En arbetsvecka

Så var veckans första arbetsdag avklarad. Hur känns det så här i början av veckan? Känner du likadant som Snobben?

Forskning kring lycka har visat att vår lyckokänsla går upp på fredag eftermiddag och håller i sig till söndag kväll, för att sedan gå ner igen. Det behövs kanske ingen forskning för att konstatera. Det är roligt att vara på jobbet på fredagar. Alla är på bra humör och ser fram emot helgen. Att vi är glada när det är helg är också lätt att förstå. Då är vi fria att disponera vår tid som vi själva vill, och kan utöva fritidsintressen och träffa vänner, vilket alla är viktigt för känslan av livstillfredsställelse och lycka. Men, om vi har möjlighet att ha den fria tiden varje dag är den inte lika uppskattad. Att vara arbetslös eller sjukskriven, att inte ha rutiner är något som tvärtom kan leda till nedstämdhet och depression.


Så en blandning av social tillhörighet, att ingår i ett sammanhang och ha fri tid att disponera efter egen vilja är viktigt. Balans. För mig är det en bra balans mellan arbetstid och fri tid att arbeta 75%. Arbeta i fyra dagar, för att sedan vara ledig i tre. Det där svenska ordet lagom kan passa in. Arbeta lagom mycket, och vara ledig lagom mycket.


Annan forskning har visat att just 75% är lagom arbetstid för många. Hur mycket är lagom för dig? Vad tycker du är en bra balans mellan arbete och fritid?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0