Röj- och rensa tips

"Städa, städa varje fredag, och så varje jul..det  tycket jag är kul". Kommer ni ihåg att Pippi sjöng den sången när hon for omkring och städade i Villa Villerkulla. Eftersom jag har städdag idag nynnar jag på den :)


Men, här kommer också lite fler röj- och rensa tips, och den här gången går vi in i köket. I köket samlar vi på oss massor av saker, och när du börjar titta i dina skåp och lådor finns det mycket som kan sorteras bort.


Börja med att sortera bland allt ätbart. I skafferiet kan det ibland se ut som det var ett skräpupplag. Förvarar du andra saker än mat i skafferiet? Försök hitta andra ställen för dom, om det är saker du vill spara. Alternativt låt en eller ett par hyllor (högst upp eller längst ner) få vara hyllor där du förvarar annat, men blanda in andra prylar bland maten. Plocka ut allt du har i skafferiet. Titta på saker du använder sällan. När gick bäst-före-datum ut? Om du är som jag kan du hitta något som hade bäst-före-datum för åtta år sedan :) (Jag hittade en krydda jag använt i en asiatisk gryta för många år sen) De sakerna kan du kasta nu! Även om torrvaror och konserver håller länge, så håller de inte hur länge som helst. När du ändå plockat ut allt, torka av hyllorna så det känns fräscht att förvara mat där.

När allt är avtorkat, och alla gamla utgångna varor är slängda är det dags att ställa tillbaka det som ska vara kvar. Om du tidigare har låtit saker stå lite hipp som happ i skåpet (och tro mig - jag har sett skräckexempel på det) så försök nu att organisera skafferiet på ett bra sätt. Vilka produkter hör ihop? vilka brukar du använda tillsammans? Vilka använder du oftast? I mitt skafferi har jag köpt en billig korg på IKEA där jag förvarar allt som har med bakning att göra, tårtdekorationer, muffinsformar, kristyr, kokosflingor, nötter osv. Det slipper stå och kladda i skåpet, och när jag ska baka något tar jag bara fram korgen. Socker, mjöl och gryn kan stå tillsammans. Konserver på ett ställe, alla pastaprodukter tillsammans. Om du organiserar skafferiet på det sättet är det lätt att få överblick, lätt att hitta det du ska ha och lätt att se om något håller på att ta slut. Det blir också svårare för små burkar att gömma sig bakom andra saker och sen bli bortglömda i år efter år.


Kryddor som blivit gamla blir inte dåliga så de inte går att äta - de bara tappar smaken. Och kryddor utan smak är ju ingen större idé att spara - släng dom!


När skafferiet är klart, fortsätt rensa kylskåp och frys. Har du matvaror i kylen som är på gränsen till att bli för gamla. Laga någon god rätt av det, och frys in om du inte vill äta det direkt. I fryst tillstång klarar det sig några månader. Hur ser det ut i frysen förresten? Dags att frosta av? Finns det förpackningar med oidentifierat innehåll? Märk saker du fryser in så blir det lättare att veta vad som gömmer sig där. Men även i frysen har mat begränsad hållbarhet, kortare tid ju fetare produkter det är. Har du fullt i frysen? Låt bli att handla på ett tag, och gör till en sport att laga till något av det du har hemma. Köp inte nytt av det du redan har hemma. Jag har sett ensamstående personer som har en stor frys, proppfull med mat. De skulle inte behöva handla något på flera månader, förutom färskvaror.


Även i kyl och frys kolla vilka varor som har gått långt förbi bäst-före-datum. Alla de där burkar som du bara använder ibland. Är de fortfarande fräscha, eller ska de kastas? Passa även på att frosta av frysen, och torka av både frys och kyl invändigt.


När du är färdig - belöna dig själv!! Ta ett glas gott vin, en chokladbit, en semla, en kopp gott te och njut av att allt kring matförvaring är rent och fräscht, och inga gamla varor finns kvar.

 


Kommentarer
Postat av: Carina

Vilka bra tips, läser din blogg för första gången, jättebra å vilka bra tips. Läser gärna om både om "rensa i röran" och hälsa, intressanta ämnen.

Kommer fortsätta läsa din blogg. Hälsningar Carina

2011-02-05 @ 20:17:55
URL: http://calindesign.blogspot.com
Postat av: balansilivet

Vad roligt att du har hittat hit! Hoppas du hittar fler inspirerande saker framöver :)

Ha en härlig och skön söndag!

2011-02-06 @ 08:34:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0