Självförtroende vs självkänsla

Att självkänsla är något som pratats om en hel de senaste åren kanske inte har undgått någon. Mia Törnblom tex har ju byggt upp en hel karriär just genom att prata om självkänsla, och gett ut ett par böcker om det.


Men ändå hör jag att folk ofta har svårt att veta vad som är skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Kan man ha högt självförtroende och samtidigt ha en låg självkänsla?


Ja, det kan man då det är helt olika saker. Självförtroende handlar om saker du gör. Du har ett förtroende till dig själv att du kan klara av något, att du är duktig på något. Självförtroende kan handla om någon specifik sak i ett specifikt sammanhang tex du vet att du är duktig på ditt jobb eller att du är duktig på att spela fotboll. Du vet att du kommer klara en uppgift du får. Självförtroende handlar hela tiden om görande, medan självkänsla handlar om varande. Självkänslan handlar om dig som person, att känna att du duger och är bra, precis som du är. Det handlar om hur du värderar dig själv. Om du hela tiden söker bekräftelse från andra, och du är beroende av den bekräftelsen för att du ska må bra, och känna att du har ett värde, har du problem med självkänslan. Att värdera dig själv utifrån hur andra värderar dig själ leder ofrånkomligen till att du kommer att må dåligt, för du kommer inte alltid bli omtyckt av alla, eller få beröm av alla eller bli bekräftad av alla. Därför är det viktigt att jobba med självkänslan, så du inte bygger din självkänsla utifrån andras värderingar av dig.
I skolans värld har jag sett många exempel på hur ungdomar med låg självkänsla agerar. Ofta är de tuffa och säkra utåt, och deras omgivning tror att de har ett gott självförtroende i alla lägen och också en bra självkänsla. Men ofta är det precis tvärtom. En person med låg självkänsla har ett behov av att kritisera andra, att göra ner andra för att själv kunna känna sig lite,lite bättre. När självkänslan blir ännu sämre börjar ofta självförakt och självdestruktiviteten komma.


Om ni har sett filmen "Bridget Jones dagbok" vet ni hur hon hela tiden försöker göra om sig själv till någon som kan bli omtyckt, som ser ut så som hon tror att killen vill. Förutom för mr Darcy, som hon ju inte alls är intresserad av först. I en av mina favoritscener springer han efter henne i trappan, och lite fumligt förklarar han att han tycker om henne "just the way you are". Bridget blir alldeles paff och springer hem till sina vänner för att berätta att han tycker om henne, precis så som hon är. För att hjälpa barn till en bättre självkänsla är det viktigt att de också får känna att de är omtyckta, precis så som de är! Att de är bra för vad de är, och inte för vad de gör och presterar. Hemma hos oss har min dotter en liten brevlåda på en vägg i sitt rum där jag skriver små meddelanden till henne ibland (ibland med väldigt långa mellanrum). Nyligen skrev jag ett långt brev till henne och berättade allt som gör henne till en fantastisk person, både saker i hennes personlighet - tex att hon är modig och vågar stå upp för det hon tror på, att hon är snäll och omtänksam, att hon är generös, att hon ställer upp för andra som är svagare och också på saker hon gör och är duktig på.


På liknande sätt kan du förbättra din självkänsla. Skriv brev till dig själv med allt du är bra på, både egenskaper och färdigheter. En annan viktig sak för att bygga självkänsla är att veta vem du är. Vad vill du? Vad tycker du i olika sammanhang? I en terapi jag hade där en viktig del var just att bygga självkänslan, gav jag i uppgift att tänka till skriva ner vilka åsikter hon hade i olika ämnen. Att veta vad just du tycker i olika frågor ger en större säkerhet, särksilt i diskussioner. Personer med låg självkänsla vet ofta inte vad de tycker och anpassar sig till omgivingen. Att veta din ståndpunkt i olika frågor ger dig en bättre känsla om vem du är. Du behöver inte uttrycka dina åsikter, men att våga stå upp för dom ger dig ännu mer självkänsla.


Vad är du stolt över? Vad har du gjort bra? Det är inte ofta vi tänke i dom banorna, men skriv ner allt du är stolt över. Om du gjorde en annan övning jag skrivit om tidigare har du en stor bank med positiva omdömen om dig själv från din omgivning. Skriv ner vilka positiva egenskaper du själv tycker du har. Skriv ner varje dag ner bra saker du gjort under dagen. Samla allt på ett och samma ställe. När du känner att självkänslan dippar, och det gör den för alla ibland, plocka då fram allt du har samlat ihop och påminn dig själv om ditt eget värde. Du är en unik och fantastisk person!!


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0