Fortsättning av lära känna dig själv

För ett par dagar sedan lade jag ut ett inlägg där du skulle lära känna dig själv bättre, och få en bättre uppfattning om hur din omgivning uppfattar dig. Första gången handlade det om dina styrkor, vilka andra uppfattade som dina starka sidor. Spara alla svar i en pärm, eller i en särskild bok som du kan ta fram när du behöver bli lite peppad.


Denna gången handlade det om vad din omgivning uppfattar som dina svagheter. De sidorna som andra kanske irriterar sig på. Om du har gjort den övningen kanske det sved lite grann att läsa och sammanställa, men misströsta inte. Du kan använda detta till att bli något positivt.


Visste du att det som uppfattas som dina svaga sidor i själva verket är överdrivna styrkor. Om jag ser till mina svaga sidor Ombytlig, Påstridig, Stridbar och Envis så skulle tex ombytlig kunna ses som en styrka, men då skulle den kallas flexibel. Faktum är att en av mina referenser när jag sökte mitt första psykologjobb framhöll det som min största stryka - att jag var flexibel. Att vara flexibel är ju något som efterfrågas i dagens arbetsliv. Men om flexibilteten överdrivs kan den gå över till att man anses som ombytlig, en fjäril som fladdrar från blomma till blomma.


Om du har fått omdömen om att du är naiv är det en överdrift av att tro gott om människor och motsatsen till cynisk. Om du fått omdöme att du är misstänksam är det en överdriven styrka av försiktighet.


Här kommer en lista på hur du kan tänka kring det som uppfattas som dina svagheter

Envis                    Uthållig
Spelare                Risktagare
Självuppoffrande   Stödjande
Stridbar                Tävlingsinriktad
Undergiven           Omtänksam
Mesig                   Anpassningsbar
Omedgörlig          Principfast
Obetänksam        Snabbagerande
Planlös                Experimenterande
Pedantisk            Ordningsam
Diktatorisk          Kraftfull
Självutplånande   Blygsam
Inte klara sig själv Social
Rigid                   Metodisk
Påstridig              Övertalande
Överbeskyddande  Hjälpsam
Ombytlig              Öppen för förändring
Kall                      Reserverad
Hänsynslös            Ambitiös
Misstänksam         Försiktig


Se hur du kan använda dina svagheter till något positivt och konstruktivt. Mina svagheter är alltså överdrivna styrkor Flexibel, Övertalande, Tävlingsinriktad, Uthållig. Det låter betydligt mer positivt, men ibland kan styrkorna överdrivas och bli för mycket och då uppfattas som en negativ egenskap. När jag läser de egenskaperna flexibel, övertalande, tävlingsinriktad, uthållig så ser jag att det passar perfekt in i mitt tidigare arbete som säljare. Jag hade nog inte lyckats så bra som säljare utan dessa egenskaper. Hur kan du använda dina överdrivna styrkor på ett bättre sätt??             

 


Kommentarer
Postat av: Vemunddaniella

Great idea make it site. Thank you.

2012-01-27 @ 08:40:01
URL: http://vemunddaniella.blog13.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0