Ett enklare liv

Att leva ett enklare liv innebär att bli av med det som är onödigt. Att lämna tid och plats till det som verkligen leder till mer nytta och glädje. Att satsa på kvalitet framför kvantitet. Hur tänker du när du handlar saker till dig sjäv? Är det lättare att satsa på kvaltitet till andra, och till dig själv duger det med något enklare? Detta är ett exempel på dålig självkänsla. Du är värd det bästa du har råd med!! Jag har tidigare varit en sådan person som hellre satsat på kvantitet än på kvalitet. Jag har haft mycket, mycket saker i min garderob tex. Jag har tidigare gjort det till en sport att fynda, och gärna köpa riktigt billigt. Under många års tid levde jag på enbart studielån. Min utbildning tog sex år så det var en lång tid att leva på väldigt lite pengar. Jag hade ändå en välfylld garderob under den tiden, och jag köpte gärna på rea på de stora kedjorna. Det var kanske inte riktigt det jag egentligen ville ha, men det jag ville ha var för dyrt för mig. Så istället för att bara köpa något enstaka plagg, som jag verkligen ville ha, fyllde jag garderoben med billiga reafynd, som inte var helt hundra. Och i slutändan gjorde jag ändå av med en hel del pengar på dessa inköp. Jag har nu röjt och rensat i min garderob. Jag handlar mer sällan, och bara plagg som jag absolut vill ha. Det gör att jag har mindre saker att välja på, men känner mig alltid fin oavsett vad jag tar på mig. Hur gör du med dina inköp?


Om det är något tillfälle vi märker hur mycket saker vi har samlat på oss, är när det är dags att flytta. Hur många flyttkartonger tror du skulle behövas om du skulle flytta nu? Genom att minimera och sluta skaffa det som är onödigt får vi mer tid och plats för det som är viktigt. Vi får mer glädje och upplever mindre stress över att behöva tjäna ihop, köpa, underhålla, försäkra och till slut göra oss av med saker.


Fyra viktiga principer för att leva ett enklare liv:

1. Börja med att inse att du redan har tillräckligt! Du har redan allt du behöver. Ofta skaffar vi oss saker för att vi förväntas ha dom, och vi vill gärna ha det alla andra har - fast helst lite bättre. De allra flesta varor vi köper idag handlar inte om att fylla ett grundläggande behov, utan mer om att visa tillhörighet, vilken livsstil man tycker om och vilken grupp man vill tillhöra.


2. Bli av med saker du inte använder eller behöver! Det mesta som finns i skåp och lådor som du inte har använt på ett par år kommer du troligtvis aldrig att använda igen. Om du någon gång skulle behöva just en sådan sak du gör dig av med går det alltid att låna eller hyra. I värsta fall går det att köpa det igen om det någon gång skulle bli aktuellt att använda den där maskinen som bara  stått oanvänd i flera år


3. Sluta köpa nya saker du inte behöver! En bra metod när du vill köpa något nytt är att vänta några veckor och se om du fortfarande känner att du vill ha/behöver den. Det finns forskning som visar att vår köplust avtar om vi väntar och att det egentligen handlade om en köpimpuls, och inte för att vi verkligen behövde den där prylen


4. Använd, organisera och underhåll det du redan har! Det du redan har hemma borde användas ofta och ge dig glädje. Det ska också ha sig egen plats i hemmet. Om varje sak får en egen plats, ett ställe där det hör hemma och du vänjer dig vid att ställa tillbaka det när du har använt det minskar du röran i hemmet. Röra och stökigt hemma skapar stress och obalans, vilket du motverkar med att hålla ordning. Fria ytor ger en känsla av harmoni. Har du vackra saker hemma som du inte använder för att du sparar dom till "speciella tillfällen"?? Börja använda dom. Gör varje dag till ett speciellt tillfälle. Njut av det du har. Använd vackert porslin till vardags och tänd de där vackra ljusen. Gör vardagen till en fest. Använd den där dyra krämen och njut av lyxen. I skåpet gör den ju ingen lycklig. Använd dina finaste underkläder och njut av känslan mot huden. Livet består mest av vardagar, men om du försöker göra vardagen lite mer njutbar känner du dig mer tillfredsställd med ditt liv!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0