Forskning om lycka, den positiva psykologin, försöker hitta svar på vad det är som gör oss människor lyckliga, vad som gör livet mer givande och som gör att man känner sig tillfreds med livet.
De stora delarna som forskningen har kommit fram till för att känna ett större välbefinnande och en större livstillfredsställelse är:
1. Nära relationer. Detta är den enskilt största faktorn för ett lyckligare liv. Att ha nära relationer är för de allra flesta en stor glädjekälla. Men antalet relationer är inte det viktiga. Det räcker med ett par nära relationer, med en äkthet och där man kan mötas, känna trygghet, vara sig själv och dela upplevelser, händelser och livet i stort.
Forskning har också visat att gifta personer är något lyckligare än andra.
2. Att vara glad och tacksam för det man har. Att uppskatta, njuta och känna tacksamhet för det man har istället för att fokusera på det man inte har, skulle vilja ha eller att jämföra sig med andra är en viktig del i att känna sig nöjd med sitt liv.
3. Kön och ålder. Forskning har visat att det finns skillnader både när det gäller olika åldersgrupper och mellan könen. Vi är som lyckligast vid 65 års ålder. Det kan bero på att vi då är mer emotionellt stabila, har en bättre självkänsla och kanske även har provat en hel del saker och kommit fram till vad man vill. Från ca 45 års ålder har studier visat att lyckokänslan börjat öka för att sedan succesivt öka fram till 65. Även kön har visat sig ha en viss betydelse. I länder som är relativt jämställda är kvinnor något lyckligare än män.
4. Sysselsättning. Att ha en struktur i vardagen, en plats att gå till för social samvaro, meningsfullhet, trygghet och få känna att man har en tillhörighet påverkar vårt välbefinnande.
5. Rörelse. Att träna, eller egentligen att röra på sig gör oss både piggare, starkare, mer energifyllda och ökar våra må-bra-hormoner.
En del som faktiskt också påverkar vår lyckonivå är våra gener. Det som har betydelse där är personlighetsdrag som tex hur extroverta vi är, emotionell stabilitet och om man har en mer optimistisk läggning. De delarna kan vi ju inte påverka utan det ärver vi från våra föräldrar, men de andra viktiga delarna har vi i allra högsta grad en möjlighet att påverka. Värna om dina relationer, känna tacksamhet för det du har, rör på dig är tre enkla saker vi själva kan påverka som har en stor del i hur pass tillfredsställda och nöjda med våra liv vi känner oss.
Jag tycker om att resa. Jag tycker om att upptäcka och utforska nya platser. Men jag tycker ännu mer om att vara hemma. Jag trivs så bra i mitt hem, och när jag åker bort, speciellt när jag åker bort någonstans själv för jobbets räkning längtar jag hem.
Förr tyckte jag om att bo på hotell, och äta hotellfrukost, men nu har det ingen tjusning på mig längre. En natt är ok, två nätter nja, då börjar jag tycka att det ska bli skönt att komma hem och tre nätter känns för mycket.
Den här veckan har jag varit i Stockholm på kurs, och eftersom kursen börjar tidigt på morgonen åker jag oftast upp kvällen innan för att slippa riktigt tidiga morgnar och sen flera timmar på tåget innan en heldag på kurs. Känns som jag inte kan tillgodogöra mig något då. Men konsekvensen blir ju fler nätter hemifrån.
Idag har jag byggt upp ett liv jag gillar, och som jag inte känner någon längtan efter att lämna och åka ifrån. Däremot kan en resa tillsammans med dottern vara fantastisk på många sätt.
När jag kom till Stockholm fick jag återigen en bekräftelse på att attraktionslagen, dvs det vi tänker på drar vi till oss, funkar. När tåget rullade in på stationen hade redan alla mina medresenärer stått i gången flera minuter med ytterkläder på och resväskorna redo för att kasta sig ut så fort dörrarna öppnade sig. Vad har alla så bråttom för tänkte jag. Detta är tågets slutstation så vi behöver inte ha bråttom för att hinna av innan tåget åker vidare. Så jag satt kvar och väntade tills alla andra gått av innan jag gjorde mig klar. Under tiden satt jag och tänkte på en kille i Stockholm jag var tillsammans med för åtta år sedan. En person som jag tyckte mycket om och blev ledsen när det tog slut. Jag tänkte på att jag har inte varit i Stockholm utan att träffa honom och funderade på om jag skulle höra av mig, kanske ta ett glas vin eller något, men kom inte fram till något.
På väg till mitt hotell gick jag förbi flera gator jag kunde ha svängt upp på för att ta mig vad jag trodde var rätt väg. Jag svängde upp på en väg på måfå som visade sig vara ganska tråkig dvs bara parkeringshus, fasader, någon bankomat. Plötsligt när jag går där kommer just han ut från en port precis när jag går förbi. Jag behövde inte fundera mer på om jag skulle träffa honom eller inte medan jag var i stan :) Det var tre minuter efter jag gick av tåget. Senare visade det sig också att jag inte hade behövt svänga av alls, utan den närmaste vägen till hotellet hade varit att fortsätta samma väg jag gick på först - en bit till.
Så nu tänker jag så det knakar på allt jag vill ha i mitt liv :)
Igår kväll började det snöa i Göteborg och när jag vaknade på morgonen var hela gården inbäddad i ett tjockt lager nysnö. Äntligen har vi också vinter :) Jag har avundsjukt tittat på bilder på bloggar längre norrut, där grenarna är tyngda av snö och sen tittat ut på det tunna snölager vi hade här. Där grässtrån stack upp här och där. Snö, men ingen riktig vinter.
Nu har vi också vinter. Jag älskar när det kommit så mycket snö att det ligger tjockt på grenar, bord och kvarglömda prylar ute. Speciellt på morgonen när snön fortfarande ligger helt orörd. Som ett tjockt bomullstäcke. Snön bäddar in världen i ett mjukt hölje som dämpar alla ljud. Världen känns lite mjukare och lite snällare. Den barnsliga glädjen över snön bubblar upp inom mig och jag kan inte låta bli att sparka lite på pudersnön så den yr när jag kommer ut.
För första gången i år får jag använda den nyinköpta borsten för att sopa fram min lilla bil. Och jag njuter av varje ögonblick. Här i södra Sverige vet vi aldrig hur länge vi får fortsätta att ha den här mjuka, vita snön. Nästa vecka kan den vara bort igen, så jag njuter.
Jag är ganska blödig av mig och blir lätt berörd av olika livsöden. Jag gråter ofta när jag ser filmer som är sorgliga, och ibland ännu mer när det slutar lyckligt.
När det handlar om barn och djur, som är så oskyldiga och oskyddade mot världen, berörs jag ännu mer. Den här historien berörde mig starkt. Jag hittade den på The animal rescue sight http://theanimalrescuesite.greatergood.com. Där går jag in varje dag och klickar och då skänker sponsorer mat till hemlösa djur som omhändertagits och nu bor på djurhem i väntan på att hitta någon som vill adoptera dem och ge dem ett hem.
3 years ago I started as a volunteer dog walker at our local shelter. There was this little fluffy dog that would look at me with her big eyes every day. I thought for sure she would get adopted quickly, but after a while, when nobody adopted her, I asked the people up front what her story was. It turns out she was a 15 year old stray that clearly nobody wanted to adopt. One of the kennel attendants said she would probably end up spending her last days there at the shelter. I knew that couldn't happen! I told my husband about her and he came to see her before we brought her home. Our other dogs welcomed her right away and she made herself at home on our couch that night. We named her Nana, and she was a quiet little old lady who loved to sit in the sun, eat A LOT, and chug along on walks. Right after her 1 year birthday with us she became ill. It turned out she had diabetes and her kidneys were failing. We got Nana her own Walgreen's prescription card and started her on daily insulin shots. Sadly, it wasn't enough to save her. We lost Nana on a beautiful spring day, and that evening my husband and I saw a little rainbow in the sky above our house. I told my husband about the Rainbow Bridge and we knew then that Nana had made it there safely. Since then we've begun adopting senior dogs and while their stay with us may be short, we are blessed to give them a place to enjoy their last years!
Jag kollade igenom alla inlägg jag skrivit under kategorin Simple living och blev inspirerad av mig själv :) Kan man bli det? Klart man kan. Jag kände att jag kanske ska läsa igenom alla gamla inlägg jag gjort under de tre åren jag har bloggat. Kanske kan hitta fler saker som inspirerar mig.
I boken skriver iallafall Gitte om en undersökning hon gjort vilka förändringar människor har gjort när de valt att leva ett enklare liv. Köpa mer ekologiska produkter var en av dem.
Då hade jag börjat köpa mer ekologiska matvaror. När man tänker på ekologiska varor är det ofta maten man tänker på först. Och att börja handla mer ekologiska matvaror är en jättebra början. Själv började jag med ekologisk mjölk och ekologiska ägg, till att nu handla nästan all mat ekologiskt.
Så nu har vi tagit det ekologiska tänket vidare även till andra delar av tillvaron och hemmet. Rengöring har jag under en ganska lång tid valt ekologiska produkter som är snälla mot miljön. Kemikalier för rengöring kommer inte in här längre.
Nu har tiden kommit till hygienprodukter och badrumsskåpet.
Ekologiskt shampoo från Faith in nature med aloe vera. Jag tycker det är jättebra. Mitt hår blir mjukt och skönt och håller sig rent länge.
Jag har även köpt ekologisk tandkräm med aloe vera. Flourfritt står det på. Nu ska det även inhandlas ekologisk ansiktsrengöring, deo, hårinpackning och en skön kroppsolja. Ekologiska handdukar är beställda.
Så nu är steget kommit till badrummet. Kanske nästa steg blir mer ekologiska transporter? Kanske det är dags att rensa bort bilen? Nja, för mig sitter det fortfarande ganska långt inne. Dels har jag ett par mil till jobbet och förflyttar mig inom hela kommunen i egen bil, men det är även skönt med friheten att kunna ta sig vart som helst, när som helst.
För drygt ett år sedan bestämde dottern och jag att vi ville börja äta nyttigare. Skippa sockret. Sluta med godis. Men något gott ville vi ändå unna oss - efter maten eller till fredagsmyset. Vi bestämde att mörk choklad var ok.
Under året som har gott har vi blivit mer kräsna med vilken choklad vi äter. Det räcker inte längre att det är mörk choklad. Den måste vara minst 70%-ig, ekologisk och fairtrade.
En av favoriterna är Blanxart med mandel
Den känns väldigt lyxig med tjocka, härliga bitar.
Nu finns det massor med forskning som visar att mörk choklad inte bara är njutning - utan den har också flera hälsofördelar.
1. Den innehåller flavonoider vilket bla hjälper till att forsla mer blod till hjärnan, vilket underlättar problemlösning.. Den gör oss smartare helt enkelt :)
2. Choklad innehåller även epikatekin som stimulerar det i cellerna som ger energi.
3. I en studie i Cambridge visade det sig att de som åt mest choklad löpte en lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar och att drabbas av stroke.
4. En annan studie visade att människor som äter choklad fem gånger i veckan oftare har ett lägre BMI än personer som inte gör det.
5. Choklad och kakao innehåller fibrer och ger också en mättnadskänsla. Kanske därför jag gärna vill ha en bit eller två efter maten.
Ikväll blir det denna godingen. Jag gillar brytningen med chokladen som är lite bitter, med ett stänk av sötma och så havssaltet. Det är ren njutning - och även hälsosamt. Kan det bli bättre?
Vad gör man en kall, gråmulen söndag i januari? Jo, jag följer mina egna råd :))
Så idag går jag igenom några av de saker som står i boken 100 sätt att rädda maten. Där står:
Nr 1 - Du orkar visst! Och du kan. Se dig som en upptäcktsresande bland resterna. - ja, det gör jag och det är så roligt att tänka kreativt :
Nr 2 - Töm kylen. Börja ditt nya köksliv med att städa kylen. Kolla vad som gömmer sig längst in och släng sådant som är gammalt. - jag städar och torkar ur kylskåpet men här är det sällan något som står och blir gammalt, men några burkar har jag iallafall tittat på
Nr 3 - Frosta av frysen - en avfrostad frys sparar el. Kolla vad som gömmer sig i frysen. Kanske ska du tina upp diverse paket och koka en stor köttgryta? - jag frostar av frysen!
Jag gillar att frosta av frysen. Låter det tokigt? Jag tycker det är jätteroligt. Jag värmer vatten i vattenkokaren och ställer in några kastruller så tinar det snabbare. När isen börjar bli mjuk gillar jag att försiktigt slå på den med en stor träsked så det ramlar stora isbitar. Ja, så roligt har jag det en gråmulen söndag i januari :)
Ni som såg min tomma frys och mitt tomma kylskåp häromdagen vet ju att det inte fanns massor av saker där :) Jag har tom hört kommentarer från folk där de undrar vad jag äter egentligen när det är så tomt överallt. Jo, det ska jag berätta. Även om det ser ut att vara nästan helt tomt fanns det fortfarande massor av godsaker att göra middagar på. Jag hade två gamla paket med kött i frysen. De har jag tinat upp och lagat iordning idag. I det ena låg det skivor av schnitzel. Jag panerade två av dem och stekte som vanlig schnitzel. De andra fyra strimlade jag och wokade tillsammans med en påse wokgrönsaker som också låg i frysen. Med kokosmjölk, soja, sweet chili, citron, sambal, vitlök och ingefära blir det en god wokgryta.
I det andra paketet med kött låg det högrev. Det gör jag en fransk köttgryta av med rödvin, bacon, vitlök, champinjoner, balsamvinäger, tomat, lagerblad och lite andra kryddor. Den får stå i ugnen och puttra i drygt en timme tills allt blir mört och gott.
Så med lite kökstid idag har jag middagar för flera dagar framåt. Sådant gillar jag. Det är simple living i ett nötskal för mig. Använda alla råvaror, dagar när jag har tid njuta av att stå i köket och greja för att slippa det andra dagar när jag inte har lika mycket tid. Och, åh vad jag gillar att laga mat. När man väl lärt sig hur man använder de olika råvarorna, lär sig vilka smaker som passar ihop och hur man låter smakerna komma fram i olika lager i de färdiga rätterna är det både avkoppling och lite terapeutiskt att röra i grytorna - en helt vanlig gråkall söndag i januari :)
I frysen hittade jag också några kartonger med lite bottenskrap kvar av diverse bär. De tinade jag upp och gratinerade i ugnen med lite riven vit choklad över, dvs en gino. Mmm, gott som söndagsefterrätt - hallon, blåbär, rabarber passade bra ihop.
Jag kan också konstatera att en gråkall söndag i januari är det väldigt öde utanför mitt köksfönster. Inte ens småfåglarna som brukar vara här och äta har visat sig idag. Det är tomt, tyst och öde. Det verkar som om alla håller sig i stillhet idag.
Ett inlägg på Tempelmans blogg har väckt mycket uppmärksamhet. Jag har sett det på Facebook och idag var han gäst på Nyhetsmorgon och pratade om detta inlägg:
Jag är inbjuden till ett modehus för att hålla föredrag för deras ledningsgrupp. Om män och manlighet. Företaget har brottats i årtionden med att försöka få män att bli mer modeintresserade och handla mer kläder.
-Vi har inte knäckt koden, vi måste förstå män bättre, säger den kvinnliga HR-chefen som anlitat mig och stressat tittar på klockan.
-Jag har min egen lilla metodik för att skapa insikt, börjar jag. Hon lägger en hand på min arm och stoppar mig.
-Jag har fullt förtroende för dig Anders men jag måste springa till ett annat möte, säger hon och backar in i hissen.
Två veckor senare står jag i ett konferensrum med en befriande jämn könsfördelning.
-I grund och botten är det här ett marknadsföringsproblem säger jag och tittar ut över de välklädda männen och kvinnorna runt det blanka valnötsbordet. Jag visar min första powerpointbild av en håglös man som står och stirrar på sig själv i badrumsspegeln.
-Och nyckeln handlar om identifikation. Män vill kunna relatera till modereklam, visualisera kläderna på sig själva.
Människorna runt bordet nickar instämmande, fyller på Ramlösa i sina glas, antecknar.
-Men inga män över 30 vill se män i sin egen ålder på bild, fortsätter jag och bläddrar fram bilden av Tommy från Pippi Långstrump.
-Män vill se en bättre version av sig själva. De vill se 12-åringar.
-12-åringar? säger marknadschefen och skrattar lite nervöst mot sina kollegor.
-Ja, max upp till 17 år. Män tycker om att titta på unga pojkar, det är vetenskapligt bevisat. Äldre män relaterar till unga, beniga pojkar eftersom alla män tycker om att påminnas om och idealisera sina förlorade barnkroppar. Som spröda porslinsdockor, säger jag poetiskt rakt ut i luften.
Människorna runt bordet börjar att skruva oroligt på sig och utbyta blickar, så jag höjer min röst ett par decibel och tar kommandot över mitt insiktsarbete igen.
-Sen är det ju allmänt känt att kläderna ser bättre ut på en 12-åring. Och jag pratar inte om småfläskiga snorungar med en arm i chipspåsen och den andra runt spelkonsolen här. Jag pratar om pinnsmala pojkar med klädsamma ätstörningar, missbruk, självskadebeteenden eller något annat som ger den där desperata looken som fotografer som Terry Richardson kan extrapolera till high fashion.
-Det här var det dummaste jag hört, säger plötsligt den manlige VD’n och reser sig upp. Han är flammande röd i ansiktet och nästan skriker åt mig.
-Porsche säljer väl inte bilar med BARN i bild? Och teknikföretag låter väl inte BARN vara modeller för en ny PC eller en ny TV? Du målar ju upp något som kommer få oss att framstå som rena rama pedofilnätverket. Hur fan skulle det se ut om vår kollektion för män marknadsfördes med BARN, sjuka barn till och med?
-Ja, säger jag och startar ett bildspel med deras egna bilder från höstens kollektion för kvinnor. Hur skulle det se ut?
Tystnaden i rummet är så sublim att den borde kunna spelas in och sparas för eftervärlden
Jag tycker det är väldigt intressant när man vänder på begreppen på detta sätt. Så som kvinnor, och flickor behandlas, i media, i reklam, i låtvideos låter helt absurt om man istället skulle låta en man, eller en pojke, göra samma sak. Det visar tydligt hur avtrubbade vi är, och att det är så vanligt att kvinnor porträtteras och visas på detta sätt att vi inte längre reagerar. Men om vi vänder på det och låter en man göra samma sak blir det antingen humor eller så väcker det avsky. Varför reagerar vi inte på samma sätt när det är en 14-årig anorektisk flicka som visar sig halvnaken i en reklam för tex parfym.
Denna video skickade dottern till mig
Det är en amerikansk tjej som utvecklar dessa tankar mer, och pratar om skillnaden i att vara ett sexuellt subjekt kontra ett sexuellt objekt. Jag är väldigt glad att jag har en dotter som är smart och ifrågasätter dessa normer till skillnad mot många av hennes jämnåriga som istället gör allt de kan för att betraktas som sexuella objekt, och sätter sitt värde till hur eftertraktade de är av andra, speciellt av killarna.
Är ni som jag,, benägna att skjuta upp saker? Lägga mer tid på att fundera på att göra något utan att faktiskt få något gjort?
Jag är expert på det. Jag samlar saker på hög tills det blir så många surdegar att ta tag i, så bara tanken på dem känns jobbig. Och så blir det inget alls gjort istället.
Det är en stor fördel med att läsa bloggar. När jag läser om allt som andra får gjort, sådana som inte är som jag, utan som sätter igång med ett projekt i samma stund som tanken dyker upp, blir jag inspirerad. Jag skulle kunna känna dåligt samvete, och få ännu mindre gjort, men jag väljer att se det positivt - och blir inspirerad att sätta igång själv.
Så idag har jag tagit tag i flera surdegar som har legat länge. Jag var och tittade på tapeter för jag ska tapetsera om en litet, litet rum men den tapeten jag sett i en tidning var inte så snygg i verkligheten som jag trott så det blev inget tapetköp idag. Däremot köpte jag en del andra saker jag behövde för mina projekt. Så här har det lagats och fejats. Och varje gång jag gör någon sådant så slås jag av vad lite tid det faktiskt tar att bli färdig. Jag lägger mycket mer tid på tänkandet om ett projekt än vad själva projektet tar i tid. Dumt. Det ger så mycket energi att bli klar med sådana saker och det stjäl enormt mycket energi att tänka på det som är trasigt, men som inte blir lagat.
Så idag har jag lagat skostället i hallen som varit skevt länge. Nu är det stadigt och stabilt igen, och en favoritplats för flera av katterna att ligga på den sköna fällen. Den här skohyllan ska målas vit har jag tänkt då jag tröttnat på denna mörka färg. Jag ser även på bilden att ett annat stundande projekt blir skovård :)
Det lilla bordet i hallen har haft ett löst ben länge. Nu är det fixat.
Jag har också lagat kragen på en tröja och sytt igen ett stort hål på en klänning. Nu ska jag sy igen ett par små hål i mina svarta leggings och på mina vantar. Att något går sönder innebär inte att det inte går att använda. Slit och släng är inget för mig. Jag lagar så länge det går att laga :)
På bordet står annan smart återanvändning. Istället för att slänga glasburkar när de är tomma går de att ha till massor av saker. Här har jag använt decoupage och lackat över. Innan lacket har torkat har jag strött på lite glitterströssel i olika färger. Jag har andra liknande glaslyktor på andra ställen där jag gjort en frostad yta istället. Stryk insidan med äggvita, häll i socker och skaka med locket påsatt. Sockret fastnar då i äggvitan. Häll ut överflödigt socker och du får en frostad yta. På andra burkar har jag snurrat ett grovt, brunt snöre högst upp som dekoration. Det ger en lite nautisk båtkänsla, New England som är en stil jag gillar. Det går också att sätta ståltåd runt halsen och hänga upp lyktorna i träd eller i parasollet utomhus.
Årets fattigaste månad! Ja, så brukar januari kallas. Det är många dagar mellan löneutbetalningarna i januari och december, som för nästan alla är några dagar innan jul. De pengarna används sedan till julmat, julklappar, nyårsfirande och sen kommer alla räkningar, varav en hel del betalas årsvis i just januari.
Efter det är det många, många dagar kvar innan lönen kommer i slutet av månaden. För många är den långa väntan på januarilönen över för i år, då det är den 25:e idag, men så finns det många, som liksom jag arbetar kommunalt eller i landstinget och då kommer lönen först den 27:e varje månad. Så för alla dem är detta årets fattigaste helg.
Vad kan man då göra? Ja, just i år är det lite sent att göra några förändringar. Kanske blir det någon billig middag. Soppa är både gott, mättande, värmande och just billig. En hackad lök, lite kryddor, en liter vätska och en buljongtärning är grunden. Sen kan man ha i det man har hemma - potatis, purjolök, rotfrukter, spenat, broccoli, fisk ja alla blir gott i en soppa. Koka soppa på spik brukar man ju säga, och det är verkligen så. Har man bara grunden kan man göra soppa på i princip vad som helst tom ogräs :)
Men till nästa år kan det vara bra att tänka över sina ekonomiska vanor. Göra en budget. Titta på hur mycket pengar man lägger på de olika delarna i livet.
En stor utgiftspost för många familjer är maten. Där finns det mycket att spara!! Enligt flera olika undersökningar slänger vi i Sverige någonstans mellan en tredjedel och en fjärdedel av all mat vi köper. Minst en av fyra hemsläpade matkassar slängs. Det innebär att om man har ett matkonto som ligger på runt 4000 kr i månaden så slänger man bort minst 1000 kr. Det är minst 12.000 kr på ett år!!!!
Här finns massor av pengar att spara. Men inte bara pengar. Att producera maten är många gånger väldigt miljökrävande, så vi förstör vår miljö - för mat vi inte ens äter!! Enligt Waste, Tristan Stuart finns det dubbelt så mycket mat i Europa mot vad som behövs för att alla ska kunna äta bra. Ända upp till hälften av alla mat försvinner på vägen från bondgården till gaffeln. Det är mycket svinn på vägen, inte bara i hemmen. Om man också räknar med de grödor som skulle kunna ätas av människor men som blir djurfoder har länderna i Europa tre gånger så mycket mat som de behöver. USA har fyra gånger mer än vad de behöver.
All världens hungriga, vilket är nästan en miljard människor, skulle enligt samma källa kunna räddas från undernäring av mindre än en fjärdedel av all mat som slängs i onödan.
Så om man tänker globalt, miljömässigt, samhällsekonomiskt och privatekonomiskt finns det stora vinster att börja fundera närmare på vårt beteende när det gäller mat.
Varför handlar vi så mycket? Varför köper vi sådant vi ändå inte äter upp? Varför slänger vi mat istället för att ta tillvara på den?
Kanske är det så att vi inte vet vad vi ska göra med de där resterna som blev över, det där som ligger i kylen och börjar bli gammalt. Det är lättare att slänga det i soporna.
Stopp där! Det finns massor man kan göra! Skaffa lite kunskap och börja tänka kreativt kring mat.
Två böcker jag kan rekommendera varmt är dessa:
100 sätt att rädda maten kom 2009 och är en superbra bok som hjälper att börja tänka annorlunda. Den är varvad med recept, tips på vad man kan göra med rester och rent allmänt olika saker som sätter igång tankarna.
Där hittade jag ett recept på potatisbullar på potatismosrester så idag gjorde jag mycket potatismos - åt en del av det till lunch idag och sparar resten till i morgon då det ska bli potatisbullar med lingonsylt till lunch.
Fester med rester är en lite annorlunda bok. Här tar de upp allt möjligt, i bokstavsordning och här varvas recept, tips, texter om allt möjligt som har med mat att göra. En fantastiskt inspirerande bok.
Under K tex står det kylskåpskaka, kylskåpsomelett och kylskåpssoppa dvs recept och tips på vad man kan laga för god mat av alla de där udda sakerna som finns kvar i kylen och som man inte riktigt vet vad man ska göra med.
Många säger att de inte har råd att köpa ekologisk mat för det är så mycket dyrare. Jag tror att alla skulle ha råd att iallafall handla mer ekologiskt, om man slutar köpa mat för soppåsen! Och slutar köpa onyttiga saker som bara skadar hälsan.
Så om du redan nu i januari börjar tänka annorlunda kring dina matinköp, drar ner på kostnaden för maten och ändå äter bra, kan du lägga undan lite pengar utan att det märks. Det kan rädda nästa jul - och fattiga januari efter det.
På förmiddagen idag har jag varit ute i trädgården och möblerat om :) Japp, det är januari och långt kvar innan trädgården vaknar till liv, men jag fick en idé om hur jag vill ha det för att få mer plats för odling och kunde inte vänta till våren med att se hur det blev.
Så jag och katterna begav oss ut i vår lilla trädgård och började flytta runt hyllor och saker. Nu finns det plats för ett par pallkragar och helst skulle jag vilja ha ett litet växthus också. Nu är ju vår trädgård väldigt liten så jag har tittat på växthus man har mot väggen.
Ett sådant här skulle få plats men är inte så snyggt. Jag vill ju gärna att det ska vara snyggt också :)
Den här gillade dottern
Själv vill jag helst få tag på fina gamla förnster och bygga ett växthus liknande detta
Det här är oerhört vackert
Nu ska jag beställa frön som ska bli goda ätbara saker i sommar. Jag beställer ekologsika frön från Runåbergs fröer. Morötter ska det bli bla...och paprika, tomat, broccoli, grönkål, Åh vad mycket goda grönsaker det finns
Katterna tycker om att vara med ute, men är inte så förtjusta i snön. De går och lyfter sina baktassar och skakar av dem hela tiden, eller som Figaro här, sitter de och trycker mot husväggen där det inte finns någon snö.
I trädgården är det snö, men inte så mycket som jag skulle önska. Idag hade jag gärna åkt ut och åka längdskidor, men istället ska jag titta på tapeter.
Den senaste tiden tycker jag mig se att vintage överlag har fått ett uppsving. Det har kommit flera böcker utifrån vintagetrenden, och ett flertal bloggar.
Jag har läst Elsa Billgrens bok
Och Vintageparty
Jag tycker klänningar från framförallt 50-talet är väldigt vackra. Smickrande och snyggt skurna. Modellen börjar komma nytillverkade i affärerna men jag skulle gärna vilja hitta en snygg äkta klänning. Någon som har tips på vart man kan hitta dessa underbara fynd, förutom Beyond Retro?
Bästa vintagebloggen är Emmas vintage enligt mig. Så snyggt!
Även om jag förespråkar att vara i nuet, att njuta av den årstid som är nu istället för att hela tiden försöka ligga steget före dvs när det är höst längta till julen, när det är vinter längta efter sommaren osv så är det ju i januari och februari som vi gör förberedelser inför sommaren. Jag sitter tex och tittar på vilka fröer jag ska beställa för att i sommar kunna skörda egenodlade grönsaker.
Leverantörer visar sin vår och sommarkollektion nu, och i förra veckan var det ju Formex där inköpare lägger sina beställningar så det är svårt att undgå att se vad som kommer finnas i affärerna till sommaren. Och även om jag shoppar betydligt mindre nu än tidigare, så händer det att ett och annat nyinköp slinker med - speciellt när det gäller till hemmet (mer dit än till mig själv numer) och Greengates nya kollektion har som vanligt en väldigt härlig känsla. Jag tittar oftare på känslan än på själva sakerna :)
En sån här härlig altan skulle jag vilja ha. Ett mysigt ombonat rum som förbinder inne med ute. Mycket textilier och kuddar som gör det skönt att hänga här en skön sommarkväll istället för i vardagsrumssoffan.
Där kan jag ta en kopp kvällste med hembakade biscotti, som vi har tänkt att baka för första gången nästa gång dottern är hos mig :)
Rena produktbilder gör inte så mycket för mig, utan jag tittar gärna på andra detaljer. Här gillar jag stolarna och ljuslyktorna (som är lätt att göra själv av tomma glasburkar istället för att köpa färdiga!)
De här necessärerna tycker jag är fina. Undra om dottern också tycker om dem......hon fyller snart 15 år och har önskat sig en ny neccessär
Jag ska visa henne bilderna och se vad hon tycker :)
Alla kan vi göra skillnad. I det lilla eller i det stora. Vi kan alla göra något annorlunda som gör skillnad för en annan människa. Att hjälpa någon annan, att vara mer altruistisk har också visat sig i forskning ger oss en lyckokänsla. Det får oss att må bra av flera skäl. Dels för att se, eller veta att vi har gjort något för en annan som har gjort deras liv lite bättre, eller gett de glädje och dels för att det gör att vi känner oss som bättre människor.
Vad vi gör spelar inte så stor roll. Det kan vara en liten gest, som för oss kanske känns ganska betydelselös, men som kan göra skillnaden just den dagen för en annan person. I förra veckan när dottern och jag var och handlade, vi använde självscanning, och fick en avstämning fick vi av mataffären en chokladkaka, som de alltid ger efter en avstämning, men då vi inte äter ljus choklad så hade vi två val. Antingen tacka nej till chokladen, eller ge den till någon annan. I närheten stod en ensam pappa med en dotter i 10-11 årsåldern. Vi frågade om de ville ha chokladen och de blev väldigt glada. De visade en glädje som var mycket större än vad själva chokladen skulle ge, och jag tror att det var just det oväntade i att någon annan gav dem något som gjorde dem så glada. På väg till bilen var även dottern och jag glada över att ha gjort dem glada. Win-win som var så enkelt.
En annan sak som är viktig för mig är att ge pengar till välgörenhet. Även där kan vi alla göra skillnad. Även om du tänker att det är så lite det du kan ge, en droppe i havet, så är en droppe också betydelsefull. Flera droppar tillsammans kan utgöra en stor sjö, ja tom ett hav består av en mängd droppar där alla är lika betydelsefulla.
Det finns massor av olika sorters välgörenhet att skänka till - för djur, barn, mänskliga rättigheter, forskning kring olika sjukdomar, hemlösa och många fler. För er som känner oss genom bloggen kommer det nog inte som en överraskning att vi har valt välgörenhet som arbetar för djurens rättigheter och välfärd. Ett av de är WSPA - World Society For the Protection of Animals. Jag fick ett mail från dem om olika saker de åstadkommit under senaste tid. Jag blev så glad när jag läste det, för jag kände att jag har varit med och gjort denna skillnad. Jag skänker pengar varje månad, och mina pengar har hjälpt till att göra detta. Även om det fortfarande finns massor att göra, så har mina pengar hjälpt till att göra stor skillnad för de tre björnarna som nu slipper användas i kamper mot hetsade hundar där de får stora skador. Det känns bra. Utöver det stöder vi Forska utan djurförsök och är tigerfaddrar hos WWF.
When Typhoon Haiyan hit the Philippines in November, the impact on humans and animals was devastating - thousands died, millions were displaced. However, thanks to you, WSPA quickly responded to support thousands of animals and the communities that depend on them. Read more here.
Bear baiting is a cruel blood sport, one of the world's worst forms of animal cruelty. Thanks to you, we have worked to rescue three more bears in Pakistan. Veera, Daisy and Maori are now destined for a better life at the WSPA-funded sanctuary in Pakistan. Read more here.
Supporters like you have helped to save the lives of thousands of dogs in the Philippines. Our campaign to end the inhumane culling of dogs due to the fear of rabies has saved the lives of thousands of dogs and their communities. Read more here.
Our campaign against the live export trade hit new heights in 2013. The backing of over 250,000 Australians like you has put more pressure than ever on government. We have also been supported by an amazing group of voices of influence, spearheaded by Portia de Rossi. Read more here.
Jag har skrivit om kapselgarderob här förut, och jag tycker det är ett så smart sätt att tänka när man bygger upp sin garderob. Med det tänket behövs inte så många plagg men ändå kunna variera sin klädsel mycket mer än man först kan tro. Titta bara på detta exempel
14 plagg med några accessoarer kan bli så mycket som 30 olika outfits. Så varför köper vi så mycket kläder och fyller våra garderober med kläder vi sällan använder? Det är inte bra varken mot miljön eller mot plånboken. Ta lite tid och fundera på hur livet ser ut, vilka situationer inträffar i våra liv som vi behöver klä oss för? Om det mest är jobb och hemma, så behöver man inte flera klänningar för fest. Om man har ett arbete där man klär sig mer casual behövs troligen ingen kavaj med matchande byxa eller kjol.
Hur ser vardagslivet ut? Vilka olika sorts kläder behövs? Hur är det på arbetet? Hur tillbringas fritiden? Om garderoben består av kläder vi har gjort en plan och en struktur för, istället för impulsköp som inte passar ihop får vi mer variation med färre plagg. En vinst för alla - utom för affären :)
För mer inspiration titta in här http://www.pinterest.com. Finns massor att bli inspirerad av där för att bygga sin egen kapselgarderob
För två och ett halvt år sedan satt jag på en bed & breakfast på Österlen för jag skulle gå på grillfest hos Charlie Söderberg som nyligen köpt ett hus där.
Jag kände mig så tillfreds när jag satt där och hade svårt att slita mig och åka hemåt. I horisonten såg jag det mjuka, böljande landskapet. I knät låg en hemlös katt som strök omkring vid stället och gjorde sig hemmastadd och ville inte alls lämna mitt knä. När jag försökte resa mig upp försökte han klamra sig fast och få mig att sätta mig igen - vilket jag gjorde en stund till :)
När jag kom hem hade jag kommit till insikt att det är så jag vill bo och leva på sikt. Jag vill ha den där fria utsikten från mitt hem. Jag skrev ner mina önskemål och formulerade det i nutid. Där skrev jag att inom fem år kommer jag att bo i Skåne med utsikt över kullar och ängar.
Igår gick jag in på en väns facebook och såg en bok hon hade gillat
Drömmen om bed & breakfast, vandrarhem och pensionat av Sofia Gynge som i 12 års tid drivit vandrarhem utanför Sälen . Jag tyckte den såg fin ut och klickade vidare, hamnade då på en facebooksida om bed & breakfast och där ser jag att det vandrarhemmet jag bodde på då nu är till salu. Det innebär att jag faktiskt skulle kunna skaffa mig precis samma utsikt som jag fastnade för då.
Här satt jag på en stol med en kopp te, och njöt av lugnet, utsikten och en katt som törstade efter närhet.
Med denna utsikt...
Innergården där ena delen är bed & breakfast och mittemot ligger bostadshuset
En del av inredningen känns ganska gammalmodig vilket jag tänkte när jag bodde där, men här finns massor av potential. Nuvarande ägare går i pension. Här skulle det vara fantastiskt att inreda med loppisfynd som fräschas upp och ger en ombonad härlig känsla.
Ett separat frukotsrum som också används till festlokal. Här ser jag ju också alla möjligheter att driva en kursgård som varit min dröm i tio års tid, och som jag då tänkte skulle bli verklighet någon gång mellan 45-50. Jag är nu 47 så tiden är rätt ;))
Direkt efter jul börjar tulpanerna fylla affärerna. Riktigt så snart är jag inte sugen på att skapa vårkänsla, för tulpaner ger mig en känsla av den kommande våren. Ett löfte om att det så småningom kommer en vår där tulpanerna blommar utomhus i rabatterna. Krispiga, spänstiga i klara, fräscha färger.
Men igår när jag handlade vaknade suget och jag köpte lite vårblommor
Jag gillar vita blommor, då jag tycker vitt och grönt är en så fräsch kombination. Jag hade tex bara vita blommor i min brudbukett. Men så här till våren gillar jag färg :)
Bara tulpaner kan se lite glest ut så idag ska jag ut i skogen och plocka lite blåbärsris att fylla ut buketten med. I affären hittade jag även primulor som passade så bra i färg till tulpanerna- Primula är också en blomma som säger vår för mig.
Ikväll är säsongspremiär på Mia på Grötö. Jag gillar det här programmet. Jag gillar Mia Skäringer och är lite nyfiken på henne som person. Jag tycker hon har en härlig inställning till livet, och hon har bjudit ut intressanta människor till Grötö. I hennes samtal får jag en annan bild av de personer som är med. Och som kuliss till allt detta är vackra Grötö i Göteborgs skärgård.
I år har jag tänkt att jag ska ta ett steg vidare med att leva ett hälsosamt liv.
Förra året började vi äta nyttigare. Vi började köpa mer ekologisk mat, som sedan spred sig till andra delar i livet och nu köper vi så mycket ekologiskt som möjligt. Vi drog ner på socker väsentligt, och äter inte mycket socker alls numera. Jag vill dock inte bli extrem på något sätt, så en kaka til fikat slinker ner emellanåt, men inte så ofta. Förra året började jag också träna mer igen, vilket har fått mig att må väldigt bra (förutom 10 kg viktnedgång). Vi började även äta mer och mer vegetariskt, och har dragit ner på köttet väsentligt.
Nu vill jag kolla min hälsostatus på alla sätt, så jag har tänkt boka tid för en grundlig hälsoundersökning på vårdcentralen och ta en del tester. Jag har också tänkt boka tid för en gynundersökning och även ta prover för ev livmoderhalscancer. Det var flera år sedan jag var hos tandläkaren sist. Jag har väldigt bra tänder, och sist jag var där hade jag inte varit hos tandläkare eller tandhygienist på åtta år, vilket förvånade dem då tänderna var i så bra skick. Men nu är det dags att göra en genomgång igen.
Jag var hos en optiker i slutet av förra året och konstaterade att det börjar bli dags för terminalglasögon, så det ska ordnas i början av detta år.
Så et kommer bli en total genomgång av hälsan på olika sätt under första halvåret i år. Utöver det har jag tänkt att förbättra min kondition detta år - genom längdskidåkning, simning och löpning. Yogan och ridningen har gjort mig smidigare, starkare och mjukare förutom en mycket bättre hållning. I år är det dags för konditionen.
Har ni märkt att det börjar vända nu? Mörkret. Igår morse tänkte jag att det kändes ganska ljust när jag åkte till jobbet. Sen tänkte jag att det är säkert för att snön äntligen kommit, kylan och därmed också klarare så vi slapp den stora gråa filten som har svept in Göteborg, och hela södra Sverige i ett mörkt grådis i en månad nu.
Men idag var det verkligen ljust när jag åkte hem från jobbet! För första gången registrerade jag att jag inte åkt hem i mörker.
Nu är ljuset på gång igen....och därmed en känsla av att våren inte är så avlägsen ändå :)
Idag är det kramens dag, så passa på att krama de du tycker om riktigt länge idag. En kram kan vara rena lyckopillret, men den bör vara minst 4 sekunder. Då hinner kroppen producera massa må-bra-hormoner vilket gör kramen till en jättebra sak för hälsan :)
Undra om djuren också tycker om att lramas? För då ska jag krama mina katter massor idag
I morse när jag åkte till jobbet hörde jag en diskussion på radion om vilka metoder de använde för att göra sig redo för sömn. Någon sa att hon inte kunde gå och lägga sig utan teknik - titta på någon TV-serie, eller sitta vid datorn. Hon kunde inte förstå hur man bara kunde gå och lägga sig och bara sova, utan att använda tekniken som avslappningsmedel.
Så har jag också varit tidigare. Jag har gärna lagt mig i sängen och tittat en stund på TV. Men hur avslappnande är det egentligen? Jag har ibland lagt mig och tittat på en spännande deckare eller liknande, och efter en stund känt hur spänd jag blivit, hur hjärtat slår fortare och adrenalinet pumpar. Hm, undrar hur mycket min kropp gör sig redo för sömn då?
Eller sitta framför datorn ända tills det är sängdags. Att sitta vid en skärm med massor av intryck för hjärnan kan upplevas som tröttande och sövande, men för hjärnan är det tvärtom stimulerande, vilket kan göra det svårt att slappna av ordentligt för att kunna somna, eller komma ner i djupsömn.
Det bästa är att i god tid före sänggående börja förbereda kroppen, och hjärnan, att nu är det dags att varva ner. Släcka lamporna så kroppen utsöndrar sömnhormonet melatonin, stänga av skärmar - hellre läsa lite en stund innan det är dags att sova än att titta på TV. Jag märker en stor skillnad i min kropp, och i min hjärna, när jag stänger av TV:n och istället sitter i tystnad och läser. Då blir jag trött på ett helt annat sätt, och ofta mycket tidigare på kvällen.
Jag tittar inte så mycket på TV. Jag har en TV, men jag tittar inte särskilt mycket. Ibland har jag TV:n på bara för att höra lite röster, men jag gör andra saker samtidigt och tittar inte på det som visas. Då skulle jag ju lika gärna kunna ha en radio, vilket jag inte äger någon, men med mina tjocka betongväggar har jag svårt att få en bra mottagning så jag gav upp med radio för många år sedan. Kanske dags med ett försök igen.
Men, det jag märker bland människor runt mig är att jag hänger inte med. Jag har ingen aning om vad de pratar om. Jag ser inte Idol. Jag ser inte Melodifestivalen. Jag ser inte på Så mycket bättre. Jag tittar inte på På spåret. Alla dessa program engagerar många människor och det pratas om människor hit och dit och jag sitter som ett fån och hänger inte med alls.
Varje sommar ordnar en vän ett väldigt roligt, och omfattande, Music Quiz. Många av artisterna, och då även frågorna, handlar om de som varit med just i Idol, Melodifestivalen eller Så mycket bättre. Jag är bra på musik, men där står jag mig rätt så slätt. Enda sättet för mig att kamma hem poäng där är om jag känner igen rösten :)
Ett par intressanta artister jag gärna hade sett på Så mycket bättre är Veronica Maggio, där jag gillar i stort sett allt hon gör, och Håkan Hellström. Båda två titulerades kung och drottning vid P3 Guld-galan som gick i Göteborg förra veckan, där båda fick pris. Som av en händelse gör de dessutom en aktuell duett tillsammans som jag gillar - Hela huset.
Nåja, om jag nu tittar så lite på TV - varför har jag då en TV överhuvudtaget kan man undra? Ja, och ännu mer kan man undra varför vi har två TV-apparater. Dottern har en TV i sitt rum också, en gammal av tjock variant, men som aldrig någonsin används numera, då varken hon eller jag ägnar särskilt mycket tid åt just TV-tittande.
Jag vet att människor som har gjort slag i saken och faktiskt slängt ut sin TV, har fått frågor från sin omgivning om vad de då gör hela kvällarna. Sorgligt egentligen att TV:n har blivit där vi samlas på kvällen. Ibland sitter dottern och jag och diskuterar allt möjligt, ibland sitter vi brevid varandra i soffan och surfar på varsin dator, ibland tar vi och läser (vilket vi båda två gillar), ibland bakar vi och jag skulle gärna vilja lägga mer tid på att vara kreativ och pyssla. Det finns massor med saker man kan fylla sina kvällar med än TV-tittande.
På UnderbaraClaras blogg, www.underbaraclaras.com hittade jag ett gammalt inlägg som passar mig som hand i handsken nu när jag har köpt mig min första systemkamera och tänker lära mig mer om fotografering. Dottern är duktig på att fotografera och redigera så hon ska också bli min lärare.
Clara är ingen utbildad fotograf, men tar fantastiskt fina foton tycker jag, så jag suger åt mig alla tips, och tänkte att ni också ville ha några tips, så här kommer hennes inlägg:
Bloggskolan del 2: Bilderna
1 Bloggens bilder är viktigare än man kanske tror. För bloggande handlar om en tydlig avsändare. Man vill veta vem personen bakom bloggen är. Förut klippte modebloggare bort huvudet på sina outfitbilder men det är otänkbart idag. Vill man inte synas själv i bild kan man etablera en känsla för vem man är genom att fota sin omgivning.
2 En bra kamera är ett plus men inget måste. (Vad jag använder står här) Däremot kan man lära sig enkla grunder i Photoshop eller annat bildredigeringsprogram som är gratis. På så sätt kan man hjälpa upp en dålig kamera. Får man panik av tanken på bildredigering så strunta i det. Man kan fota fint ändå!
3 Använd bilderna smart. En kul bild hjälper upp ett halvkasst inlägg eller skapar intresse för en viktigt text. Påstår man något, typ att det är fint ute, så backa upp med bild annars bli läsaren frustrerad över att inte själv få se det. Jag skulle tippa att jag har bilder till fem av sex inlägg.
4 Försök hitta en lagom storlek på bilderna till bloggen. Kolla runt på andra bloggar och se vad du tycker funkar. För små bilder är hopplöst för då missar man detaljer och för stora bilder är jobbigt för att de knappt får plats på skärmen.
5 Använd naturligt ljus. Inte så lätt nu på vintern men ändå. Blixt använder jag i princip aldrig eftersom det tenderar att ”döda” bilden om den används fel vilket är lätt hänt när man är en amatör.
Undvik att sommartid fotografera ute mitt på dagen i starkt solljus. Det ger skarpa skuggor och platta färger. Tidiga mornar och kvällar är bäst.
6 Släck lamporna när det är mörkt istället för att tända! Jag släcker så många lampor som går när jag ska fota. Ibland blir det lite grynigt men då fångar man i alla fall stämningen. Den är viktigast! Mörker i kombination med
många tända lampor gör en bild pissgul och dassig. Det kan man dock motverka i ett redigeringsprogram. Jag tycker personligen att pissgult är att föredra framför blixtblått.
7 Våga beskära motivet direkt i kameran. Ska man fota en krukväxt behöver inte hela rummet synas i bakgrunden – inte ens hela krukväxten behöver hamna på bild. Samma sak gäller när man fotar människor.
Fördelen med en blogg är att man kan lägga upp flera bilder på samma motiv om man känner att det behövs istället för att försöka täcka in allt i en enda bild.
8 Öva ögat på att hitta detaljer som blir fina stilleben. Gå runt i bostaden med kameran och leta motiv bland porslin, kläder och dammtussar. Återigen. Gå nära motivet. Fota en lampknapp på väggen, eller en knapp på klänningen istället för att bara fota hela klänningen. Och våga välja annorlunda motiv. En tom tallrik kan ge en lika bra känsla för en middag som en bild på den som sitter och äter.
9 Tänk på kompositionen. Den intressantaste bilden behöver inte vara den där det tänkta motivet är i fokus. Ibland gör det ingenting att personer blir suddiga och skärpan hamnar fel. Ofta fotar jag utan att ens titta i sökaren. Det kan bli hur bra som helst!
10 Våga sålla. Visst är det bra att bloggar har plats för många bilder. Men ingen orkar se på alla bilder. Fotar jag en dagens outfit brukar jag ha 1-2 bilder och absolut max 3 ifall det blev något särskilt bra och intressant. Då är oftast någon en detaljbild på klädseln. Bara för att jag själv blev snygg på tio bilder betyder inte det att det är intressant för andra att se. Tvärtom gör det bloggen tung eftersom man måste skrolla så långt till nästa inlägg.
11 De flesta blir nervösa när en kamera kommer fram. Vill man fota andra människor så låt kameran ligga framme jämt och ständigt. Fota massor – tillslut glömmer folk av sig och slappnar av och då kan man knäppa fantastiska bilder. Niotillfem är bra på det!
12 Om man fotar ett rum, tex till en inredningsblogg, så våga varva detaljbilder med vyer. Att fota en bra bild över ett helt rum är ganska svårt. Inte ens i inredningstidningar görs det särskilt ofta. Välj en del av ett rum istället.
Eller kanske bara en liten detalj. Och beskriv noga i bildtexten vad som syns, annars får man ägna tid åt att besvara det i kommentarfältet.
13 Man behöver inte städa när man ska fota. Tvärtom kan lite stök på bild vara roligt. En mästare på att snyggt fota stök i hemmet är Sammy Rose.
14 Jag tar nästan alla bilder till min blogg. Även bilder på mig själv – då använder jag stativ och fjärrkontroll och det är en billig investering som underlättar om man fotar mycket. Förut använde jag självutlösare och pallade upp kameran på en byrå eller liknande. Jobbigt men det går.
15 Att fota sig själv kan kännas fånigt. Strunta i det och ta massor av bilder – snart vänjer man sig och blir bekväm nog att leka loss framför kameran. Var inte rädd för att verka dramatisk eller pretentiös. Självdistans ger alltid utdelning!
16 Fotar man sig själv till en dagens outfit eller dylikt kan man tänka på att placera kameran ungefär i maghöjd på sig själv och sedan sätta fokuspunkten på ansiktet. På det sättet blir man fotad rakt framifrån och slipper osmickrande grod- eller fågelperspektiv.
17 Fotar man en ansiktsbild, tex för att visa en sminkning, så vänd ansiktet snett upp mot ljuset och sätt kameran framför ansiktet (utan att få skuggan i fejan). Det gör underverk med hyn och man slipper mörka ögonhålor under ögonbryn.
18 Våga fota på konstiga ställen. Själv har jag fotat både på vinden och inmosad i en garderob. Eller som här, balanserande på en pall.
Orkar man fota sig när man gör något annat samtidigt; spelar gitarr,bakar,krattar, putsar fönster eller på annat sätt är i ett sammanhang är det såklart ett plus!
19 En vit vägg är bra att fota mot men ännu bättre är en vägg i en svag färg. Rosa, grått eller grönt lyfter de flesta bilder. Jag är ständigt på jakt efter fina husfasader!
20 Att fota mat är en svår konst. Lyckade matbilder stimulerar smaklökarna. Maten glänser, ryker, verkar pepprig, söt eller saftig. Det uppnås bäst med naturligt ljus. Ställ maten i fönstret nu på vintern så räcker ljuset till.
21 En mustig lammgryta kan se ut som avföring om blixt används. Ibland är det bättre att inte vara så detaljerad utan fokusera på sammanhanget. Hur det ryker ur grytan istället för en närbild på lamm i krossade tomater.
22 Det gör inget att man inte hinner fota maten orörd. En tårtbit med utblåsta ljus är intressantare än en stel bild på en perfekt tårta.
23 Det är viktigt med liv i bilderna. Fota händelser istället för enbart statiska stilleben, vattning istället för bara vattenkanna. Och knäpp en bild när någon går igenom ett rum – då uppstår rörelse och närvaro.
24 Alltså: På bloggar (mer än kanske någon annan stans) är liv, rörelse och personlig avsändare centrala värden. Närvaro är mycket viktigare än perfekt kamerautrustning och proffsig retusch. Så det så!
Vaknade imorse av att solen äntligen sken över oss. En blå himmel och under natten hade det snöat. En sån dag måste man bara ut och njuta. Men att leva med en tonåringen innebär att vi har lite olika dygnsrytm, så medan jag väntade på att hon skulle vakna bakade jag en ny omgång morots- och solrosfröbröd, som visade sig komma väl till pass senare under dagen.
Framåt eftermiddagen kom vi äntligen ut. Ovan vid kylan pälsade jag på mig ordentligt :))
Vi tog en promenad runt sjön, kastade snöboll och tänkte sedan avsluta med en fika i kaffestugan.
Vi hade tänkt att sitta vid brasan och äta årets första semla, men uppenbarligen tänkte hela stan detsamma för de var slut överallt. Så det blev till att åka hem och göra egna semlor istället. Medan jag fixade soppa till middag gjorde dottern semlor med egengjord mandelmassa - aldrig mer att det blir köpa grejer :) Hon är världsbäst på att baka!
Sen den nya soffan kom i augusti har jag haft ögonen öppna efter ett nytt soffbord. Jag har haft en bild i huvudet på vad jag vill ha - ett mindre, men ändå rejält soffbord, helst i vitt eller i samma träfärg som skänken där vi har TV:n. När jag nu gick in på bloggen Ekenäsliv hittade jag en bild som stämmer ganska bra överens med den bilden jag hade i huvudet.
Jag vill helst ha lite rundare hörn för vassa hörn är varken bra enligt Fens Shui, eller enligt mina ben som har slagit i hörn tillräckligt många gånger. Hylla under bordet eller inte är också en fundering. Det är lättare att dammsuga och hålla rent under utan hyllan plus att en hylla lätt drar till sig massa saker som läggs där. Men bordet är bra nära vad jag vill ha. En låda i bordet är bra. Där kan fjärrkontrollerna ligga. Nära till hands men inte synliga :)
Nu är bara frågan om vilka mått bordet har, och vad det kostar? Det heter iallafall Planter och kommer från PBHome. Mått: B:100 cm D:100 cm H:48 cm 4.935 kr
Idag blev min frukost väldigt röd :) Enligt många kostrådgivare är bär nyttigare än frukt, och till frukost har jag valt flera olika bär, som alla har många nyttiga egenskaper. Och som en händelse är alla röda. Jag äter också gärna frukt, speciellt apelsiner så här på vintern.
I glaset har jag tranbärsjuice. Tranbär har länge använts både behandlande och förebyggande mot urinvägsinfektion. Men nyare forskning har även hittat flera andra hälsofördelar med tranbär, bla kan det förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Tranbär är ett av de livsmedel med störst antioxiderande verkan. Ibland har jag även torkade tranbär på frukostyoghurten, i bröd eller äter som godis :)
I skålen har jag turkisk yoghurt med hallon. Hallon innehåller massor med bra antioxidanter som skyddar mot bla cancer och stärker immunförsvaret. I hallon finns också mycket C-vitamin plus massor av fibrer som ger en bra mättnadskänsla.
På yoghurten har jag strösslat granatäpplekärnor. De är så goda med sin både syrlighet och sötma. Granatäpple innehåller även antioxidanten flavonoider, som vi förknippar med rött vin, grönt te och kakao och har samma effekt på kroppen. Men granatäpple har mer flavonoider än de andra livsmedlen, så istället för rött vin - välj granatäpple :) Ytterligare hälslofördelar är att de hämmar cancer, åderförkalkning och skyddar mot benskörhet. Jag har ofta granatäpplekärnor på salladen till middagen också då jag tycker de är så goda.
För att toppa det hela strör jag på lite valnötter, som anses vara en av de allra nyttigaste nötterna. De innehåller fibrer, protein, E-vitamin och omega-3-fettsyror.
Så genom att blanda dessa saker får jag en både väldigt god frukost som också gör massor av gott för min kropp. Vintertid behövs också något varmt för att skapa balans, så då är det gott med en kopp varmt te.
Jag tycker det är mysigt att snön äntligen har kommit och vi har fått lite vinter, även om det inte är så stora snömängder här i Göteborg. Men kalla vindar har vi minsann :))
Så ikväll blir det myskväll med dottern. Vi ska göra vegetarisk lasagne, poppa popcorn, äta choklad (Blanxart med mandel), blanda lite dipp och äta morotsstavar, slänga oss i soffan och jag ska introducera dottern till en gammal favoritfilm - Grease.
Jag var 12 år när filmen hade premiär och det var den första filmen jag var och såg på bio själv. Jag älskar musiken, kläderna, historien, 50-talskänslan, John Travolta och jag ville gärna vara Olivia Newton-John som hon var i slutet av filmen, även om jag i nuläget inte gillar budskapet att det är först när hon blir en cool, sexig tjej som killen kan tänka sig att visa sig tillsammans med henne. Nostalgi :)
Ny forskning har visat att du faktiskt kan nybilda hjärnceller. Tidigare har det ofta sagts att hjärnceller aldrig kan förnyas eller nybildas, men nyare forskning har ställt det gamla "faktumet" på ända och visat att det går visst.
Man har sett att motion och en berikande miljö har en gynnsam effekt på nybildning av hjärnceller medan stress och sömnbrist har motsatt effekt.
Så att ut och röra på sig, kanske en promenad i skogen eller vid havet, där alla våra sinnen stimuleras är inte bara skönt utan det hjälper också till att förstora hjärnan genom att bilda nya hjärnceller. Miljöer där synen, hörseln, smaken, lukten och känslen är bra för oss på alla sätt.
Så kanske jag tar med mig dottern ut i helgen, känner på snön och den kalla vinden mot kinden, ser allt det vita som lyser upp och gör vintern härligare för att sedan gå in i den mysiga stugan där brasan sprakar för att äta en semla och dricka en kopp te. Allt för att stimulera mina sinnen, få mer hjärnceller och bli lite smartare :) Nu är ju dottern den smartaste person jag känner så frågan är om vi har samma potential att utvecklas ytterligare :)
Jag är på jakt efter nya handdukar och vill gärna hitta bra, sköna, hållbara handdukar i ekologisk frotté. I de butiker jag har frågat har de inte haft några handdukar alls i ekologisk frotté, så nu har jag sökt runt lite på nätet.
Jag såg att bla ICA har I love eco även på handdukar. Jag hittade också en sajt som heter Hildur.se som säljer handdukar av ekolgoisk frotté. Nu är jag lite skeptisk till att handla textilier på nätet, då jag gärna vill känna på dem först innan jag slår till. Jag är en ganska taktil person, så för mig är det viktigt att de känns bra, är i rätt storlek och håller sig fina även efter tvätt.
Är det någon av er som har handdukar i ekologisk frotté som ni är nöjda med och kan rekommendera?
I veckan har ännu ett upprörande våldtäktsmål uppmärksammats. Tyvärr inte det första, utan det senaste i en lång rad våldtäktsfall där förövarna blivit friade i rättegången. I det senaste fallet med i mitt tycke en mycket märklig motivering. Flickan sa nej, nej, nej och bad förövaren att sluta. I rättegången hävdade han att han inte förstod att hon faktiskt inte ville, att nej faktiskt betydde nej, utan att han trodde att det var en del i en dominanslek. Att hon spelade en roll och att nej och sluta ingick i den leken. Och rätten gick på den linjen och menade att det inte gick att bevisa att ett brott hade begåtts.
Vad har hänt i vårt samhälle när det gång på gång är uppenbart att ett övergrepp har begåtts, men ändå friar domstolen? Ett nej är ett nej. Vi har alla rättigheten till vår egen kropp och ingen ska kunna ta sig rätten att kränka den, och sen säger samhället att det var ok.
Idag är det en manifestation i Stockholm mot sexuellt våld. Hade jag fortfarande bott i Stockholm hade det varit självklart för mig att vara med. Jag bodde precis vid Medborgarplatsen för många år sedan.
I senaste numret av Amelia har Rebecka Åhlund skrivit en krönika som jag tycker var väldigt bra. Hon skriver om hur vi flickor och kvinnor anpassar oss till männen, och vad männen skulle kunna hitta på. Vi lär våra flickor hur de ska bete sig, eller snarare inte bete sig för att undvika att bli våldtagen. Hur vi begränsar vårt livsrum för att inte utsätta oss för fara, att inte gå hem själva på natten, att inte klä sig för utmanande, att inte bli för berusad. För om vi inte följer dessa "regler" och det händer något, möts vi ofta av attityden att vi får skylla oss själva. Varför lär vi flickor hur de ska undvika att bli våldtagna, istället för att prata med våra pojkar och män hur de ska bete sig.
Attityder i samhället kring sex och sexuellt våld behöver lyftas upp och prats mer om i alla sammanhang. För i slutändan är det i sort sett i samtliga fall en pojke eller en man som begår övergreppet. Ofta är offren flickor eller kvinnor, men det även pojkar kan bli utsatta. Det är inte det presumtiva offret som behöver anpassa sig, utan den presumtiva förövaren.
Något som upprör mig mycket är de attityder som verkar finnas hos de som är satta att döma i våra domstolar. I ett mål friades pojkarna efter att ha kört upp en vinflaska i underlivet på en flicka. Flickan höll ihop sina ben, och visade att hon inte ville, men i rätten har man tolkat det som att hon var blyg och lite tvekande. I ett annat fall har en pojke filmat när han och flickvännen hade sex, utan hennes vetskap, och sedan lagt upp filmen på nätet. I rätten sedan resonerade domarna och nämndemännen så att det idag är mer accepterat att lägga ut vågade bilder och filmer på nätet, så och dömde därför inte pojken. Om någon person själv vill lägga upp bilder och filmer på sig själv kan det ses som omdömeslöst, men det sker av egen fri vilja. Att däremot hänga ut någon annan på nätet, mot deras vetskap eller mot deras vilja är straffbart enligt lagen. Rättens inställning till de målen de ska hantera tycker jag flera gånger är upprörande.
Åh vad det är skönt att sova! Jag tycker att sova är en lite bortglömd hobby. För många är sömnen det man skär ner på när det är svårt att hinna med allt vi tänker att vi måste. När det egentligen är tvärtom! Det är när vi får ordentlig sömn som vi orkar med allt annat i livet. Vi borde sätta sömnen som vår främsta hobby, nummer ett.
Den bästa stunden på dagen är när jag lägger mig i sängen, släcker lampan, bullar upp kuddarna och sveper täcket över mig. Stunden innan jag somnar är så skön. Täcket drar jag upp till hakan, en katt kurar ihop sig vid fötterna och jag känner mig glad, lycklig och tillfreds med livet.
När jag sedan har sovit skönt tillräckligt länge vaknar jag pigg och utvilad, ofta innan klockan ringer, Kroppen och själen är redo för en ny dag. Jag har också insett att jag behöver gå upp senast vid halv sjutiden även när jag är ledig, äta frukost, göra mig i ordning och sedan göra något. Aktivitet istället för vila. Jag har ju vilat tillräckligt och nu behöver kroppen aktivitet :)
Jag hittade en intressant artikel på Amelia. se om vad den senaste forskningen kommit fram till faktiskt gör oss lyckliga. En del av de sakerna har jag skrivit om tidigare, men det skadar ju aldrig att bli påmind :)
10 saker som forskningen bevisat gör oss lyckliga
Listan på 10 enkla saker du kan göra för att göra dig själv lite mer lycklig och nöjd.
1. Träna – det kan räcka med 7 minuter varje dag
Nya vetenskapliga studier har visat att intensiv träning under kort tid, så kort som 7 minuter, kan räcka för att få samma effekt som efter ett längre träningspass. Träning har också visat sig kunna hjälpa vid depressioner förutom mot hjärt- och kärlproblem. Men träning visar sig också få igång vår hjärna och gör att mer endorfiner släpps ut i kroppen:
2. Sov mer
Vi vet att sömnen hjälper våra kroppar att återställa sig, läka och vila. Men det visar sig också att sömn är av betydelse för vår lyckokänsla. En undersökning visar till exempel att människor som lider av sömnbrist har svårare för att minnas trevliga stunder, medan de tråkiga minnena lätt dyker upp på näthinnan.
Att inte spendera tid med familj och vänner är en av fem saker vi ångrar mest på dödsbädden. Forskning visar att tiden vi spenderar med andra gör generellt sett en stor skillnad i vår lyckokänsla.
Att göra sig tid till att gå ut, om så bara i 20 minuter, kan öka lyckan hos människor. En stor undersökning, med 22 000 deltagare i England, visade att den stunden de spenderade utomhus, helst i solen vid havet, gav dem märkbart högre lyckokänsla än i en urban miljö.
6. Hjälp andra
I en studie visade det sig att undersökningspersoner fick mycket högre lyckokänsla direkt efter att de hjälpt någon annan och då ökade också viljan att göra det igen. I själva verket är, att hjälpa andra, bland det bästa du kan göra för dig själv och din egen lycka:
“If you would like to be selfish, you should do it in a very intelligent way. The stupid way to be selfish is … seeking happiness for ourselves alone. … the intelligent way to be selfish is to work for the welfare of others.” , Dalai Lama.
7. Le, det kan minska smärta
Le som om du verkligen känner dig glad. Det är de små musklerna i ansiktet som skickar signaler till hjärnans hälsocentrum och på så vis kan ett stort leende höja en glad känsla medan ett litet leende kan sänka den.
8. Planera en resa, utan att nödvändigtvis behöva göra en
Det finns bevis på att vi i själva stadiet av att planera en resa faktiskt känner oss väldigt lyckliga och förväntansfulla. En studie visade att effekten av att veta om att du ska resa sitter i åtta veckor, medan du efter en resa snabbt ramlar ner på samma lyckonivå du var på innan du började planera.
En annan studie visade att du bara genom att tänka på din favoritfilm ökade endorfinnivåerna med 27%. Så även om du inte ska resa direkt nu är förväntan och drömmen om resan ett lyckopiller i sig.
9. Meditera
En studie på 16 personer kunde visa att de som mediterat och praktiserat mindfullness hade fått tillväxt i de delarna av hjärnan som handlar om empati medan de delar som handlade om stress hade minskat. Vi kan alltså förändra våra hjärnor med hjälp av meditation:
10. Praktisera tacksamhet - ökar både lycka och nöjdhet
Det är här steget är väldigt enkelt. I ett test lät man personer skriva upp små saker de var tacksamma för varje dag och bara det lilla steget, att skriva upp, ökade deras känsla av lycka.
Både dottern och jag är intresserade av god mat, gärna också ekologisk, nyttig och närodlad :) Till sommaren har vi bestämt att vi ska åka till Toscana. Hyra en bil och åka runt, kolla vingårdar, fotografera och bara njuta. Är det någon av er som har varit i Toscana och kan ge oss tips på saker vi inte ska missa får ni gärna lämna kommentarer :)
Så idag när snön kom till Göteborg (och slaskade väldigt på eftermiddagen) tittar jag på bilder och drömmer mig bort till sommar och Italien.
Går ni i flyttankar? Eller är ni på gång att flytta och håller på att packa för fullt? I min närhet har jag två personer som är mitt uppe i flytten, och jag ser hur olika de har närmat sig den, ibland massiva, uppgiften att packa allt för att bege sig till nytt boende.
Den ena packar allt de har hemma, utan urskiljning, i kartonger som börjar göra rummen nästan omöjliga att vistas i då lådorna tar upp så mycket plats.
Den andra har i god tid börjat gå igenom alla sina ägodelar, slänga och göra sig av med sådant de inte tycker är värt att ta med sig till den nya bostaden. Ibland ser man människor som flyttar högar med saker från boende till boende, utan att någonsin använda dessa saker. Vad fyller de då för funktion? Styrketräning vid flyttandet kanske :)
Nej, skämt åsido, men vad är det egentligen för saker vi tycker är så värdefulla att vi inte kan tänka oss att skiljas från dem, även om de inte används?
Vid flytt är det ett ypperligt tillfälle att gå igenom sina ägodelar och verkligen rensa bland det man samlat på sig. Men jag tycker att man inte behöver vänta tills det är dags att flytta. Tänk om man "aldrig" flyttar då, och bor år efter år på samma ställe. Själv har jag bott snart 14 år där jag bor idag. Nej, en "en flyttrensning" mår alla bra av att göra emellanåt. Själv tycker jag att intervallet en gång om året är ganska lagom, eller möjligtvis vartannat år om man räknar med alla utrymmen.
Gå igenom alla skåp och lådor. Vilka saker tycker du om? Vilka saker använder du? Tänk i funktioner, eller i rum. Börja där det känns mest angeläget. Kanske det är i köket, eller i förrådet (där brukar många "bra-att-ha- saker" samlas). Fundera på när du använde saken sist, när skulle den kunna komma till användning, tycker du om den överhuvudtaget - eller har den bara fastnat i sin låda, hylla etc.
Det finns ingen anledning att spara på möbler du inte har plats för, bildäck till en bil du inte längre äger, målarfärg som blivit kvar efter en ommålning, uppblåsbara leksaker som ingen leker med längre, krukor som aldrig används till blommor, spel som alla i familjen tröttnat på, kläder som hängt där i massor av år utan att bli använda, . Just förrådet är ett ställe som jag, även om jag rensar relativt ofta, skulle behöva gå igenom ordentligt än gång till. Där står kassar på väg till välgörenhet, men där kan sorteras ut mer, och framförallt köras iväg med, och inte bara stå där i någon slags mellanstation.
I köket kan du titta med nya ögon, och fundera på vilka saker du skulle vilja ta med dig till ett nytt boende. Finns det saker som står i skåpen bara för att du har plats, men som aldrig används? Vad sparar du dem till? Sälj eller ge bort, beroende på värde. Kanske det finns någon annan som skulle bli själaglad för de där sakern du aldrig använder? Kanske finns det någon som slipper köpa något nytt när de är ute efter något som du samlar i dina lådor?
Hur är det med pärmar, och "viktiga papper"? Hur mycket papper sparar du? Hur viktiga har de visat sig vara? Jag såg någon som ställde en fråga någonstans hur de skulle göra med just "viktiga papper" och höll på med papper från 2009. Jag sparar mina deklarationer, och papper som har med dem att göra. I övrigt sparar jag räkningar i ett år, och det gör jag enbart för att kunna göra ett slags bokslut vid årets slut och sedan kunna göra en budget för kommande år. Då vill jag veta hur mycket jag har betalat för el, telefon, mat etc. Men när året är slut åker de i soporna. Hur gör du?
En annan sak som brukar vara besvärligt vid flytt är böcker. De är tunga och har man många bokhyllor kräver det låda efter låda för att packa ner alla. Här pratar vi rejäl styrketräning sedan vid flyttdagen. Men, läser du alla böcker? Kan en del rensas bort?
Om man har dessa tankar med sig, och varje eller vartannat år gör en större genomgång av sina saker, så blir en eventuell flytt inte speciellt svår eller omständlig. Finns det utrymme är det så lätt att samla på sig saker, eller bara flytta dem från en förvaring till en annan, utan att egentligen förändra något.
Saker du känner dig lite tveksam till kan kanske överleva en rensning, men om den fortfarande inte blivit använd till nästa rensning är det kanske dags att slita av plåstret, och göra plågan kort.
Efter mycket om och men har vi nu bestämt att tapetsera om dotterns rum. När vi flyåttade in här var rummet tapetserat med ljusblå lite flammiga tapeter med en bård mitt på. Ja typiskt 90-tal :) Jag målade om tre väggar vita, och så gjorde jag en klarröd fondvägg. Hennes rum inreddes sedan i rött och vitt som jag tycker är en väldigt fräsch färgkombination. Det blev rödvitrutiga täcken och gardiner, en röd stor lekmatta. Då var hon dryga året.
Några år senare när hon var i prinsessåldern var det dags att göra om. Den röda färgen passade ju inte en prinsessa. Nej, nu skulle väggen vara rosa, så det målades och pysslades. Bla målade jag en stor spegel från IKEA i guldfärg, klippte ut en prinsesskrona i karton som också målades guld och klistrades fast på spegeln. På kronan klistrade jag juveler i olika färger. I rummet fanns också en gammal, enkel träbyra. Den målades rosa, och på lådornas framsidor klistrade jag fast ett fint rospapper. Till sist målades knopparna i guld. Nu var det ett lekrum för en liten prinsessa.
Men liten blir snabbt stor, och i 8-årsåldern var det inte alls rosa som gällde. Nu var det dags att tuffa till rummet. Helst ville hon ha svart vägg, men det avstyrde jag så vi målade fondväggen mörkt blå istället. Nya, lite vuxnare möbler införskaffades bla en schäslong med svartvit klädsel och en hylla med dörrar för förvaring.
Nu, när hon fyller 15 år, är det dags att göra om igen. Vi har tittat på blommiga tapeter, gärna i en mörkare blågrön ton. Här kommer lite förslag:
Cath Kidston
Pip Studio
Jag tror att det kommer bli något liknande på två väggar och de övriga två väggarna målas. I rummet finns bara en hel vägg. På två av väggarna finns dörrar till angränsande rum och på fjärde väggen ett fönster och en altandörr, så de stora ytorna blir tapetserade.
Jag gillar att vara kreativ med det som finns hemma, och gillar också att använda upp det som finns i mina förråd. Ibland tycker jag även att det är skönt att skjuta upp matinköpen så länge som möjligt.
Det är så lätt hänt att handla mer och mer och fylla på förråd, dvs frys, kyl och skafferi, utan att reflektera över vad man redan har. Det som sedan hamnar i botten, eller längst in på hyllan blir aldrig använt.
Igår hade jag egentligen behövt åka och handla, men hade ingen lust, så då fick jag titta vad som fanns och använda upp slattar som fanns lite här och där.
Så till middag hittade jag lite köttfärs i frysen, men inte tillräckligt mycket för att bli något på egen hand, så jag tog lite bönor, majs, krossade tomater, lök, vitlök och kryddade med cayennepeppar och rökt paprika så det blev en slags chiligryta som jag sedan åt med fullkornsris. Längst in i kylen låg en liten trött bit vitkål som fick bli sallad.
Även i skafferiet tog jag tillvara på slattar i olika påsar och kartonger.
Blandade ihop lite olika frön: linfrön, solrosfrön, sesamfrön och pumpafrön. Tog det mjölet jag hade hemma, 2 dl totalt ska det vara, och här blev det en blandning av majsmjöl, dinkelmjöl och rågmjöl. Blandade detta med lite olivolja och kokande vatten. Jag gillar att äta dem så lövtunna det går så jag spred ut det tunt, tunt på en plåt för att sedan grädda dem i 150 grader i en timme.
Kex med fröer
Blanda
2 dl majsmjöl
½ dl linfrö
¾ dl solrosfrö
¼ dl pumpafrö
½ dl sesamfrö
Tillsätt sedan
½ dl olja
2½ dl kokande vatten
Smeta ut degen tunt på ett bakplåtspapper med ex slickepott
skär i rutor, strö över flingsalt ( ca ½-1 msk )
Grädda i 150 gr – 1 timma
Dessa äter jag till en kopp te, eller på kvällen som snacks, istället för onyttiga chips :) Mycket godare.
Så nu gapar det tomt både i skafferi, frys och kyl, så idag behöver det fyllas upp.
Hm, undrar om det går att få kylen helt tom och ändå ha mat att äta ;) Där finns det ekologisk potatis, flera ekologiska lökar, ekologisk vitlök, ingefära - det kanske jag kan göra något av, tillsammans med buljongtärningar. I frysen finns det lite bär, semlor som dottern bakat, lite hembakat morotsbröd, några påsar med grönsaker, kött till nedsatt pris som har legat där ganska länge, och på översta hyllan byttor med infryst grädde, kryddväxter, såsslattar.
En jättefin blogg jag hittade har precis ett sådant hus, och hem, som jag är på jakt efter :))
Jag vill ha ett rött torp med vita knutar, spröjsade fönster, veranda med en vedspis i köket som sprider både värme och väldoft.
När jag tänker på hur jag vill bo, inser jag att det påminner mycket om min farmors hus. Jag tillbringade mycket tid som barn hos min farmor, som var en fantastisk människa. Jag är så glad att hon hann träffa min dotter innan hon gick bort.
I hennes hus var köket verkligen hemmets hjärta. Här fikades det, här kom vänner och grannar in och satte sig en stund. När jag kom upp på morgonen petades vi in en pinne i vedspisen, satte oss vid köksbordet och tittade ut genom köksfönstret på fåglarna. I köket fanns också en kökssoffa och radion var inställd på P1. Där satt jag och lyssnade på Astrid Lindgren som läste sina sagor. Vid köksbordet spelade vi spel, ritade, pysslade. Ja en stor del av livet utspelade sig i köket. Där fanns alltid minst en katt som hade hittat en fristad hos henne. I närheten fanns en bonde och kossor i hagarna alldeles inpå knuten och bakom hagarna började skogen. Där tillbringade vi också mycket tid. Plockade bär, blommor, svamp, åkte skidor eller bara promenerade.
Den känslan vill jag nu som vuxen återskapa i mitt hem. Ett varmt och hjärtligt hem där alla, människor och djur är välkomna.
Igår kväll lästa jag Gatukatten Bob, som jag hämtat på biblioteket på eftermiddagen.Jag läste om boken i en tidning och tänkte att den boken vill jag läsa.
Rent litterärt är det väl inte en av de bästa böckerna jag har läst, men vilken fantastisk historia, och helt verklig. Den är skriven av James Bowen, som levt ett ganska hårt liv som heroinmissbrukare, men är på väg att ta sig ur sitt missbruk. Han har fått en lägenhet och tillbringar dagarna som gatumusikant i London för att få ihop pengar till mat, hyra, el och gas. En kväll när han kommer hem hittar han en liten röd katt i sin trappuppgång. Det visar sig att katten är hemlös och skadad. James tar hand om katten, tar honom till veterinär och ger honom medicin. Det skapas ett tight band mellan James och katten, som han ger namnet Bob. Bob fökjer med honom ut på dagarna och är med när han spelar, sitter på axlarna när de färdas runt.
I slutet av boken skriver James att Bob räddat livet på honom, att de hjälpt varandra till ett bättre liv. Som missbrukare, och hemlös, beskriver James att man är osynlig. Man finns inte riktigt. Men i och med att han tar hand om Bob händer det något. Han får något som alla människor behöver - ett sammanhang, en tillhörighet, känslan av att vara betydelsefull. Han gör skillnad för någon. Att få, och ännu mer tror jag att ge kärlek till någon är något vi alla behöver.
Människor som inte själv har haft mjlighet att ha djur, och få känna vilka starka band som kan knytas mellan människa och djur förstår inte hur betydelsefull ett djur kan vara. Att de kan göra skillnaden mellan livslust, livsglädje och hopplöshet. Jag har haft vänner vars djur har dött och som har mötts av total oförståelse från människor i sin omgivning - "men det var jag bara en hund" har de sagt. Men det är inte "bara" en hund, eller en katt. Det kan vara den som gör skillnaden mellan att vilja leva och att ge upp.
Kärleken mellan James och Bob är fantastisk att läsa om. James börjar också att sälja Big Issue, Englands Faktum, och får veta att det är många som har filmat Bob och lagt upp på Youtube. Om ni söker på Bob Big Issue Cat finns det massor av videos. Bob börjar bli en kändis, och det kommer människor från andra länder som har sett Bob på Youtube och James får erbjudande om att skriva en bok om sitt liv med Bob.
Än så länge är det vinter, eller nåja meterologiskt är det höst här i södra Sverige :), men snart är våren här. Våren tillhör träelementer enligt Feng Shui. Trä står för energi, växande, livskraft - precis som våren själv när hela naturen tar i från sina rötter och föds på nytt.
Till träelementet hör också alla växter, och färgen grönt, så för att ta in vår hemma och få mer av det energigivande träelementet - fyll på med växter. Gröna växter, vårlökar, krispiga tulpaner.
Visst får man energig bara av att titta på dessa härliga, livskraftiga växter :)
Några av mina krukväxter hemma börjar se väldigt trötta ut, och är dessutom en delikatess för mina katter så de är ganska söndertuggade. Så nu ska några nya gröna skönheter få komma hem till mig och ge mitt hem lite vårenergi.
Tänk på hur bladen är formade. Här är en fin krukväxt jag hade på mitt kontor tidigare. Plättar i luften har runda, mjuka, vänliga blad, vilket är vänligare mot kroppen och ger en bättre energi än växter med spetsiga och vassa blad.
På min lista över saker jag vill göra under 2014, visioner jag har och vilka mål jag vill arbeta mot stod bla att jag vill lära mig att fotografera, och skaffa mig en riktigt bra kamera för det arbetet. Steg 1 är nu avklarat :))
Jag har alltid velat lära mig att fotografera men har aldrig haft en bra kamera för det. Nu har jag köpt min första systemkamera. Jag valde en Canon, av det enkla skälet att dottern, som däremot kan väldigt mycket om kameror, fotografering och redigering har en Canon. Nu kan vi använda samma objektiv, och hon ska få ha en fotoskola med mig. Så roligt att lära mig massor av henne :)
Hoppas att hon tycker det är lika kul. Nästa helg har jag tänkt att vi ska ut och fotografera natur. Om vädret är ok kanske vi åker till ett av mina favoritställen, Nääs slott och fotar natur, vackra hus, hästar, varandra och äter lite god mat. Livskvalitet :)
Jag har ännu så länge inte lärt mig mycket om min nya kamera, men var ju tvungen att ta några bilder bara för att känna på den, och uppskatta skillnaden mot min över tio år gamla kompakta digitalkamera, som inte tog särskilt bra bilder. Åh, vad ni kommer få mycket foton nu när jag fått en ny hobby :)
Så här fin blir lilla Lois, framför azalean med en helt annan bildupplösning
Och mamma Celine...
Åh vad jag ser fram emot att lära mig allt om fotografering - både det tekniska och det kreativa.
Ett företag som jag mycket inredningssaker jag gillar, och till väldigt bra priser är Miljögården. Vi köpte ett lapptäcke, kudde, en blommig vas och en likadan kruka till dotterns rum för några år sedan, när hon ville ha sitt rum romantiskt blommigt. Jag blev positivt överraskad över att det var såpass bra priser.
Detta skrivbord skulle jag kunna tänka mig, om jag bestämmer mig för att skaffa ett skrivbord igen :)
Ett sådant här våningsfat köpte jag på en julmarknad och har fyllt det med mossa och röda äpplen på ett bord ute vid entrén.
Den här mattan finns i vårkollektionen, och skulle passa så bra här hemma hos mig, som bara har naturfärger - vitt, beige, brunt och så lite svart. Kanske en ny matta till badrummet.... Är det något jag fortfarande lägger en del pengar på så är det mitt hem. Jag gillar att ha det fint hemma, då jag tillbringar mycket tid hemma. Jag vet precis hur jag vill ha det, och jag tar saker lite i taget.
I Göteborgs-Posten för några dagar sedan listades de stora livsstilstrenderna för 2014. Jag kan säg att jag kände igen mig själv i flera av dem :) Vi är tydligen redan trendiga :) Så här tänker jag att det ska se ut i min trädgård i sommar. Pallkragar med egenodlade grönsaker, och så massor med krukor på golvet och på hyllan jag köpte i somras. Jag ser fram emot Trädgårdsdagarna på Liseberg i år. Där brukar jag få mycket inspiration. Tyvärr är Yoga Games samma helg, men en helg har ju både en lördag och en söndag.
1. Köp inte så mycket kläder
Lotta Ahlvar, vd på Svenska Moderådet, vet vad som gäller på modefronten nästa år.
- Hållbarhet. Det är kanske ingen trend, utan mer ett förhållningssätt som både företag och konsumenter värdesätter allt högre. Många uppskattar välgjorda plagg av bra kvalitet, klassiker som håller länge. Det är en attitydförändring, en motreaktion mot billighetstänket.
Vintage, second hand och att köpa väldigt få plagg är det allra trendigaste. Lotta Ahlvar betonar att modet kommer att vara fortsatt retroinspirerat. Men också en klassisk stil, med tidlösa plagg och kostymer, är helt rätt.
- Ska man bara köpa ett enda plagg kanske man ska satsa på en klassisk kashmirtröja eller ett par skor av riktigt hög kvalitet. Eller en lättviktsjacka, de kommer i en vårvariant, säger Lotta Ahlvar.
2. Odla hemma och shoppa mat
Ingela Stenson, analytiker på United Minds, ser en klar förändring i våra köpvanor.
- Vi har länge pratat om att man shoppar kläder, och nu har vi även börjat shoppa mat. Många åker inte längre bara till Ica eller Coop och handlar, utan vi handlar i gårdsbutiker, i saluhallar, på marknader. Vi kommer nog också få se en viss byteshandel, där folk odlar själva och byter med varandra, säger hon.
3. Ät mer grönsaker
- Vi ser en tydlig trend som handlar om hälsa utanför kroppen, alltså att många tycker att man inte bara äter för sin egen skull, utan också för klimatets. Det innebär mindre kött, mer grönsaker, mer närodlat och mat efter säsong. Kål är jättetrendigt i USA, framför allt grönkål. Även asiatisk mat kommer vi att se mer av, och så finns det ett stort intresse för mat i dryckesform. Smoothie, juice och andra drycker som är mer en sallad än en juice. Väldigt praktiskt och jättegott, säger Ingela Stenson.
4. Det finns en pryl för allt
- Allt mer i våra liv kretsar kring våra mobiltelefoner. De är våra sambandscentraler. Men år 2014 kommer även andra prylar att ta mer plats, säger Lisa Burden, trendspanare på Svensk Handel.
Hon tippar att vi ganska snart kommer att använda 3D-skrivare i vår vardag.
- Det ligger inte så långt i framtiden. Man kommer snart kunna skapa en sko i sin dator, som man sedan tar med till en butik där man får skon utskriven i 3D exakt som man vill ha den.
Samtidigt finns en aversion mot allt detta, menar Lisa Burden.
- Vi förutsätts alltid vara uppkopplade och påkopplade. Man kan tro att det är vi lite äldre som vänder oss mot detta. Men det är oftast yngre som upplever att det helt enkelt finns för mycket information att ta del av.
5. Träna i teknik
På träningsfronten kommer vi att se allt mer avancerade material och prylar, menar Mats Olsson på Kairos Future. Han spår ingen särskild träningstrend under 2014, men själv använder han redan nu en sensor på ryggen som mäter hur mycket han rör sig respektive sitter stilla. Däremot ser han fram emot 2014 års superprodukt:
- Vårvintern 2014 kommer det att lanseras en tröja med teknologifibrer i själva materialet, som mäter andning, kaloriförbrukning, hjärtfrekvens och så vidare. Man drar bara på sig tröjan och behöver inte krångla med appar eller telefoner, säger han.
Tröjan beräknas kosta mellan 100-150 dollar.
6. Vara feminist
Sofia Mankert, vice vd på analys- och strategiföretaget United Minds, ser en ny feminism ta ordentligt fäste år 2014.
- De traditionella könsrollerna luckras upp, och vi ser en sorts individualiserad feminism där alla, både män och kvinnor, har en röst och deltar. Detta får kraft av digitala verktyg. Jag vill inte säga att det är en "kvinnornas tidsålder" som kommer, utan snarare nya värderingar och nya möjligheter för både män och kvinnor att nå positioner och få roller utanför de traditionella könsrollerna.
Sofia Mankert ger exempel på flera företag som redan har fattat att jämställdhet är något konsumenterna vill ha.
- Titta bara på Harrods och Hamleys, leksaksaffärerna i London. De har slutat att dela upp i flick- och pojkleksaker. De delar i stället in efter tema. Detta gör de för att de förstår sina konsumenter. De som inte förstår den här rörelsen är de stora förlorarna.
Oj vad alla dessa mellandagar har lunkat på i ett makligt tempo. Dottern och jag har haft sjutton lediga dagar, och med grått och trist väder ute har vi de senaste dagarna bara masat oss fram här hemma. Surfat, bloggat, tittat på film, spelat spel, läst, bakat - ja allmänt innemys.
Här i soffan, den nya vi köpte i slutet av sommaren (gamla soffbordet passar inte alls till nya soffan då det är alldeles för stort, så nu är jag på jakt efter ett mindre och ljusare bord), har vi myst tillsammans med våra katter. De älskar också fårskinnsplädarna och ullfiltarna :) Igår gick jag hela dagen i myskläder och var knappt utanför dörren på hela dagen. Skönt.
Även alla andra levanda varelser i mitt hem slappar :)
Två på ullfilten i soffan....
Hushållets enda av manligt kön sover gott i fåtöljen. Snarkar gör han också...
Dotterns katt sjunker ner i det sköna, långhåriga fårskinnet....
Medan hennes mamma ligger och balanserar på soffans ryggstöd...
Och till sist, och nästan minst, ligger charmtrollet Saga och sover i min obäddade säng. Så ser det ut en helt vanlig dag hemma hos oss :)
Men nu är det dags att börja växla upp lite då hela långa julledigheten är över. Mellandagslunken, och mellandagssunken, är över, både för mig och mitt hem. Så nu är det dags att fräscha upp överallt.
Vid den här tiden på året brukar jag få så stark lust att städa, röja och rensa överallt. Släppa in ljuset. Men hittills har december och januari mer varit höst än vinter, så jag har fortfarande en stark känsla av att vilja boa in mig med plädar och ljus. Jag längtar efter vinter, med mer kyla och snö som lättar upp alla nyanser av grått som lägger sig som en tung filt över hela tillvaron just nu.
Ett första steg till att lätta upp lite blir iallafall att städa, röja lite, köpa lite nya gröna växter (50 % både på Blomsterlandet och Plantagen så här i januari) och lite vårlökar.
Åh vad jag önskar att jag hade möjlighet att ha egna höns. Det behöver inte vara så många, 3 stycken skulle räcka åt oss och tupp kan jag vara utan. Kanske, kanske det då skulle kunna gå att ha ett litet hönshus i en del av min trädgård. Jag ska kolla med kommunen vilka regler som gäller här. I vissa kommuner får man ha höns i tätbebyggda områden om man inte har någon tupp.
Vi äter rätt så mycket ägg och det hade varit så härligt att gå ut och plocka direkt från hönshuset istället för att köpa i affären.
Kollade nätet på hönshus
Fast kanske inte en gammal bil :) även om jag gillar tanken med återvinning
Men det här huset var riktigt fint
Jag har sett flera som byggt om lekstugan till hönshus. För min del får hönshuset utöver att vara praktiskt gärna också vara vackert. På bloggen www.alternativ.nu hittade jag ett mycket fint hönshus
Denna Trettondag bjuder på ett riktigt höstrusk här i Göteborg. Det blåser, regnar och vi har inte riktigt sett ljuset på hela dagen.
En sådan dag passar perfekt för innemys. Vi har bunkrat upp i soffan med sköna ylleplädar, böcker, tidningar och dator.
I köket står ett morotsbröd på jäsning och till middag idag blir det linssoppa.
Här är alla ingredienser som behövs, plus buljongtärningarna som jag glömde plocka fram :)
Recept
Linssoppa
1 gul lök
1 msk olja
1 l buljong
2 dl röda linser
2 tsk rökt paprika
2 lagerblad
1 förpackning krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
½ msk balsamvinäger
Koka 10-15 minuter och smaksätt med vinägern, salt, peppar, ev chili, basilika och timjan
Morotsbröd
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
3 dl rivna morötter
13 dl mjöl (jag använder rågmjöl och dinkelmjöl)
1 ägg
solroskärnor
Blanda alla ingredienser och grädda bröden (receptet räcker till tre stora runda bröd) i 225 grader i 10-15 min
Julen har städats bort, men några julsaker får fortsätta att lysa upp våra mörka dagar ett bra tag till. När granen togs bort blev det väldigt mörkt i hörnet, så jag lät själva ljusslingan vara kvar och virade den runt en piedestal i smide.
Jag funderar på att vira tunt, vitt tyg runt och göra en ljusinstallation. Vi har också kvar ljusslingor runt fönstren, plus massor av levande ljus. När det är grått och regnar hela dagarna, så att det knappt är något dagsljus ens mitt på dagen måste jag jobba med ljus på alla sätt inomhus istället.
Ett av vår famljs favoritrecept är vegetarisk lasagne som vi gör ganska ofta. Receptet är enkelt, men åh vad gott det blir.
Hacka en lök och stek det i lite rapsolja men bara så den blir blank. Hacka en stor squash och stek den med löken. Hacka någon god svamp, vi brukar ta ekologisk skogschampinjon och låt den steka med. Under tiden strimlar du en burk soltorkade tomater och häller i pannan. Pressa några vitlöksklyftor. Avsluta med en rejäl näve, ett par hundra gram, babyspenat. Lägg på ett lock och låt allt koka ihop. Under tiden gör du en god ostsås av mjök, mjöl och riven parmesanost. Sen varvar jag färska lasagneplattor med grönsaksröran och ostsåsen för att till sist toppa med mer riven parmesan. In med lasagnen i ugnen, 225 grader i 20-30 min.
Till detta brukar vi servera en supergod rökt tomatsås som jag hittade i Smultrongårdens kokbok. Vi brukar höfta till lite när det gäller blandningen, men i originalreceptet är det 1 flaska chilisås, 1 dl sweet chilisås, 2 tsk sambal oelek, ½ tsk liquid smoke, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk Worchestersås. Vi har gjort denna sås med lite olika blandningar och i olika mängd och den blir alltid supergod. Gott även som barbecuesås till grillat.
På Underbara Claras blogg hittade jag ett recept på vegetarisk ravioli som jag ska testa. Du hittar det här http://www.underbaraclaras.com/claras-recept/vegetarisk-ravioli/
Åh vad jag inte gillar när teknik strular, då jag är så extremt oteknisk. Nu strular något på bloggen, som ni säkert sett. Texten hamnar i en enorm textmassa och det går inte att publicera några bilder. Men jag ska vända mig till min tekniska support, läs tonårsdottern, och få hjälp med att fixa det så att inläggen blir läsbara :)
På nätet hittade jag en sida som heter tryswedish.se. Sverige och svenskt har fått ett uppsving internationellt. I början av nittiotalet bodde jag i New York, och arbetade på Scandinavian Tourist Board. Redan då hade vi svenskar bra rykte. Vi ansågs vara pålitliga, arbetsamma, renliga och det var lätt att få jobb som svensk. Många amerikaner var nyfikna på Sverige, men visste ganska lite om vårt land. Många trodde att vi hade isbjörnar på gatorna och att Danmark var vår huvudstad :)
Däremot pratades det inte så mycket om svensk mat, mer om smörgåsbord och köttbullar. Auqvavit med Marcus Samuelsson som kock var visserligen ganska heta, men i övrigt var det mer medelhavsmat som var på tapeten, och har så varit även här de senaste deccenierna. Men vi har faktiskt mycket bra mat även här i Sverige, och pendeln börjar svänga nu. Fler och fler är inne på att handla lokala råvaror, kanske även odla själv och satsa på självhushållning.
Läs artikeln över de tio mest hälsosamma livsmedel vi har i Sverige :)
Eat like a Swede 10 super healthy Swedish foods you should know about
Did you know that the combination of potatoes and herring is good for your heart and your waistline? Or that a breakfast of crushed crispbread and black currants in your filmjölk will make you live a longer, healthier life? Over the last 50 years, much attention has been given to the Mediterranean diet, but what of the Nordic diet? Researchers at the Nordic Centre of Excellence have found that several Nordic ingredients are responsible for improving health, lowering cholesterol and reducing the risk of heart disease. Some well-known superfoods are staples of the Swedish diet, like blueberries, oats and yogurt. But there are a few super healthy Swedish foods that you might not know about. Follow along as we reveal our top ten. Eat like a Swede 10 super healthy Swedish foods you should know about Did you know that the combination of potatoes and herring is good for your heart and your waistline? Or that a breakfast of crushed crispbread and black currants in your filmjölk will make you live a longer, healthier life? Over the last 50 years, much attention has been given to the Mediterranean diet, but what of the Nordic diet? Researchers at the Nordic Centre of Excellence have found that several Nordic ingredients are responsible for improving health, lowering cholesterol and reducing the risk of heart disease. Some well-known superfoods are staples of the Swedish diet, like blueberries, oats and yogurt. But there are a few super healthy Swedish foods that you might not know about. Follow along as we reveal our top ten.
#1 Knäckebröd
Yes, knäckebröd is super healthy for you. For most of history crispbread was considered a poor man’s food but today 85% of Swedish households have it in their cupboard. Traditionally, knäckebröd had a hole in the middle so it could be hung on sticks from the rafters.Crispbread from Hara Gård in Jämtland Härjedalen Photo: Gastronomy Jämtland Härjedalen - fotograftina.se Usually made from rye flour, crispbread contains lots of dietary fibre and very little fat. Many crispbread recipes, like that used by Vika bröd, have only four ingredients: whole grain rye flour, yeast, salt and water. Organizations like Canada’s Heart and Stroke Foundation endorse crispbread because consumption of whole grain products reduces the risk of type 2 diabetes, high blood pressure and heart attacks. Rye fibre is great for dieters because it has the benefit of making you feel sated. It’s also loaded with antioxidants, vitamins,
#2 Black currants
Blueberries are a well-known superfood and a powerful antioxidant. But black currants, which are native to Scandinavia, have 18 times as much vitamin C, more than nine times as much calcium and 4-5 times as much magnesium, vitamin A and potassium, iron and phosphorus than blueberries. As a rule, the darker the pigment of the berry, the higher it is in antioxidants. Like blueberries, black currants may reduce the risk of heart disease, cancer, osteoporosis, epileptic seizures, microbial infections, urinary tract infections, neurological disorders like Alzheimer’s and even baldness! In Sweden, black currants (svartvinbär) are a popular ingredient in jellies, juices and jams. Many Swedish children drink black currant “saft,” a juice made from concentrate while adults may prefer the sugar-free ABSOLUT KURANT launched by ABSOLUT VODKA in 1992.
#3 Filmjölk
The Swedes have an alternative to yogurt that is practically lactose-free! That’s because filmjölk uses Lactococcus lactis, the same bacteria used to make buttermilk, and L. lactis cells metabolize lactose into lactic acid. Lactic acid is known to improve the nutritional value of food, alleviate intestinal infections, improve the digestion of lactose and even keep some types of cancer in check. Advocates of raw milk are big fans because, while other yogurt-making techniques require that milk be heated to 160-180 degrees, L. lactis is what’s called a “countertop culture” and can be used to make filmjölk at room temperature.
#4 Rapeseed
Oil It may surprise you to see oil on a list of health foods. But there’s a reason why celebrity chefs and high-end restaurants are using more rapeseed oil lately. Called Canola in the U.S., rapeseed oil contains half as much of those nasty saturated fats as olive oil and seven times less than butter. Rapeseed is rich in those same healthy fatty acids that make Oatly’s milk and herring so good for you. It’s also a great source of immune-boosting, skin-enhancing vitamin E. But the real reason chefs love it? Unlike olive oil, rapeseed oil can be heated up to deep-frying temperatures without losing its antioxidants, character, colour and flavour. Fried herring anyone?
#5 Potatoes
Potato diets have caused quite a stir in recent years. Potato expert Lars Elofsson went on a potato-only diet and lost six kilos (more than 13 pounds) in two weeks. “Potatoes have a low calorie count and contain a lot of water,” says Lars, “which means you get full faster.” They contain B and C vitamins, selenium, phosphorus, magnesium, calcium, iron, zinc and carbohydrates. “The potato is a complete meal,” says Lars. When Lars was on his diet, he ate as many potatoes as he could. “I had no idea it would be that successful,” he concedes, “I did a blood test before and after and all of the results were better. I actually stopped because I didn’t want to lose any more weight!” While the anti-carb movement will tell you to shun potatoes, they actually contain good carbs, nutrients and dietary fiber. Photo: Erik Olsson
#6 Herring
Have you always wished you could justify that herring craving? Now you can. Herring is one of the best sources of vitamin D as well as other vitamins, proteins and minerals. Vitamin D plays a prominent role in the body’s absorption of phosphorus and calcium and in the formation of bones. Like crispbread and potatoes, herring has long been a part of the common man’s diet in Sweden. The seafood company, Abba, has been pickling herring for almost two centuries. To enjoy herring straight from the source you can visit Salt & Sill on Klädesholmen of the coast of West Sweden. Numerous studies show that those who frequently eat fish are healthier. Herring, like salmon and other fatty fish, contains valuable Omega-3 polyunsaturated fatty acids that promote a healthy heart, regulate blood pressure, reduce blood clotting and strengthen the immune system.
#7 Swedish eggs
Swedish eggs are some of the best in the world. Due to strict regulations at all stages of the production process, Swedish eggs are 100% salmonella-free. Ambitious farm animal welfare legislation also ensures that Swedish hens are happy. They get plenty of space to move about and their feed is free from antibiotics, hormones and synthetic additives. On her egg farm in Skåne, Charlotte Norrman-Oredsson currently has 15,000 organically raised hens. “A few eggs at breakfast will give you energy for half a day,” she says. “Besides adequate protein and essential fatty acids, an egg contains almost every vitamin, mineral and antioxidant. It’s the most fantastic food and it even comes in its own packaging.” Did you know that the younger the hen, the smaller the egg?
#8 Oat milk
One little company is making a big splash in Sweden – with oat milk. According to Carina Tollmar, head of P.R. at Oatly, oat milk is not just a non-dairy alternative for the lactose intolerant, it’s really good for your body. Oatly’s products have a milk-like consistency and contain unsaturated fats. They’re also made from 100% GMO-free, Swedish oats. While whole milk from cows contains mostly protein and fat, oats are rich in fibre, essential vitamins and protective antioxidants. Research shows that one way to lower your cholesterol may be to replace saturated fats with unsaturated fats. “The combination of carbohydrates, proteins and healthy unsaturated fatty acids make oat milk a true superfood,” says Carina. “The combination of carbohydrates, proteins and healthy unsaturated fatty acids make oat milk a true superfood.”
#9 Rutabaga, vilket är kålrot
Because of its origins, rutabaga is called “swede” in Great Britain, but its name comes from an early Swedish word, rotabagge. The earliest reference comes from 17th century botanist, who found it growing wild in Sweden. Rutabaga contains significant amounts of vitamin C, more per gram than even than the revered blueberry. While it has far few calories and is much lower in carbohydrates than potatoes, it provides roughly the same amount of dietary fibre and almost four times as much calcium. In Sweden, the root is most often mashed and served with cured and boiled ham hock with mustard. Eat your rutabaga raw, grated like cabbage, and you'll get enough Vitamin C to last you a day and a half.
#10 Probiotic Juice
Functional foods may be the greatest trend in health food today. This term refers to foods that contain quantities of vitamins and minerals large enough to make an impact on our ability to ward off illness. For many companies this means adding vitamins and minerals to food production, but for others it means adding probiotic ingredients, like the healthy bacteria found in filmjölk. The Swedish company Proviva sells twelve different juices (including black currant) enriched with their trademarked bacteria. Research shows that their products calm upset stomachs and early indicators from a current study show that patients with prolonged antibiotic use or chemotherapy especially benefit from Proviva’s juice
Gav du några nyårslöften vid tolvslaget? Nu när vi är några dagar in i januari - handen på hjärtat - hur har det gått med dessa löften? Har du börjat äta nyttigare? Tränat mer? Slutat röka?
Jag tror inte på nyårslöften - iallafall inte på det vanliga, traditionella sättet. På den nyårsfesten jag var på var det en i sällskapet som gick laget runt och frågade vad de andra hade för nyårslöften. När det blev min tur sa jag precis det. Jag tror inte på nyårslöften. För oftast består dessa löften av något som vi, med lite dåligt samvete, säger att vi ska sluta med. Det dåliga samvetet beror på att vi egentligen väldigt väl vet att det vi ska sluta med inte är bra för oss. Vi vet att det inte är bra att röka, att det inte är bra att äta mycke socker osv. Däremot är det en bit kvar från att veta att det inte är bra, till att känna ett stygn av dåligt samvete till att faktiskt också gå till handling. Det tar emot. Det känns lite jobbigt. Då är det svårt att lyckas.
Ett annat vanligt nyårslöfte är att istället börja med något, eller göra något mer, som vi vet är bra för oss. Vi ger löftet även här utifrån det dåliga samvetet, tänker att vi ska bli lite bättre - börja träna ligger ofta högt på den listan. Men även här är det fel utgångspunkt för att lyckas.
Så jag sa att jag inte har några nyårslöften, och av vilken anledning, utan att jag istället använde visioner. Jag sätter mig ner någon gång runt årsskiftet (behöver inte vara vid tolvslaget :)) och funderar på vad jag vill ha mer av kommande år. Jag funderar på hur jag vill att mitt liv ska se ut. Hur jag ska vara som person. Sen skriver jag ner dessa visioner. Högt som lågt. Det blir inga löften, inget jag måste hålla och år dåligt samvete om jag bryter. Det blir mål, och visioner för mig. Mina ledstjärnor.
Vid årets slut stämmer jag av hur året har varit. Ofta har jag gjort flera av de sakerna jag skrivit, men sällan alla. Om de fortfarande känns angelägna åker du upp på den nya visionslistan. Att skriva en bok har stått där ett tag. Det går trögt. Men dottern och jag ska göra en kokbok under 2014, där vi ska samla våra bästa recept, och dottern ska fota. Den kommer bli jättebra tror jag. På min visionslista för 2013 stod det för oss båda att vi ville bli mer hälsosamma, äta bättre mat och ta hand om oss själva på ett bättre sätt. När jag nu skriver bokslut för 2013 kan jag konstatera att jag gått ner 10 kg under året. Vi köper till största delen ekologiska varor, och har även börjat äta mer vegetariskt.
Som ett led i min hälsosamma vision har jag även återupptagit yogan, ger mig tid för avkoppling, några spabesök och till sist slutat röka helt, även feströkningen. Jag kände att varje gång jag tog ett bloss smutsade jag ner min kropp inifrån, och det rimmade väldigt illa med min vision om ett mer hälsosamt liv. Så det var inte alls svårt att sluta. Det svåraste beslutet är det första steget. Att verkligen vilja förändring, och ge sig själv tid att genomföra den. När den första förändringen finns där, och löper på, kommer ofta de andra av sig själva. Min vision när det gäller hälsan för 2014 är att äta mer vegetariskt, inte bara ekologiskt odlat, utan också att börja odla en del själv. Yogan ska få ta mer plats i min vardag. Jag ska bli bättre på att träna själv hemma på egen hand. Ridningen känns som vi har tagit ett stort steg på utvecklingen och min vision för detta år är att jag ska få hyra den häst jag brukar rida, två gånger i veckan.
Hur ser din vision, och dina mål för 2014 ut? Vad vill du ha mer av i ditt liv? Skriv gärna ner.
Jag hittade ett recept på nätet jag tänker testa någon dag. Jag älskar både smaken och doften av saffran, så jag köpte på mig massor så här innan jul då butikerna hade specialpris. Vi har bakat lussekatter i ett par omgångar, och resten har jag tänkt använda i matlagning i vinter tex i en god fiskgryta, men också gärna tillsammans med kyckling.
Kyckling 1 kg
10 Scharlottenlökar
3 morötter
1/2 purjolök
1 pkt saffra
Skalet+saften av 1 apelsin
5 dl vatten
hönsbuljong
2-3 msk Maizena
Salt, peppar, vitpeppar
Dela kycklingen och bryn delarna i en stekpanna. Lägg sedan över i en gryta. Skala scharlottenlökarna och dela dem på mitten. Gör långa tunna stavar av morötterna. Lägg ner i grytan tillsammans med resten av ingredienserna (förutom purjon). Låt koka upp och sedan sjuda i ca 20 minuter, eller tills kycklingen är helt genomkokt. Plocka upp kycklingen och red av såsen med maizena. Lägg i purjon och kyckligen och värm på. Servera sedan grytan med ruccola och ris.
Har ni några bra matrecept med saffran som ingrediens att dela med er av??
Flera bloggar jag läser som handlar om att leva ett enklare liv har aktivt arbetat för att bli skuldfria. Att betala av sina lån och kontokrediter och därmed få mindre fasta kostnader varje månad ger en större frihet. Ju mindre pengar som behövs för att klara av vardagslivet, desto större frihet har man att välja hur mycket man vill arbeta. Det säger sig själv att om man har fasta kostnader på 20.000 kr per månad måste man arbeta mer för att kunna betala detta än vad man behöver göra om man bara har kostnader på 10.000 kr varje månad.
Att bli helt skuldri kanske känns som en utopi. Då kan man istället fundera på vilka saker är det ok att låna pengar till. Många listar dessa tre saker som ok att låna till.
1. Boendet. Att köpa ett boende helt kontant är för många omöjligt i stora delar av landet då bostadspriserna känns helt astrnomiska. I Göteborgsområdet är det svårt att hitta ett hus för under två miljoner kronor. Det man kan fundera på är om man kan tänka sig att bo i en annan del av landet. Var är bostadspriserna låga? Karin Lilja, som skrivit boken Växla ner! : 77 sätt att leva bättre på mindre köpte ett hus i Höör för där var priserna bättre än i Malmö. Hur mycket av den disponibla inkomsten är ok att lägga på boendet? En del ekonomier säger att 30 % är en rimlig summa.
2. Utbildning. Att gå en lång utbildning som jag har gjort generar också stora studielån. CSN har visserligen ganska bra villkor på sina lån, då räntorna är låga. Å andra sidan är inte räntan avdragsgill. Om man har möjlighet att studera utan att ta lån är det naturligtvis bra, men för många är det svårt. För min del, som ensamstående med barn, fanns det inga andra alternativ till att låna. Jag tycker det var värt det, men jag betalar ca 1500 kr per månad och kommer göra det i många, många år framöver.
3. Bilen. Många tycker det känns ok att låna pengar för att köpa bil. Jag har också gjort det. Men egentligen tänker jag att bilen är en sådan sak som man skulle kunna spara ihop pengar till. Det beror visserligen på vilken bil man vill ha. Jag har inte köpt en bil som kostade flera hundratusen kronor, utan min lilla miljöbil kostade 90.000 kr, och så fick jag tillbaka 10.000 kronor i miljöbilspremie.
Att däremot låna pengar till konsumtion, eller kanske till en resa, kan kännas ok när man gör det - men hur roligt är det att behöva betala flera hundralappar, kanske tusenlappar, varje månad i flera år för att betala för något som man knappt ens minns längre?
Något som både imponerar på mig, och som inspirerar mig är människor som går från tanke till handling, som inte bara tänker att "man borde göra något" - utan som faktiskt också gör något. Något som gör skillnad för någon annan.. Igår såg jag ett inslag på TV om två tjejer som startat Soul Sisters där de samlar in pengar genom både gåvor från andra och genom att hålla olika event. Pengarna går sedan till att hjälpa en kvinna i kris någonstans.
Detta läste jag idag på Facebook, skrivet av en kvinna som heter Jenni Trash, och blev väldigt berörd.
Godhet och omtanke kan komma i olika storlekar och former, därför vill jag dela med mej av denna upplevelse. Det här är min dotter, två dagar innan julafton. Vi var på stan när hon noterade att det var så många hemlösa som såg ut att frysa ...och hon undrade om dom inte hade någonstans att ta vägen. Vi samtalade om detta och till slut frågade hon om det inte fanns något VI kunde göra för dom. "Självklart", svarade jag så vi handlade mat och hon gjorde små matpaket med smörgåsar, julmust, frukt, pepparkakor och godis. Även värmeljus och tändstickor fick följa med i paketen. Sen gick vi tillsammans dagen före julafton och hon delade ut dessa med ett litet handgjort julkort som hon själv tillverkat "från någon som bryr sig om dig". Vi gjorde även mindre 'hygienpaket', innehållande ex tvål, rakhyvel, intimservetter, deodorant mm. Lönen hon fick för sitt arbete är helt fantastisk! Stora tack, samtal, kramar, pussar och t.o.m. ett par tårar. Jag, som mamma, känner enorm stolthet och tacksamhet!Visa mer
Vi kan alla göra skillnad. Även små saker kan bli stora saker. Något som inte är så stort för dig, kan vara det som verkligen gör skillnad för någon annan. Vad kan du göra? Vem kan du göra skillnad för idag?