Djur som terapi



Ridterapi, eller hästunderstödd terapi, har fått en hel del uppmärksamhet den senaste tiden. Syftet med ridterapi är inte att lära sig rida utan att med hästen som verktyg öka hälsa och välbefinnande. I dag finns det vetenskapliga belägg att ridterapi bland annat ger minskad stress, tillfrisknande från depression och utmattning, ökad självkänsla, självförtroende, mod, vilja och en ökad kroppskännedom. Dessutom förbättras konditionen och koordinationen.


Annan forskning visar att när vi klappar våra husdjur, hund eller katt, så sänks pulsen, hjärtat slår långsammare, blodtrycket sänks och kroppens eget må-bra-hormon oxytocin utsöndras vid beröring. Så att klappa katten eller hunden hemma ger faktiskt ökat välbefinnande. Du blir lugnare och mår bättre. Även hos djuren utsöndras ett lugn-och ro-hormon, så de tycker också att det är skönt att bli klappade.


Det är även positivt för barn att växa upp med djur. Forskare har visat att barn med sällskapsdjur har större tillit till sig själva genom den trygghet som djuret förmedlar. Djuren höjer också barnens livskvalitet genom att de lockar till lek, stimulerar till utforskning av omgivningen och ökar barnens självständighet. Det har visat sig att barn med djur har lättare att lära. Barn med djur hemma blir också mer sociala än andra barn. Att ta hand om djur ökar även barns emaptiska förmåga. Att vårda och ta hand om en annan levande varelse är utveckland.


För människor som är inlagda på sjukhus, bor på äldreboende, sitter i fängelse kan djur starkt bidra till att göra tillvaron meningsfull.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0