Mer simple living del 2

Här fortsätter vi med punkt 6 till 10 på listan över saker du kan förändra för att leva ett enklare liv
ugo

6. Byta och låna saker istället för att köpa nytt. Du behöver kanske inte själv äga allt du behöver använda. Böcker kan lånas på biblioteket, för handen på hjärtat - hur många av böckerna du köper och läser en gång läser du sedan om?? På biblioteket kan du också hitta mycket annat att låna eller hyra billigt, olika tidskrifter (du kanske inte behöver prenumerera eller köpa massa tidningar), filmer kan jag hyra för tjugo kronor och då ha dem i en hel vecka, CD- skivor, spel till Playstation och X-box finns också att hyra billigt. Har du köpt spel som sedan spelats  vid något enstaka tillfälle och sen inte mer, då det inte var så kul? Hyr det först, testa om ni tycker om det. Om det blir ett favoritspel då kanske det är läge att köpa.


Saker som inte används så ofta kanske ni kan gå ihop några grannar att köpa tillsammans, tex trädgårdredskap. Ordna en klädbytardag med väninnorna eller med dina arbetskamrater. Du blir av med saker du inte använder, och kan förnya din garderob utan att det kostar något alls.

 

7. Rensa upp hemma. Feng Shui är något som intresserar mig väldigt mycket, och jag skriver en del om att röja och rensa här på bloggen, då det är en av mina käpphästar. Dottern är emellanåt rätt trött på att vi ska röja och rensa - igen. Men faktum är du mår bättre, får mer energi och hemmet känns mer harmoniskt om du rensar upp och gör dig av med saker du inte använder, och saker du inte tycker om. Detta är ofta det många börjar med som vill leva ett enklare liv, och det är ett utmärkt första steg. Det rensar upp både i hemmet och i huvudet
8. Flytta till en annan bostad. Bor du upp en stor del av dina pengar? Boendet har de senaste tio åren blivit en allt större del av våra kostnader, och tar en stor del av den disponibla inkomsten i anspråk. Har du större boende än vad du behöver? Kanske kan du tänka i nya banor när det gäller boende, och dra ner på en av hushållets största kostnader. Med mindre fasta kostnader får du mer frihet i hur du väljer att leva ditt liv. Kanske du kan tänka dig att flytta någonstans där det är billigare att bo? Kanske behöver du en större bostad än vad du har idag? Hemmet är en otroligt viktig del för vårt välmående. Det är ofta där vi kopplar av och tankar energi. Trivs du hemma eller vill du hellre bo någon annanstans?
9. Hitta ett nytt arbete. Trivs du på ditt jobb? Jobbar du med det du vill jobba med? Har du ett arbete som kräver mycket av dig, mycket övertid och mycket engagemang. Är det vad du vill, eller vill du växla ner och arbeta mindre? Kanske du vill starta eget, och själv styra över dina arbetsdagar och din arbetstid. För många blir det naturligt att söka nytt arbete när de väljer att leva ett enklare liv, kanske hoppa av karriärsjobbet, en flytt medför nytt arbete. Kanske du vill ha andra arbetsuppgifter hos din nuvarande arbetsgivare.

 

 

10. Köpa fler ekologiska produkter. Utbudet av ekologiska produkter även i den stora livsmedelskedjorna ökar, och gör det mer lättillgängligt. Att köpa produkter som inte innehåller kemikalier och är mer naturliga känns för mig som rätt väg att gå. Jag köper ekologiskt så mycket som möjligt, tex mjölk, gräddem ägg, kött, grönsaker, frukt osv. Det som är nyttigare för mig är även bättre för miljön och för djuren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0