Tacksamhet

Tacksamhet är en central del i den positiva psykologin, och forskarna verkar vara överens om att tacksamhet gör oss lyckligare och att vi känner en större livstillfredsställelse.


Skaffa en fin skrivbok och börja skriva ner allt du är tacksam över. Det är bra att skriva ner det du tänker på, dels hjälper det dig att formulera de saker du är tacksam över, och dels är det skönt att vid dåliga dagar kunna bläddra tillbaka och påminna sig själv om allt fint man har i sitt liv.

                                           

En del förespråkar att du tar ett par minuter i slutet av varje dag och skriver ner vad du är tacksam för idag. Själv tycker jag att en gång i veckan är lagom. Varje söndag går jag igenom veckan som gått, och skriver ner allt jag är tacksam för. Vissa veckor går det lätt och då skriver jag ner mycket, andra veckor kanske det blir färre saker


Förra veckan är jag tacksam för att jag haft mer tid att umgås med min dotter än i vanliga fall, jag är tacksam för mina vänner som jag hade en trevlig fikastund med där vi diskuterade en gemensam semester till sommaren, jag är tacksam för all positiv feedback jag fått för min nystartade blogg, jag är tacksam för att jag fått ett homestaginguppdrag som varit väldigt roligt att få göra, jag är tacksam för att jag har mina älskade djur som ger mig så många skratt med sina galna upptåg.....jag skulle kunna göra listan mycket längre, men så såg denna veckans lista ut.


Skriv ner allt du är tacksam för, och eftersom boken bara är till för dig själv behöver du inte tänka på att censurera dig. Du kan vara tacksam för många saker, att du har vänner du haft en trevlig stund med, att du är frisk, att du fick en komplimang, att busschauffören log åt dig en dag på väg till jobbet, att solen sken och gav dig vårkänslor, att du fick positiv feedback för något du gjort på jobbet. Vissa veckor kanske du mest är tacksam att du tagit dig igenom veckan, och då räcker det. Känn ingen prestationsångest över din tacksamhetslista. Skriv ner det som kommer till dig, varje dag och det passar dig, eller en gång i veckan om det passar dig bättre.


Forskning har visat att tacksamhet har en stark koppling till hjälpsamhet, positiva känslor, livstillfredsställelse, hoppfullhet, mindre depression, mindre ångest, mindre avundsjuka.


Så om känner att du vill ha ett liv där du känner en större glädje, optimism och en större tillfredsställelse med ditt liv, är det en bra början att börja skriva ner det du är tacksam för. Om du gjorde förra övningen så kan du börja med de områden du gav höga poäng.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0