Friends forever

Som jag skrev i gårdagens inlägg har forskning kring lycka visat att något som är viktigt för upplevelsen av lycka i de allra flesta länder är att ha nära relationer. Att ha vänner som man kan prata med, både om positiva saker i sitt liv men också om djupare saker. Att ha några nära personer att vända sig till när man känner oro eller har bekymmer av olika slag är viktigt.

                       

Vad spenderar du dina pengar på? Tycker du om att shoppa? Vi kan faktiskt bli lyckligare av att spendera pengar, enligt en studie gjorde vid Cornelluniversitetet i Ithaca, USA. Men bara om pengarna läggs på upplevelser istället för prylar. Prylar ger bara en kortsiktig lycka, men en upplevelse ger glädje över en lång tid. Först har du det som kallas förväntansglädje. När du har bokat in något roligt säg om en månad, så blir du glad varje gång du tänker på det som kommer snart. Enligt vissa studier kan förväntansglädjen stå för så mycket som 90% av den totala upplevlelsen. Det tycker jag låter i överkant, men visst är det så att det kan skänka glädje att tänka på något som händer i frmtiden under lång tid. Själv har jag bokat en resa till Mallorca med www.4good.se där jag bla ska ha morgonyoga med Malin Berghagen varje morgon. Jag bokade resan för ett par månader sen, och varje gång jag tänker på dessa dagar blir jag glad.

När sedan tiden är inne för resan, middagen, spa-resan, utställningen eller vad det nu är för upplevelse som du väljer så njuter du av upplevelsen i stunden och kanske delar du upplevelsen med några nära vänner och har då två stora lyckomarkörer i samma stund.

En upplevelse berikar och ger även härliga minnen, så långt efter själva upplevelsen skänker den glädje, Varje gång du minns roliga händelser aktiveras känslan igen. Kanske pratar du med dina vänner och delar minnet och glädjen tillsammans med dom. Jag var på semester med några vänner för flera år sedan, och när vi träffas kommer vi ofta tillbaka till olika händelser under den resan i våra samtal, och minns hur roligt vi hade.
v
När det gäller prylar finns det ett undantag om att prylar inte ger låntvarig lycka, och det gäller prylar som är avsedda för att ge upplevelser tex skivor, musikinstrument och tvärtemot vad jag själv tror, en platt-tv. Jag har alltid hävdat att det vore totalt onödigt av mig att köpa en platt-tv när min gamla tjock-tv fortfarande fungerar, men jag kanske ska testa att köpa än platt-tv och se om det som forskningen visat även stämmer på mig. Men samtidigt visar annan forskning att vi mår sämre av att titta på TV, och att vi då hamnar i ett tillstånd som liknar svag depression. Kanske det kan ge lycka om vi tittar mindre på TV, och när vi väl tittar så är det väl valda program eller filmer som vi blir glada av att se. Vad tror ni?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0