Konsten att vara snäll

I positiv psykologi intresserar man sig för många olika saker, som:

* lycka

* välbefinnande

* positiva känslor

* optimism

* tacksamhet

* flow

* personliga styrkor

* förlåtelse

* positiva tankar

* värderingar


En sak som är viktig för vårt välbefinnande är att göra gott för andra. Att vara generös och göra snälla handlingar mot andra får oss ofta att må bra själva. Altruism är att göra något bra för andra utan egen vinning. Inom socialpsykologi ifrågasätter man om det finns verklig altruism. Oftast får vi ut något själva av att göra något bra för andra - nämligen att vi mår bra och känner oss nöjda med oss själva. Jag tycker att det är en bra effekt. Då blir ju fler personer glada av det, även jag själv.


Anonyma klubben är som en slags anonym Pay-it-forward. När du handlar något nästa gång kan du betala för en extra kopp kaffe, en ros, en lott, en busstur eller egentligen vad som helst. Det ska helst inte vara något dyrare än 25-30 kr. Du betalar och ber kassörskan att ge den extra koppen kaffe, rosen etc till nästa kund eller någon hon vill, och säger att det redan är betalt av anonyma klubben. På så sätt blir tre personer glada, den som får saken, du själv, men även den som agerar mellanhand som får se glädjen hos mottagaren. Pröva!


Ha en vecka av snällhet, där du gör en god gärning för en annan människa. Den kan vara dold där mottagaren inte direkt märker din gärning, utan du gör någon annan glad. Detta använder man ofta i skolan där man har en hemlig kompis i en vecka, som ska vara extra snäll mot en i klassen. Anonyma klubben kan vara ett sätt, men det kan också vara en vän, en arbetskamrat som du gör något extra snällt för. Dina snälla handlingar kan vara att ta dig tid att prata med någon, skänka pengar till välgörenhet, ställa upp för någon som behöver hjälp. Om du har dåligt med pengar kan du ge bort tid tex vara barnvakt till någon eller hjälpa till att städa. Varför inte hjälpa någon att rensa och röja hemma. Ibland är det lättare att vara två.Kommentarer
Postat av: Ingela

Vilken underbar grej med hemliga klubben.. jag sprider den infon vidare :)

2011-02-07 @ 10:42:53
URL: http://fokusering.blogspot.com/
Postat av: balansilivet

Vad roligt! Ja, tänk vad mycket glädje man kan sprida med en så liten grej. De personer som får något från anonyma klubben bär med sig den känslan hela dagen, och kanske själv är extra snäll mot andra människor, och kanske själv väljer att betala för en extra sak för att skänka glädje till någon främmande människa. Sprid gärna vidare :)

2011-02-07 @ 10:57:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0