Lycka, nu......eller sen?

Lycka! Smaka på ordet. Visst blir man glad bara utav ordet, men vad är lycka egentligen?

Lycka definieras som djup glädje, djup tillfredsställelse, eufori och den typen av lycka är ofta i ett speciellt ögonblick och är inte en bestående lycka. Alla har säkert minnen av stunder, ögonblick då du känt den där lyckliga känslan - vid ett särskilt trevligt ögonblick med din partner, när du leker med ditt barn så det kiknar av skratt, när du befinner dig på en väldigt vacker plats och tar in allt runtomkring dig med alla dina sinnen, när du får en fin bukett blommor vid ett oväntat tillfälle. Men detta är ögonblick som går över.

Kan man vara lycklig längre stunder? Ja, fast kanske inte den sortens lycka som är en stundens lycka. Känslan av eufori är något övergående, och vi skulle inte må bra av att ständigt gå omkring med den känslan. Att känna lycka i ett längre perspektiv handlar mer om att vara nöjd med sitt liv och känna tillfredsställelse. Forskning kring lycka har också visat att tacksamhet är en viktig ingrediens till lycka, och det kommer jag att återkomma till i ett eget inlägg.

Hur är det med pengar? Blir man lycklig av pengar? Ja, till viss del säger forskningen, men bara upp till en viss nivå. Vi vänjer oss väldigt snabbt vid alla typer av tillstånd, både positiva och negativa. Vinner du pengar på ett lotteri ökar din lycka, men inte under särskilt lång tid. Får du löneförhöjning så blir du lyckligare, men bara kortvarigt och efter ett tag så ökar inte ens en ny löneförhöjning lyckonivån. Om du tillhör medelklassen så har du tillräckligt mycket pengar för att leva ett drägligt liv, och mer pengar i det läget ökar inte lyckan. Om du däremot är fattig och får mer pengar, och kan ha en högre levnadsstandar så spelar pengarna roll för överlevnad och därmed lyckan.

Shopping då? När man lyckas hitta något som men verkligen vill ha, och köper det, så kan en känsla av eufori infinna sig. Du får en kick helt enkelt, och hjärnans belöningssystem sätter igång, olika signalsubstanser som får dig att må bra frisätts, men detta är också något relativt snabbt övergående, så materiella saker ger inte någon långvarig lycka.


Något som i stort sett alla forskare över hela världen är överens om är att nära relationer är något som ger en långvarig känsla av lycka och tillfredsställelse, och relationer är något som jag kommer tillbaka till mer.

Så sammanfattningsvis kan sägas att lycka är välbefinnande. livslust och positiva känslor. Att känna större tillfresställelse i livet är, turligt nog, något som man själv kan påverka. Forskning visar att ca 50 % av vårt psykiska välbefinnande består av det genetiska arvet såsom tex personlighet, 10 % består av personliga omständigheter men hela 40 % är något som du själv kan påverka genom dina handlingar, tankar och ditt beteende.


Nyckelord är: tänka positivt, vara optimistisk, göra gott mot andra, bry sig om, känna tacksamhet, roliga intressen, ta hand om sig genom motion, vila och återhämtning, meditation, ha roligt och ge tillfällen till nöjen, humor

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0