger visar vem du är. Freud menade att det inte finns något som heter felsägningar, utan det du säger avslöjar ditt omedvetna, precis som i drömmar

 

5. Oidipuskomplexet är en del av Freuds teori, vilket innebär att den lilla pojken är förälskad i sin mamma och vill ta sin pappas roll

 

6. Ambivalens, innebär att vi både vill något och inte vill något, på samma gång. Vi kan både älska och hata en person samtidigt, känna både kärlek och aggressivitet. Att vi samtidigt kan ha motsatta och motstridiga känslor inför något är idag en självklar sak.

 

7. Människan är komplicerad och inte perfekt. Människan är sårbar, bräcklig och har brister, men vi är bra ändå.

 

8. Narcissister. Freud satte först ord på att det fanns människor som var så upptagna med sig själv att de inte hade förmåga att se någon annan än sig själv.

 

9. Den viktiga barndomen. Enligt Freud har barndomen en avgörande betydelse för vår personlighetsutveckling. Vi har alla olika bagage med oss i livet, händelser som har präglat oss. Vi är en produkt av vår omgivning, och enligt Freud var miljön viktigare än arvet, vilket också innebär att det finns möjlighet till förändring.


10. Barn är viktiga. På Freuds tid räknades inte barnen som egna människor, med egna rättigheter, men Freud lyfta fram barnen och det är viktigt att lyssna på barns berättelse.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0