Tänkvärt

Jag har skrivit här tidigare om att något som ökar lyckokänslan är att ge till andra, ställa upp för andra och hjälpa till. Jag läste idag en krönika av Charlie Söderberg, som många av er säkert känner igen från Lyxfällan.


"När det kommer till kritan så är det i den osjälviska gåvan till andra som man själv känner sig som mest rik i livet. Det man ger behöver inte vara pengar utan kanske oftare tid, engagemang, stöd, uppmuntran eller hjälp. Det häftigaste med att ge är, att det allt som oftast kommer tillbaka dubbelt i stort sett med vändande post. Därför tror jag på uttrycket ”Om du vill ha något i ditt liv, börja med att ge det till andra”.

Det finns dock en fallgrop i givandets filosofi, eller om man så vill, en botten till som man lätt missar. Vi vill alla må bra, och det som får oss att må bra kan sammanfattas i två delar; att vi både själva klarat det vi tagit oss för och samtidigt hjälpt någon annan. Så verkar det vara för alla människor. Vi vill alltså klara oss själva och dessutom hjälpa andra. Det ger det konstiga resultatet att det finns 9 miljoner svenskar som vill hjälpa andra men inte en enda som vill ha hjälp, alla vill nämligen klara sig själva. Världen vore en bättre plats om alla var beredda att ta lite mer hjälp.

Det har verkligen gått upp för mig att en av de största gåvorna man kan ge till andra människor är chansen för dem att hjälpa mig. Tyvärr faller det inte sig naturligt för oss människor att be om hjälp. I vår egoistiska lilla bubbla sitter vi och grottar med våra egna problem och snålar. Vi bjuder inte i onödan på chansen för andra att hjälpa oss… trots att det är en gåva som är helt gratis att ge bort!"


Forskning har visat att vi mår bättre av att vara mer altruistiska dvs hjälpa andra utan tanke på att få något tillbaka själva. Men, något får vi alltid tillbaka, glädjen av att ge. Men för att kunna ge till någon måste det finnas någon som tar emot. För att kunna hjälpa måste det finnas någon som tar emot vår hjälp. Så istället för att vara stolt och ha svårigheter med att be om hjälp, tänk då att du hjälper någon annan att må bättre. De får en möjlighet att ge dig sin hjälp. Du gör alltså en god gärning genom at be om hjälp, och genom att ta emot hjälpKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0