Flyttrensa?

Går ni i flyttankar? Eller är ni på gång att flytta och håller på att packa för fullt? I min närhet har jag två personer som är mitt uppe i flytten, och jag ser hur olika de har närmat sig den, ibland massiva, uppgiften att packa allt för att bege sig till nytt boende.
 
 
 
Den ena packar allt de har hemma, utan urskiljning, i kartonger som börjar göra rummen nästan omöjliga att vistas i då lådorna tar upp så mycket plats.
 
 
Den andra har i god tid börjat gå igenom alla sina ägodelar, slänga och göra sig av med sådant de inte tycker är värt att ta med sig till den nya bostaden. Ibland ser man människor som flyttar högar med saker från boende till boende, utan att någonsin använda dessa saker. Vad fyller de då för funktion? Styrketräning vid flyttandet kanske :)
 
 
Nej, skämt åsido, men vad är det egentligen för saker vi tycker är så värdefulla att vi inte kan tänka oss att skiljas från dem, även om de inte används?
 
 
Vid flytt är det ett ypperligt tillfälle att gå igenom sina ägodelar och verkligen rensa bland det man samlat på sig. Men jag tycker att man inte behöver vänta tills det är dags att flytta. Tänk om man "aldrig" flyttar då, och bor år efter år på samma ställe. Själv har jag bott snart 14 år där jag bor idag. Nej, en "en flyttrensning" mår alla bra av att göra emellanåt. Själv tycker jag att intervallet en gång om året är ganska lagom, eller möjligtvis vartannat år om man räknar med alla utrymmen.
 
 
Gå igenom alla skåp och lådor. Vilka saker tycker du om? Vilka saker använder du? Tänk i funktioner, eller i rum. Börja där det känns mest angeläget. Kanske det är i köket, eller i förrådet (där brukar många "bra-att-ha- saker" samlas). Fundera på när du använde saken sist, när skulle den kunna komma till användning, tycker du om den överhuvudtaget - eller har den bara fastnat i sin låda, hylla etc.
 
 
Det finns ingen anledning att spara på möbler du inte har plats för, bildäck till en bil du inte längre äger, målarfärg som blivit kvar efter en ommålning, uppblåsbara leksaker som ingen leker med längre, krukor som aldrig används till blommor, spel som alla i familjen tröttnat på, kläder som hängt där i massor av år utan att bli använda, . Just förrådet är ett ställe som jag, även om jag rensar relativt ofta, skulle behöva gå igenom ordentligt än gång till. Där står kassar på väg till välgörenhet, men där kan sorteras ut mer, och framförallt köras iväg med, och inte bara stå där i någon slags mellanstation.
 
 
I köket kan du titta med nya ögon, och fundera på vilka saker du skulle vilja ta med dig till ett nytt boende. Finns det saker som står i skåpen bara för att du har plats, men som aldrig används? Vad sparar du dem till? Sälj eller ge bort, beroende på värde. Kanske det finns någon annan som skulle bli själaglad för de där sakern du aldrig använder? Kanske finns det någon som slipper köpa något nytt när de är ute efter något som du samlar i dina lådor?
 
 
Hur är det med pärmar, och "viktiga papper"? Hur mycket papper sparar du? Hur viktiga har de visat sig vara? Jag såg någon som ställde en fråga någonstans hur de skulle göra med just "viktiga papper" och höll på med papper från 2009. Jag sparar mina deklarationer, och papper som har med dem att göra. I övrigt sparar jag räkningar i ett år, och det gör jag enbart för att kunna göra ett slags bokslut vid årets slut och sedan kunna göra en budget för kommande år. Då vill jag veta hur mycket jag har betalat för el, telefon, mat etc. Men när året är slut åker de i soporna. Hur gör du?
 
 
En annan sak som brukar vara besvärligt vid flytt är böcker. De är tunga och har man många bokhyllor kräver det låda efter låda för att packa ner alla. Här pratar vi rejäl styrketräning sedan vid flyttdagen. Men, läser du alla böcker? Kan en del rensas bort?
 
 
Om man har dessa tankar med sig, och varje eller vartannat år gör en större genomgång av sina saker, så blir en eventuell flytt inte speciellt svår eller omständlig. Finns det utrymme är det så lätt att samla på sig saker, eller bara flytta dem från en förvaring till en annan, utan att egentligen förändra något.
 
 
Saker du känner dig lite tveksam till kan kanske överleva en rensning, men om den fortfarande inte blivit använd till nästa rensning är det kanske dags att slita av plåstret, och göra plågan kort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0