Mat - igen...

De tv-kockar som jag känner mig inspirerad av har något gemensamt. De är passionerade, och sensuella i sin matlagning. Mat är njutning, och det är ett nöje att se dessa arbeta. Lustigt nog är tre av mina favoriter kvinnor.




Monika Ahlberg har jag sett live på en föreläsning, och jag gillar verkligen henne. Hon har också skrivit flera kokböcker, och några av mina favoriter är hennes årstidsböcker samt Monikas Jul. På middagen i lördags hade jag gjort lite tilltugg till kaffet från en av hennes böcker: wienernougat. Så fantastiskt gott, och enkelt att göra:

Ta en påse flagad mandel, rosta den gyllenbrun i en torr stekpanna på medelvärme. Ställ sedan åt sidan ett tag. Ta en förpackning nougat och smält i en skål över vattenbad. Smält samtidigt en kaka mörk blockchoklad. Blanda ihop alla ingredieserna: blockchoklad, nougat och mandel. Häll massan i en avlång form, klädd med smörgåspapper och in i kylen för att stelna. Skär sedan wienernougaten i lagom stora bitar. Jag tycker den smakar bäst serverad rumsvarm


En annan favorit är Leila Lindholm



Leila är alltid så glad när man ser henne i tv-rutan. Jag blir glad av att se henne, och hennes mat *mmm*. Den enda bakbok du behöver är Leilas Piece of cake. Där finns allt! I ett tv-program såg jag henne göra en chevresås som jag valde att göra som tillbehör på lördagens middag. Den stämmer väl in med min matfilosofi: okomplicerad, goda råvaror och tar inte lång tid att göra.

Ta en burk vanlig creme fraich, ca 150 g chevre, ringla i lite honung, lite salt och peppar. Värm allt i en kastrull tills osten har smält. Smakar ljuvligt till olika sorters kött.


En passionerad matlagerska som verkar njuta hämningslöst av allt hon tillagar är Nigella.




Detta är mina topp-tre när det gäller tv-kockar och jag har kokböcker av alla tre hemma. En bubblare som kanske kan ta sig in på listan är en man: Per Moberg. Jag gillar hans sätt att laga mat, lite på en höft och med stor passion och en portion humor.


Kommentarer
Postat av: carina

God mat är verkligen en njutning.Jag tycker mycket om att läsa och det inkluderar även kokböcker.Gillar också Monica Ahlberg.Hennes morotskaka från boken Rosendahls Trägårdscafe går inte av för hackor.Men i vilken bok hittar jag Wienernougaten ?

2011-01-31 @ 16:21:11
Postat av: balansilivet

Visst är det härligt att läsa om mat och titta på alla härliga bilder. Monika Ahlbergs morotskaka har jag aldrig testar. Både dottern och jag tycker Leilas morotskaka i Piece of cake är den godaste vi någonsin smakat(och det är många), men jag får nog testa den också. Kanske ha en smaktävling, med båda samtidigt :)

Wienernougaten hittade jag i Monikas Jul, bland allt annat godis. Hm, kanske inte så konstigt att denna julen innebar några extrakilon

2011-01-31 @ 18:30:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0