Mindfulnessövning

Den första mindfulnessövningen handlar om andningsankaret. Andningen är en central del av mindfulness. Att bli medveten om sin andning är ett kraftfullt sätt att rikta uppmärksamheten till nuet, och en användbar övning i många situationer. Att andas medvetet kan göra stor skillnad och vara ett stort bidrag till ditt välbefinnande. Det hjälper dig att bli lugn, fokuserad, renar sinnet från tankar och skapar harmoni mellan kropp och sinne. Att djupandas, dvs andas så djupt att luften fyller hela vägen ner i magen (lägg en hand på magen och känn hur den höjs vid inandning och sänks vid utandning) fyller kroppen med lugn


Ett par djupa andetag brukar räcka för att minska oro och bli lugn. Vid ett stressig eller oroligt tillfälle, prova att djupandas ett par andetag.


Övning

Sätt, eller lägg dig bekvämt. Rikta uppmärksamheten på din andning. Djupandas ett par andetag.Observera din andning. När du gör det kommer olika tankar dyka upp, men för varsamt tillbaka din uppmärksamhet på din andning. Detta kommer säkert att ske vid flera tillfällen, men varje gång en tanke dyker upp för du tillbaka uppmärksamheten till andningen. Detta kallas för andingsankare, och är en central del i mindfulness. Det hjälper dig att om och om igen fokusera på här och nu och gör det lättare  för dig att koncentrera dig.


Ett viktigt redskap i mindfulness är SOAS - Stanna upp - Observera - Acceptera - Svara eller Släpp. När en tanke dyker upp, observerar du bara att den kommer, utan att döma eller bedöma, acceptera och antingen låt tanken försvinna eller bestäm dig för om du ska handla enligt tanken. Kanske bestämmer du dig för att bara registrera tanken och sen låta den vara. Du frågar dig själv vad som är bäst att göra här och nu. Om du har fokus på andningen är det bäst att låta tanken  bara flyga förbi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0