Mer simple living del 3

11. Få mer tid till personlig utveckling. Personlig utveckling kan vara så många olika saker - gå en kurs som intresserar, få mer tid över till samtal, eftertanke, meditation. Att arbeta mindre, eller strukturera upp hushållssysslor, eller titta mindre på tv - allt detta frigör tid. Vad ska du istället göra med den tiden? Avsätt tid i kalendern för dig själv, och utgå från vad du vill göra, och vad du behöver. Kanske vill du börja skriva, återuppta en gammal hobby, lära dig något nytt, läsa mer, börja läsa på universitetet någon dag i veckan, träna yoga.


 

12. Skära ner på antalet engagemang i din kalender.  Proppa inte kalendern full med olika saker. Låt det vara lite luft mellan de olika engegemangen. Även roliga saker kan bli stressande, om det blir för mycket, och du inte tillåter dig att ha blanka dagar. Dagar då inget är inbokat, utan det blir en dag som du tar som den kommer. Det behöver inte hända massa hela tiden. Fundera vad du använder tiden till, välj bort och våga säga nej utan dåligt samvete. Lyssna mer på magkänslan. Är det något du vill göra, eller är det något du känner att du måste göra? Välj vilka aktiviteter och vilka människor du investerar tid i.
13. Vara mer ute i naturen. Naturen har en läkande kraft, som jag skrivit om tidigare. Det skänker ett lugn. Ta dig tid till att ta in och se allt det vackra som naturen har att erbjuda. Känn efter om olika miljöer framkallar olika känslor hos dig. Både skog och hav ger mig lugn och ro, men ändå på olika sätt. Hur är det för dig? Var ute i naturen, oavsett väder. Att ta en långpromenad i regn, med rätt kläder, är oerhört skönt. Även trädgård är en bit natur, tuktad natur. Att odla och påta i jorden är terapeutiskt och avstressande.

14. Tillbringa mer tid tillsammans med mina barn och min familj. Det många som väljer att leva ett enklare liv vittnar om, är att mer tid med barn och familj är en av de absolut viktigaste aspekterna. Det är det de värdesätter mest i livet. Genom att välja bort flera timmar framför tv:n, datorn, olika "måste-engagemang", kanske arbeta mindre väljer många att ha mer riktig tid tillsammans istället. Med riktig tid menar jag att vara närvarande och göra något tillsammans. Energin, glädjen och möjligheten till spontana infall ökar med ett långsammare liv.

 

15. Ha billigare semestrar och lediga dagar. Semester behöver inte innebära dyra resor, utan även att njuta av närmiljön. Semestra i din egen stad eller i den delen av landet där du bor. Upptäck nya smultronställen. Hitta aktiviteter som inte kostar så mycket. Många städer erbjuder mycket gratisupplevelser, speciellt sommartid. För att resa längre bort och ändå spara pengar är husbyte en bra idé. Har du bekanta som bor någon annanstans som behöver hjälp med huspassning eller passa husdjur medan de är bortresta? Jag kommer återkomma med tips på billig semester längre fram.

16. Förenkla hushållssysslorna och de dagliga rutinerna. Planera inköp, så du slipper handla så ofta. Gör veckomatsedel så slipper du tänka på varje dag vad ni ska äta. Det blir billigare, och du har allt hemma du behöver för att laga en god middag. Du slipper även frestas att handla massor av saker på impuls. När du lagar mat, tänka framåt och gör fler portioner som du kan frysa in. Dessa kommer väl til pass dagar du hellre gör något annat än lagar mat. Ha en lista på kylskåpet där du skriver upp allt som håller på att ta slut. Planera tillsammans under helgen hur kommande vecka ser ut och vem som gör vad. Låt även barnen hjälpa till. Gör hushållssysslorna till något roligt ni gör tillsammans. Kanske detta kan vara något:

I helgen ska jag skriva ett inlägg om hur jag har börjat leva ett enklare liv, och hur jag ser på de olika områdena.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0