Matrensning
Jag gillar att vara kreativ med det som finns hemma, och gillar också att använda upp det som finns i mina förråd. Ibland tycker jag även att det är skönt att skjuta upp matinköpen så länge som möjligt.
Det är så lätt hänt att handla mer och mer och fylla på förråd, dvs frys, kyl och skafferi, utan att reflektera över vad man redan har. Det som sedan hamnar i botten, eller längst in på hyllan blir aldrig använt.
Igår hade jag egentligen behövt åka och handla, men hade ingen lust, så då fick jag titta vad som fanns och använda upp slattar som fanns lite här och där.
Så till middag hittade jag lite köttfärs i frysen, men inte tillräckligt mycket för att bli något på egen hand, så jag tog lite bönor, majs, krossade tomater, lök, vitlök och kryddade med cayennepeppar och rökt paprika så det blev en slags chiligryta som jag sedan åt med fullkornsris. Längst in i kylen låg en liten trött bit vitkål som fick bli sallad.
Även i skafferiet tog jag tillvara på slattar i olika påsar och kartonger.
Blandade ihop lite olika frön: linfrön, solrosfrön, sesamfrön och pumpafrön. Tog det mjölet jag hade hemma, 2 dl totalt ska det vara, och här blev det en blandning av majsmjöl, dinkelmjöl och rågmjöl. Blandade detta med lite olivolja och kokande vatten. Jag gillar att äta dem så lövtunna det går så jag spred ut det tunt, tunt på en plåt för att sedan grädda dem i 150 grader i en timme.
Kex med fröer
Blanda
2 dl majsmjöl
½ dl linfrö
¾ dl solrosfrö
¼ dl pumpafrö
½ dl sesamfrö
Tillsätt sedan
½ dl olja
2½ dl kokande vatten
Smeta ut degen tunt på ett bakplåtspapper med ex slickepott
skär i rutor, strö över flingsalt ( ca ½-1 msk )
Grädda i 150 gr – 1 timma
Dessa äter jag till en kopp te, eller på kvällen som snacks, istället för onyttiga chips :) Mycket godare.
Så nu gapar det tomt både i skafferi, frys och kyl, så idag behöver det fyllas upp.
Hm, undrar om det går att få kylen helt tom och ändå ha mat att äta ;) Där finns det ekologisk potatis, flera ekologiska lökar, ekologisk vitlök, ingefära - det kanske jag kan göra något av, tillsammans med buljongtärningar. I frysen finns det lite bär, semlor som dottern bakat, lite hembakat morotsbröd, några påsar med grönsaker, kött till nedsatt pris som har legat där ganska länge, och på översta hyllan byttor med infryst grädde, kryddväxter, såsslattar.
Kommentarer
Svar:
Visst är det så. Och vi gillar ju utmaningar :)
None None
Svar:
Haha, min dotters pappa frågade henne vad jag lever på. Det är ju så tomt så där finns ingenting, enligt hans mening, men jag kan ju göra många flera middagar av det som finns, innan det börjar bli akut läge ;)
None None
Trackback