Goda rester

Hur mycket mat slänger du? Det kommer hela tiden nya rapporter om att livsmedelsindustrin är en stor bov när det gäller miljöförstöring, i alla led, samtidigt som vi i Sverige slänger 900.000 TON mat varje år. Mycket av detta hade kunnat tas tillvara istället för att slängas. I Bromma gjorde man en undersökning 2009 som visade att varje hushåll i snitt slängde 5,6 kg mat i veckan, varav mer än hälften hade kunnat användas. I skolan slängs också oerhörda mängder mat, 10 - 13.000 ton per år. Min dotter kommer hem från skolan nästan varje dag och säger att hon inte ätit något, för maten var inte god. De serveras mycket helfabrikat, för det blir billigare enligt kommunen, men tänk vad mycket mer mat som hade ätits upp, och inte behövt kastas, om maten varit ordentligt lagad och barnen tyckte den var god. Jag har själv ätit skolmaten i mitt jobb som skolpsykolog och det finns mycket att säga om skolmaten, men inte är den bra, på de allra flesta ställen.


Tillbaka till hemmet igen. Om du får en liten bit över av något, kastar du det då, eller gör något med det? Undersökning har visat att det vi slänger mest är mejerivaror, rotfrukter, grönsaker, frukt - dvs färskvaror som inte har så lång hållbarhet. Men tänk vad man kan göra om man planerar lite i förväg. I min frys ligger en lite halvbrun banan som jag inte sågså lockande ut att äta. Den kommer bli en smoothie någon dag. I lördags fick jag en halv flaska vin över efter middagen. Vad göra? Jo, jag hällde den i isbitslådan och frös in i tärningar. Det blir perfekt i en god gryta framöver. Jag fick även en liten bit chevreost över. Den smälte jag ner i cremé fraiche till middagen igår, och åt ihop med fläskkarré skuren i bitar (på så sätt kunde två skivor räcka till tre personer när vi blev en person extra till middagen). Jag hade även kvar ett halvt granatäpple, så det blev sallad med granatäpplen till middagen. Sallad med lite äpple, hackade valnötter och granatäpple blev uppskattat av dottern och hennes vän (fast kanske inte så många salladsblad :))


Från middagen igår blev det en del över. Det blandar jag ihop med en kycklingfilé idag, och så blir det min lunch imorgon. Lunchen idag blir en omelett med västerbottenost. Jag fick en bit ost kvar efter jag lagat mat efter ett recept. Den biten ost rev jag ner och la i frysen. Då kan jag ta fram en liten mängd västerbotten och krydda maten med, och omeletten blir väldigt mycket godare. Med lite tanke och kreativitet går de flesta livsmedel att använda, och mycket lite slängs i soporna. Om du har svårt att själv komma på vad du ska göra med tex lite överblivet potatismos kan jag varmt rekommendera denna bok

                                                 

Detta är en riktigt bra bok, tycker jag, och jag gav mig själv den i julklapp förra julen just för att få inspiration när det gäller rester. I boken får du 100 handfasta tips på hur du bättre tar hand om den maten du släpar hem, och slippa slänga 5,6 kg i soporna varje vecka! Den är också fylld med olika recept tex tips nr 74: Ge frukten nya vänner med ett recept på kycklinggryta och frukt. Vill du spara pengar, eller inte vill släpa in mer saker i ditt hem finns den att låna på biblioteket, men jag tycker detta är en bok värd att ha i bokhyllan. Jag går tillbaka till den igen och igen för att få nya tips och ny inspiration

Kommentarer
Postat av: Carina Söderman

Boken är verkligen värd sitt pris.Jag inhandlade den för 99:-.Kanske något vi skall tipsa om i vi som gillar att läsa gruppen på FB.

2011-02-03 @ 18:45:16
Postat av: balansilivet

Det tycker jag absolut vi ska göra! som sagt är den verkligen värd sitt pris. Det räcker ju med en veckas minskat svinn så har man tjänat in bokens pris :)

2011-02-03 @ 19:12:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0