Koll på pengar

Har du koll på din ekonomi? Att oroa sig för pengar tar mycket energi.


För att få ett grepp om ekonomin är budget ett bra redskap. Att göra en budget kan låta präktigt och tråkigt, men för att själv kunna välja var du får mest ut av dina pengar, behöver du ha ett beslutsunderlag. Januari är årets fattigaste månad för många. Decemberlönen kommer strax före jul, och julen blev kanske lite dyrare än planerat. Det är många dagar mellan decemberlön och januarilön, men januari innebär också flera avgifter som bara betalas en gång per år. Terminsavgifer ska betalas, årsavgifter, anmälningsavgifter - ja, lönen denna månad ska räcka till mycket.


Har du fört kassabok någon gång? Under min studietid försörjde jag två personer med studielån. För att kunna åka på semester och unna oss lite annan lyx under de sex åren jag var student, gällde det att ha koll på pengarna. Jag förde in alla utgifter i en kassabok och vid slutet av varje månad summerade jag hur mycket jag hade spenderat i varje kategori; mat, kläder, nöjen, fasta utgifter som hyra, el, telefon osv. När jag gjort det ett tag hade jag väldigt bra koll på vart pengarna tog vägen, kunde göra en budget, och se om jag ville göra några förändringar. Även om inkomsterna var låga var det jag som hade makten över hur jag spenderade mina pengar, och det ger dels trygghet, och dels möjlighet att välja för att kunna ha råd med vardagslyx.


Pröva att föra kassabok ett tag, och se vart dina pengar tar vägen. Gör en budget och se hur mycket du vill att varje kategori ska få kosta varje månad. Och kom ihåg vad lyckoforskningen säger - det är inte prylar som gör dig lycklig i längden, utan upplevelser. Kanske du bestämmer dig för att du hellre vill lägga pengar på att gå på teater emellanåt, åka på spa, lära dig något nytt istället för att köpa ytterligare någon sak???

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0