Våga säga nej!

Att våga säga nej är starkt. Många som har drabbats av utmattningsdepression har haft svårt att säga just nej. Att känna in vad vill jag, vad kan jag stå för, vad orkar jag - våga lyssna på vad kroppen, och själen, säger. Vilket ibland innebär att säga nej till saker. Att säga nej kan väcka många olika rädslor till liv.
 
 
Tänk om människor tycker jag är självisk och egoistisk.
 
 
Tänk om jag blir ensam och utanför.
 
 
Tänk om de inte frågar igen.
 
 
Tänk om människor blir arga eller besvikna på mig.
 
 
Tänk om......
 
 
Ja, kanske, men tänk om priset för allt det där är att du säger nej till dig själv, till din egen kropp och din egen hälsa?
 
 
Denna helgen har jag sagt nej till saker som egentligen var inplanerat. Det är inte lätt även om jag kände att det var rätt för mig. För flera veckor sedan hade jag bestämt att träffa några vänner igår kväll och gå ut på stan. Med flera hektiska veckor bakom mig, även helgerna, kände jag att fart, människor, högljutt inte alls var vad jag ville ha, eller behövde. Så jag sa nej. En del av de tankarna jag skrev här ovanför kom upp, men jag kände ändå att jag gjorde rätt val. Jag träffar massor av människor i mitt jobb (det är ju mitt jobb :)) då jag arbetar med utveckling av grupper, föreläsningar, möten - hela dagarna. Så vad jag behövde var ensamhet, tystnad och lugn. Så istället för fest blev det ett tretimmars yogapass och sen lugnt och stilla hemma, med att rensa lite ( ;)), läsa lite och njuta av tystnaden. Även idag har jag bokat av en planerad aktivitet, och ska istället städa och rensa lite mer här hemma.
 
 
Det är vad jag behöver för att ladda energi. Utanför regnar det, så kanske jag tar på mig gummistövlar och regnkläder och tar en promenad i skogen under eftermiddagen.
 
 
Vilka saker säger du ja till fast du egentligen inte vill? Vad skulle du behöva säga nej till för att lyssna på vad din kropp och själ säger till dig?
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lotta

Tack för att du orkar blogga igen!Har väntat!
Jag känner ofta som dej.Orkar inte ens roliga saker.Kan vara svårt för andra att förstå,särskilt eftersom jag inte har barn.Men när man börjar prata med arbetskamrater på förskolan är det många som inte orkar att umgås eller hitta på så mycke på fritiden.Det är nog många som skyller på huvudvärk eller sjuka barn när man egentligen bara inte orkar.
Läste om HSPpersonlighet.Känner igen det mesta!
Gav mej mycket.Lotta

2013-10-20 @ 09:42:07
Postat av: Billy Pancho

Jag gör i princip inget jag inte vill på fritiden, hur skönt som helst. Den enda jag säger "ja" till och inte trivs med är lönearbetet. Trivs inte där, har aldrig trivts med lönearbete, så att byta jobb verkar inte hjälpa..
Annars mår jag prima!

2013-10-21 @ 12:06:40
URL: http://pekamedhelahanden.blogspot.se/
Postat av: Hanna

Det går ofta bättre än jag tror att säga nej. Folk blir inte så arga. Mest förvånade. Sällan jag blir utfrågad om varför jag sa nej. Jag har upptäckt att en del blir inspirerade att själva säga nej om jag sagt nej till den personen. Tack för din kloka blogg!! Kram / Hanna

2013-10-21 @ 16:48:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0