Matrensning

Jag gillar att vara kreativ med det som finns hemma, och gillar också att använda upp det som finns i mina förråd. Ibland tycker jag även att det är skönt att skjuta upp matinköpen så länge som möjligt.
 
 
Det är så lätt hänt att handla mer och mer och fylla på förråd, dvs frys, kyl och skafferi, utan att reflektera över vad man redan har. Det som sedan hamnar i botten, eller längst in på hyllan blir aldrig använt.
 
 
Igår hade jag egentligen behövt åka och handla, men hade ingen lust, så då fick jag titta vad som fanns och använda upp slattar som fanns lite här och där.
 
 
 
 
 
Så till middag hittade jag lite köttfärs i frysen, men inte tillräckligt mycket för att bli något på egen hand, så jag tog lite bönor, majs, krossade tomater, lök, vitlök och kryddade med cayennepeppar och rökt paprika så det blev en slags chiligryta som jag sedan åt med fullkornsris. Längst in i kylen låg en liten trött bit vitkål som fick bli sallad.
 
 
Även i skafferiet tog jag tillvara på slattar i olika påsar och kartonger.
 
 
Blandade ihop lite olika frön: linfrön, solrosfrön, sesamfrön och pumpafrön. Tog det mjölet jag hade hemma, 2 dl totalt ska det vara, och här blev det en blandning av majsmjöl, dinkelmjöl och rågmjöl. Blandade detta med lite olivolja och kokande vatten. Jag gillar att äta dem så lövtunna det går så jag spred ut det tunt, tunt på en plåt för att sedan grädda dem i 150 grader i en timme.
 
 
Kex med fröer

 Blanda

2 dl majsmjöl

½ dl linfrö

¾ dl solrosfrö

¼ dl pumpafrö

½ dl sesamfrö

 

Tillsätt sedan

½ dl olja

2½ dl kokande vatten

 

Smeta ut degen tunt på ett bakplåtspapper med ex slickepott

skär i rutor, strö över flingsalt ( ca ½-1 msk )

 

Grädda i 150 gr – 1 timma

  

Dessa äter jag till en kopp te, eller på kvällen som snacks, istället för onyttiga chips :) Mycket godare.
 
 
Så nu gapar det tomt både i skafferi, frys och kyl, så idag behöver det fyllas upp.
 
 
 
Hm, undrar om det går att få kylen helt tom och ändå ha mat att äta ;) Där finns det ekologisk potatis, flera ekologiska lökar, ekologisk vitlök, ingefära - det kanske jag kan göra något av, tillsammans med buljongtärningar. I frysen finns det lite bär, semlor som dottern bakat, lite hembakat morotsbröd, några påsar med grönsaker, kött till nedsatt pris som har legat där ganska länge, och på översta hyllan byttor med infryst grädde, kryddväxter, såsslattar.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Omedvetenellermedvetenkonsumtion

Det där gillar jag med, att rensa ut och använda upp alla slattar. Brukar bli lyckat.
Och jag tycker det ser ut som du kan få ihop ytterligare någon middag av det du har hemma! :)

Postat av: Irene

Känner igen mig i det där också, tycker det är en rolig utmaning att ta vad man har istället för att springa iväg och köpa nytt :-)

Svar: Visst är det så. Och vi gillar ju utmaningar :)
None None

2014-01-13 @ 10:00:57
URL: http://wangborgshem.se/blogger
Postat av: PiaFia

Så duktig du är! Min man får lite panik när ngn hylla gapar tom...men jag brukr kunna trolla med det som finns. Dock ser jag nu att jag kan bli ännu bättre ;)
Tack för tips och inspiration.

Svar: Haha, min dotters pappa frågade henne vad jag lever på. Det är ju så tomt så där finns ingenting, enligt hans mening, men jag kan ju göra många flera middagar av det som finns, innan det börjar bli akut läge ;)
None None

2014-01-13 @ 18:43:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0