Hur ser du på dig själv?

Jag läser på en sida om personlig utveckling:


En person med en medveten uppfattning om sig själv kan beskriva sig själv sakligt med lite distans. Personlig utveckling handlar om att lära känna sig själv lite bättre. Tre perspektiv kan utvecklas.

SJÄLVINSIKT: vår förmåga att undersöka, ifrågasätta och förändra vår självbild.
SJÄLVBILD: hur vi ser på oss själva.
SJÄLVACCEPTANS: vår förmåga att tycka om oss själva.

Ett sätt att få mer självinsikt, och även se om din uppfattning om dig själv överensstämmer med omgivningens är att fråga dom!

Fråga minst tio personer i din bekantskapskrets om hur de uppfattar dig. Om du inte vågar utmana dig själv riktig än, så börja med de positiva sidorna, dina styrkor. För att få en bra spridning kan du välja någon familjemedlem, någon nära vän, någon bekant, någon arbetskamrat etc. Människor som du har olika sorters relation med, och som känner dig på ett djupare plan eller mer ytligt bekant. Det är intressant att se om de uppfattar dig på samma sätt, eller om det finns en diskrepans där.

Be de lista dina fem främsta styrkor. Det som är mest utmärkande hos dig. Här är några exempel. Du kan skriva ut ett papper med dessa karaktärsdrag och be dom kryssa för det som de tycker passar bäst in på dig

__ tillitsfull                __ metodisk                   __ omtänksam
__ självsäker            __ social                        __ tävlingsinriktad
__ försiktig              __  blygsam                    __ rättvis
__ flexibel               __ kraftfull                        __ tolerant
__ lojal                   __ analytisk                     __ stödjande
__ ambitiös             __ experimenterande         __ risktagare
__ reserverad         __ hängiven                     __ uthållig
__ öppen                __ snabbagerande            __ hjälpsam
__ principfast         __ anpassningsbar            __ ödmjuk
__optimistisk          __ inspirerande

Detta var exempel på karaktärsdrag. Antingen använde du dessa och ber de bara kryssa i de fem alternativ de tycker passar bäst in på dig, eller så be du dem att med egna ord beskriva dig, men även då med de fem ord som de bäst tycker beskriver dina mest positiva egenskaper. När du har fått dessa, sammanställ dem och se vilka egenskaper som återkommer. Vilka egenskaper har flest personer valt? Är det den egenskapen som du själv tycker är mest framträdande hos dig? Är det olika egenskaper som dina nära vänner har valt och de som befinner sig mer i periferin av din bekantskapskrets? Visar du olika sidor av dig självi olika sammanhang, eller är du samma person i olika konstellationer?

När du sammanställer är det intressant att rangordna de egenskaper som är mest utmärkande, näst mest utmärkande osv. Och samla all positiv feedback du nu har fått av din omgivning i en "peppningsbank". När du känner dig lite deppig eller tvivlar på dig själv - plocka fram dom som din egen lilla ego-boost

Kommentarer
Postat av: Carina

Jag skall genast utsätta några vänner för detta test.

2011-01-20 @ 10:47:43
Postat av: balansilivet

Gör det! Det är både roligt, lärorikt, skapar nya insikter och ger dig en hel hög med härlig ego-boost i form av alla positiva omdömen du får från andra. Lycka till!!

2011-01-20 @ 11:10:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0