Skapa en oas

Om du vill börja göra en plats i hemmet till en riktig oas, rekommenderar jag dig att börja med sovrummet. Eftersom det är ett rum som är privat, och inget som visas upp för gäster tenderar det att bli ett rum som inte blir lika ompysslat som tex vardagsrum och kök. Men sovrummet är din alldeles egna oas, ett ställe där du ska hämta kraft för att orka med resten av livet. Sömn är bland det viktigaste när det gäller hälsa och välbefinnande. Att få sova ordentligt, minst sju timmar per natt är oerhört viktigt för både kroppens, hjärnans och själens återhämtning.


Därför bör du lägga ner tid på att göra ett riktigt inbjudande sovrum. Börja med att titta dig omkring i rummet. Finns det saker där som inte hör hemma i sovrummet? Här ska bara finnas saker som innebär vila och kärlek. Dator, jobbpapper och annat hör inte hemma här. Börja med att rensa bort dessa saker.


Hur ser din säng ut? Var är sängen placerad i rummet? Den bästa placeringen är där du har uppsikt över dörren även när du ligger ner. Att kunna se om någon närmar sig ger en tryggare känsla. Har du en madrass på ben och inget mer? En huvudgavel hjälper till att markera sängen och ger den tyngd i rummet. Om du inte har det kan du ge samma känsla genom att ha stora kuddar mot väggen. Dessa kan också vara sköna att luta sig mot om du vill läsa i sängen. En skön madrass är viktig så att kroppen får rätt avlastning. Hur gammal är din madrass? Är det dags att byta madrassen? Pröva ut en madrass som passar dig och din kropp. Är ni två som delar säng är det bättre att ha varsin resårmadrass, som är individuellt utprovad, för att sedan ha en gemensam bäddmadrass. Bäddmadrass förresten, hur gammal är den? Ungefär var tionde år bör den bytas ut.


Sköna sängkläder är viktig för totalupplevelsen. Själv har jag alltid gillat bomullssatäng som jag tycker är mjukt och skönt, men nu har jag hört fler och fler som pratar om hur ljuvligt sköna lakan från Beach House är, så nu är jag sugen på att testa dom. De är gjorda av bomullstrikå, och känns som en gammal, riktigt skön t-shirt


 

Vardagslyx, som ger en superhärlig känsla när du kryper ner i sängen, är nymanglade lakan. Har du en mangel i tvättstugan? Utnyttja den. Känslan av att krypa ner i nytvättade, nymanglade lakan är verkligen vardagslyx på hög nivå.

 

I sovrummet är det bra att använda mjuka, milda färger som inte pockar på uppmärksamhet. Naturfärger är de färger som hjärnan uppfattar som snällast, så gröna toner eller jordfärger passar bra i sovrum. Försök få en känsla av lugn och avkoppling.

Sängbord och matta ramar in sängen, och en mysig matta är också snällt mot fötterna att börja dagen på. Själv har jag lagt en fårskinnsfäll på golvet vid sängen. Den är så mjuk och skön att sätta fötterna på när jag kliver ur sängen.

 


Kommentarer
Postat av: Lena

Din blogg är sååå bra.

2011-02-14 @ 11:36:37
Postat av: balansilivet

Tack Lena! Det värmer att få feedback på det jag gör. Ha en härlig Alla hjärtans dag. Stor kram

2011-02-14 @ 13:10:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0