Gör om hemma....på kort tid

Det är vanligt att vi tar in mer och mer saker i våra hem. Ofta försöker vi lösa en känsla av att inte trivas hemma med att köpa mer saker och fylla på mer, vilket sällan gör att vi trivs bättre. Tricket är istället att rensa ut det som är onödigt, det som inte används och det som inte är omtyckt. Även gåvor du inte gillar är det ok att göra sig av med, istället för att låta de stå på en hylla där du ser den varje dag.


Men, om det bara är så att hemmet känns lite halvtrist kan du snabbt lösa upp den stagnerade känslan och fylla hemmet med ny energi på ett ganska snabbt sätt. Här kommer några idéer.


1. Möblera om. Ibland är det bara så att man har tröttnat på att det alltid ser likadant ut. Då kan det räcka med att flytta runt möblerna lite. Ställ soffan mot en annan vägg (bästa stället för soffans placering är så du ser ingången till rummet, sk kraftposition enligt Feng Shui)., flytta skrivbordet till ett annat rum. Våga att ställa möbler på nytt sätt, kanske mitt i rummet för att skapa nya utrymmen. Pröva dig fram.


2. Måla en vägg. Att måla alla  väggar kan ta tid, och vill du snabbt förnya är en fondvägg en bra idé. Välj en färg som passar in i rummet, eller en snygg tapet som ger liv åt rummet. Ett alternativ kan vara att använda väggstickers och skapa en fondvägg av. Du kan även använda budskap med bokstäver som du antingen klistrar fast eller målar själv. Ytterligare ett alternativ är en fototapet,s om det finns ganska många att välja på idag. En del kan du tom få anpassade efter dina egna mått


 

3. Gör om på väggarna. Ta ner dina tavlor och börja om från början! Gruppera små tavlor tillsammans, då det annars kan se plottrigt ut om du hänger dom lite överallt. Tillsammans blir de intressanta. Byt ut tavlor emellanåt. Titta även över vilka motiv du har på dina tavlor. Hur får dom dig att känna? Är det glada, inspirerande tavlor eller tavlor som visar ensamhet, ledsenhet, övergivenhet, kämpigt osv. Skapa positiva symboler med din väggkonst


4. Lek med belysning. Belysningen är oerhört viktig för att ett hem ska kännas trivsamt och tilltalande. Satsa på många små ljuskällor istället för en stor. Julgransslingan kan återanvändas och sättas upp runt ett fönster, runt en spegel och blir perfekt när det är mörkt ute. När jag en gång bodde i en möblerad andrahandslägenhet började jag med att rensa, organisera, lägga tyg över den slitna fåtöljen och så spotlights som mysbelysning bakom en blomma, bakom en byrå och på andra trevliga ställen på olika nivåer i lägenheten. När några väninnor till hon som hade lägenheten ringde på dörren en dag blev de helt tysta, och sa till slut att så mysig hade lägenheten aldrig varit förut.


5. Tänk på lukten. Möbler och färger är inte allt som påverkar dig. Alla sinnen tar in information och påverkar dig på något sätt, så även dofter och ljud är viktigt. Sätt tex en skål med färsk frukt, en doftande blomma eller lugn härlig musik påverkar dina intryck av hemmet. Vädra ordentligt också och fyll hemmet med frisk luft.


6. Satsa på badrummet. Ett fräscht, nystädat och harmoniskt badrum kan lyfta livsandarna snabbt. Fräscha upp kakelfogarna och sätt upp kakeldekor (detta är jag på väg att göra i mitt badrum - gör en enorm skillnad), köp nya förvaringsboxar och organisera en bra förvaring, byt ut handtagen på badrumsmöblerna, satsa på en fin tvål, sköna handdukar, en växt om det fungerar i ditt badrum.


7. Fräscha upp köket. Kanske har du inte råd att byta ut köksluckorna du har tröttnat på. Ett billigare alternativ är att lämna in dom för sprutlackering. De kan även bli snyggare med nya handtag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0