Beslut?

Hur fattar du beslut?  När det gäller sättet att fatta beslut finns det tre olika typer av människor - de som fattar snabba beslut ofta utifrån att det känns rätt i magen, de som förlitar sig mycket på andra och hur andra ska uppfatta mig när jag tar det här beslutet och de som samlar in så mycket fakta som möjligt och tänker att det går att räkna fram det bästa beslutet och se vilket som är mest optimalt.


Hur fattar du beslut? Är du en som går på känsla? Frågar du runt i bekantskapskretsen och tar reda på vad andra tycker och låter det påverka hur du sedan fattar ditt beslut? Försöker du ta reda på så mycket fakta som möjligt om de olika alternativen? Låter du slumpen avgöra?


 Att inte välja är också en sorts beslut. Fråga dig själv vad du vill ha ut av ditt beslut? Vad är viktigast för dig?


Numera är det otroligt många olika beslut vi fattar hela tiden. Vi ska välja vilket elbolag som ger oss bästa priset på el, och även vilka som är mest miljövänliga (om det är något som är viktigt för dig). Vi ska välja hur våra premiepensionspengar ska placeras för att ge oss så hög pension som möjligt när det så småningom är dags för pensionen. Igår var jag på banken på ekonomisk rådgivning (det är bra att med jämna mellanrum se över sin ekonomi. Där pratade vi bla om sparande och speciellt om sparande för pensionen. Bara på den banken fanns det hur många olika fonder som helst att välja på, med olika inriktning, med olika risknivå, och med olika avgiftsnivåer. Hur ska jag kunna se träden för skogen? Detta är bara en av alla banker och sparformer som jag kan välja mellan. Att då känna att jag gör ett bra val känns både stressande och svårt. Jag som person är sådan att blir det för mycket att ta in för att jag ska känna att mitt val blir bra....gör jag ofta ingenting alls. Och det är ju inte heller så bra. Jag gick också runt och tittade lite på mobiltelefoner. Min har ganska många år på nacken och jag funderar på att byta. Men vilken modell ska jag välja? Dottern förespråkar en I-phone, men behöver jag en sådan? Och vilket bolag och abonnemang ska jag välja? Vilket är bäst för mig? Jag vet att abonemmanget jag har idag är ganska billigt, men operatören har inte alls bra täckning i min bostad. Så en ny operatör blir det, men vilken är billigast? Jag är inte alls avundsjuk på alla niondeklassare som i dagarna ska välja gymnasielinje. Nästan 600 olika gymnasielinjer finns det att välja på i Sverige idag. Valfrihet är bra, men ibland känns det som  det blir för mycket.


Val, val, val - många olika beslut, hela tiden. Pelle Tornell har skrivit en bok om beslutsfattande, och vad det är som påverkar våra beslut. Något för dig att läsa???


                        

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0