Inte bara njutning

För drygt ett år sedan bestämde dottern och jag att vi ville börja äta nyttigare. Skippa sockret. Sluta med godis. Men något gott ville vi ändå unna oss - efter maten eller till fredagsmyset. Vi bestämde att mörk choklad var ok.
 
 
Under året som har gott har vi blivit mer kräsna med vilken choklad vi äter. Det räcker inte längre att det är mörk choklad. Den måste vara minst 70%-ig, ekologisk och fairtrade.
 
 
En av favoriterna är Blanxart med mandel
 
 
 
 
Den känns väldigt lyxig med tjocka, härliga bitar.
 
Nu finns det massor med forskning som visar att mörk choklad inte bara är njutning - utan den har också flera hälsofördelar.
 
 
1. Den innehåller flavonoider vilket bla hjälper till att forsla mer blod till hjärnan, vilket underlättar problemlösning.. Den gör oss smartare helt enkelt :)
 
 
2. Choklad innehåller även epikatekin som stimulerar det i cellerna som ger energi.
 
 
3. I en studie i Cambridge visade det sig att de som åt mest choklad löpte en  lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar och att drabbas av stroke.
 
 
4. En annan studie visade att människor som äter choklad fem gånger i veckan oftare har ett lägre BMI än personer som inte gör det.
 
 
5. Choklad och kakao innehåller fibrer och ger också en mättnadskänsla. Kanske därför jag gärna vill ha en bit eller två efter maten.
 
 
Ikväll blir det denna godingen. Jag gillar brytningen med chokladen som är lite bitter, med ett stänk av sötma och så havssaltet. Det är ren njutning - och även hälsosamt. Kan det bli bättre?
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0