Atkinson, GI, LCHF....och sen då?

Det är många olika dieter det skrivs mycket om i tidningarna. Hur ska man kunna veta vilken man ska välja? I vissa dieter ska man dra ner på fettet, i andra dieter ska man äta mycket fett? Är det fettet man bör undvika, eller är det kolhydrater? Flera experter säger olika saker. Hur ska jag som vanlig person veta vilka forskningsrön som verkligen är "rätt"? Vilka råd ska jag lyssna på?


Det där med mat har blivit en stor fråga, och diskuteras i tv-program och många böcker som kommer ut, både receptböcker och avslöjande böcker om matfusk.


Själv tror jag att kroppen mår bäst av att äta mat som är äkta, istället för processad, vilket gör att jag väljer äkta smör och äkta grädde i min mat, istället för margarin och olika lättprodukter. Jag tror att min kropp mår bäst av att äta mat som är så ren som möjligt. Därför väljer jag ekologiska varor i allt större utsträckning. Jag skulle också gärna vilja välja närproducerat,m och helst köpa vissa varor direkt från källan, grönsaker från bonden, kött från en närliggande gård osv, och jag kanske går mer åt det hållet, men än så länge är jag för bekväm och vill göra alla inköp på samma ställe, så den närmaste stormarknaden behåller mig som kund ett tag till.


Jag tror också att min kropp mår bra av att äta av allt, både protein, kolhydrater och fett. Hjärnan behöver kolhydrater för att fungera, och även om jag mådde väldigt bra när jag testad LCHF i ett par veckor, dvs jag valde bort kolhydraterna helt, så känns inte det som långsiktigt sunt, för min del. Jag vet att många är helt frälsta på LCHF kost, med mycket fett och minimalt med kolhdrater. Kroppen behöver också fett, men bra fetter, från tex fet fisk, matoljor, avocado.


Jag hittade en ny bok som jag blev nyfiken på, 6 kg på 6 veckor, skriven av Ulrika Davidsson och Ola Lauritzson. Boken innehåller 10 frukostar, 30 luncher, 12 mellanmål, 42 middagar och 6 desserter. Jag har skaffat boken, och jag måste säga att recepten låter otroligt lockande, och inte alls att man skulle försaka något om man väljer att följa den. Eller vad sägs om biff bearnaise, chokladpannacotta med clementingele, scampigryta, kalvstek provencale, nötspett med halloumi och ajvarsås. Jag tycker i stort sett varje recept känns som om de är jättegoda. Detta ska jag testa! Inte för att jag behöver gå ner flera kilo, utan för att recepten känns sunda och samtidigt mycket goda. Den bygger på GI-principen, men jag tycker också den verkar vara inspirerad av medelhavskost. Det är mycket kyckling, fisk, grönsaker.


Min blogg heter ju balans i livet -och balans för mig innebär lagom mycket, inte för mycket och inte för lite, och jag försöker leva efter det. Balans. Det innebär för mig att unna sig, men inte alltid, absolut inte försaka eller leva asketligt, men ändå äta sunt och mat som kroppen mår bra av. Sen behöver sinnet få njutning ibland. Socker är väl det enda alla dieter är överens om att vi inte behöver :) Men min själ behöver det ibland, och då njuter jag verkligen av min semla, min cheesecake eller min chokladkaka. Det är balans för mig, när det gäller mat.

                    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0