Välja....och välja bort

Idag på eftermiddagen har jag varit och besökt en vän som fick barn i höstas, tvillingar. Att bli föräldrar blev en tuffare start för dem än väntat på olika sätt. Så idag var första gången jag träffade de små underverken.
 
 
Den tuffa starten gjorde att de var hemma båda två längre än vad de flesta brukar göra när de får tillökning i familjen. Över fikat diskuterade vi det och jag gillade verkligen deras sätt att tänka. Att båda två varit hemma i ett halvår har kostat på ekonomiskt men valet de gjorde, att prioritera familjen har gjort att de fått en helt annan start som familj än vad som är vanligt.
 
 
(Bild lånad från Livet på BB)
 
 
När vi gör ett val, väljer vi samtidigt bort något annat. Det handlar alltid om en prioritering. Vad är viktigt för mig? Vad prioriterar jag, eller vi om man är flera, just nu? Om svaret är, som i deras fall, att just nu är familjen och tid tillsammans det viktigaste så väljer man samtidigt bort arbete, karriär och en hög inkomst - eller?
 
 
Ja för de allra flesta är det så. Men det behöver inte vara så. Om man har planerat sitt liv på så sätt att om jag inte behöver göra en aktiv handling för att få pengar, dvs gå till jobbet, utan jag har en inkomst som kommer till mig även om jag är hemma, tar det lugnt, umgås med familjen, ägnar mig åt min hobby ger det mig n helt annan frihet och flexibilitet. De allra flesta människor har ingen sådan inkomst som inte kräver en aktiv handling. Det krävs lite tankeexperiment och planering för att hitta passiva inkomstkällor.
 
 
Då skulle ett sådant val, att vara hemma tillsammans familjens första månader,l inte nödvändigtvis behöva innebära att man väljer en lägre inkomst bara för att man väljer att arbeta mindre, eller inte alls.
 
 
 
Mitt mål är att inom några år kommer jag arbeta tre dagar i veckan, 50 - 60 % tycker jag är en ganska lagom arbetstid, men jag vill inte sänka min inkomst alltför mycket. Jag vill fortfarande ha pengar till att njuta av den fritid jag har, rida, kanske resa, bara vara hemma och ha det skönt. Därför börjar jag redan nu tänka i termer av vad jag kan göra idag för att ha en passiv inkomst om några år.
 
 
Det handlar också om att se över sina utgifter. Har jag lägre utgifter kan jag leva ett gott liv även på mindre inkomster. Väljer jag ett billigare boende, inte shoppa, dra ner på utgifter som faktiskt inte ger mig så mycket kan jag fortfarande ha lika mycket pengar att röra mig med efter att alla kostnader är betalda. Jag såg tex en undersökning som visar att vi lägger allt mer pengar på digital media i hemmet.  Filmkanaler, appar och mycket annan digital media ökar. Vi lägger mycket pengar på detta, men ger det mig njutning, energi eller glädje i samma utsträckning?
 
 
Som i all ekonomi gäller det att både se över sina inkomster och sina utgifter. Kan man göra en liten justering på båda kan det ge en ganska ordentlig effekt.
 
 
För att leva ett enklare liv kan man börja dra ner på sina rörliga kostnader på en gång, samtidigt som man ser över sina fasta utgifter och gör förändringar - säger upp abonnemang som man har av slentrian, se över elavtal, försäkringar, boendekostnad etc. Om man även börjar se på hur man kan få inkomster utan att arbeta har man lagt en bra grund till att leva ett enklare liv med mer tid över till sådant man njuter av och som ger livsenergi.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Carola

Intressanta tankar! Jag har själv funderat mycket på detta sista åren. Försöker att dra ner på fasta utgifter. Men det är inte lätt.
Hur kommer du att klara dig på 50-60 procents arbete?
Kommer du att ha en sidoinkomst? Såg själv att jag lägger över 100 kr per månad i faktueringsavgifter. Dessa ska bort och den
summan ska läggas på pensionssparande, inte mycket per månad men på 10 år blir det en hel del pengar.
Drar ner på kläder, tidningar, böcker m.m.
Men ändå kostar det att leva, studielån, pendling, har lån
mm. Jag skulle inte klara mig på 60 procent, ändå har jag
en sambo att dela kostnader med. Jag är akademiker men har låg lön och stort ansvar.
Hur tänker du runt det du skrivit om i ditt inlägg, hur du får
ihop det rent praktisk? Har ont du tex studielån?
Ha en jättebra lördag i detta fina vårväder!

2014-03-08 @ 13:27:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0