Naturens läkande kraft

Att naturen har en läkande kraft är en urgammal kunskap. Genom att vistas i naturen blir du lugnare, och forskning har visat att blodtrycket sjunker, pulsen slår långsammare och stresshormonet kortisol minskar. Forskning har även visat att vi uppskattar mest öppna landskap. Det får gärna vara något enstaka träd, eller vatten i någon form. (Det kanske är varför både dottern och jag trivs så bra på Österlen, eller hela Skåne egentligen)

 

Att vistas i naturen ger oss både vackra upplevelser, men även dagsljus och en möjlighet att röra på dig. En promenad är gott och får dig att må bra. Det behöver inte vara en lång promenad. Allt detta är viktigt för hälsa och välbefinnande. Både motion och dagsljus motverkar lindrig depression och ångest. Att få dagsljus under dagen gör även att du somnar lättare på kvällen, och sömn är en annan oerhört viktig faktor för hälsa. Sömnen är läkande och återhämtande.

Ibland kan det räcka med att titta på en bild av naturen, och känna hur lugnet sprider sig i kroppen. Lugna och harmoniska bilder kan användas att meditera, eller dagdrömma, kring

Naturen tröttar inte ut hjärnan. Vår hjärna är programmerad att uppfatta naturens ljud och rörelser som snälla. De är inte påträngande och hjärnan kan klara hur många sådana intryck som helst. Motsatsen är en promenad i stan, med all information som tränger på som hjärnan måste ta ställning till och fatta beslut om det den uppfattar kan vara potentiellt farligt och kräver en åtgärd. Det är stressande och uttröttande.

Vilken typ av natur trivs du bäst i? Ju mer stressad du är, ju mer troligt är det att du föredrar en vild och oexploaterad natur. Vatten, stora träd och stenar verkar vara något som många föredrar.

 

Jag har lyckan att bo med skogen precis utanför dörren och när jag hade hund var jag i skogen och promenerade varje dag. Detta har av olika anledningar inte blivit lika mycket sedan han gick bort för ett år sedan. Men känslan av att gå i skogen, bort från alla artificiella ljud, lyssna på fåglarna, följa årstidernas skiftningar lugnade min själ. Ibland var vi ute och gick i flera timmar. Jag bor också nära havet, och havet har alltid tilltalat mig. Jag hade en hund som älskade vatten så vi var ofta och promenerade längs med havet, kastade pinnar vid stranden som han simmade ut och hämtade. Saknar min vän!

 

Trädgården är också en bit natur. Här kan du njuta av naturens läkande kraft, men även av din kreativitet och att få arbeta fysiskt. Att gå ut i trädgården på kvällen, plocka bort vissna blommor, vattna, lukta på blommorna är en bra avslutning på dagen. Att planera, anlägga och vårda en trädgård skänker mycket glädje. Terapiträdgårdar finns det idag ganska många runt om i landet och används som en del i rehabilitering av människor sjukskrivna pga stress.

Har du ingen egen trädgård kan även en liten odling på balkongen ge lite av naturens kraft och energi


Kommentarer
Postat av: Carina

Oh,vilka fina bilder.Det var härligt att vakna till dessa och längta till vår vackra sommar.Speciellt gillade jag bilden på vitsipporna och det porlande vattnet.

2011-02-03 @ 08:07:44
Postat av: balansilivet

Visst behöver vi bli påminda så här när senvintern känns lång och seg att det inte är så särskilt lång tid kvar innan vi har skogen full med vitsippor...och sen är det snart sommar igen :)))

2011-02-03 @ 09:58:25
Postat av: Georgdaniella

Great Site. Useful info. I will surely check back soon.

2011-08-08 @ 11:31:05
URL: http://georgdaniella.bloglabel.com
Postat av: balansilivet

Georgdaniella: Thank you for your feedback :) It makes me so happy that you enjoy my blog! I hope that you will find more interesting things, and also things that will give you inspiration!

2011-08-08 @ 11:45:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0