Vikten av att leka

I utvecklingspsykologi pratas det mycket om hur viktigt det är för barn med fri lek. Att den fria leken är oerhört lärorik för barnen. Men hur är det för vuxna? Slutar vuxna leka? Är det viktigt att fortsätta leka?


JA, även vuxna behöver leka. Det utvecklar oss också, men framför allt ger det en ventil där vi kan släppa loss, minska våra hämningar och även minska stress.

         

Men lek för vuxna kan se lite annorlunda ut än vad vi i vanliga fall tänker kring lek. När du ägnar dig åt en idrott, en lagsport så är det en typ av lek, att spela musik kan vara en form av lek, även att dansa. Har du barn som är lite mindre finns det många tillfällen att naturligt ägna dig åt en stunds lek. Gunga högt, högt och känn hur det killar i magen. Den känslan finns kvar, oavsett hur gammal du är. Hoppa studsmatta med barnen. Men, släpp loss i olika låtsaslekar med  barnen. När min dotter var liten var min favoritlek när hon ville leka sjukhus. När jag kom hem efter en lång dag i skolan fick jag vara hennes patient. Vi lekte och då jag föreställde att vara sjuk fick jag ligga ner, vilket blev en vilostund för mig innan det var dags att sätta igång med matlagningen.


När jag träffar mina vänner tycker jag att det är roligt att göra något tillsammans tex bowla, ha femkamp på Liseberg, spela spel. Allt detta är olika former av lek. Leken är viktig att ha med sig genom hela livet. Ha kvar barnasinnet och njut av kittlet i magen, skrattet som bubblar upp i magen och tjuten när du åker berg-och dalbanan på Liseberg i sommar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0