Hemmapyssel

Vad gör man en kall, gråmulen söndag i januari? Jo, jag följer mina egna råd :))
 
 
Så idag går jag igenom några av de saker som står i boken 100 sätt att rädda maten. Där står:
 
Nr 1 - Du orkar visst! Och du kan. Se dig som en upptäcktsresande bland resterna. - ja, det gör jag och det är så roligt att tänka kreativt :
 
 
Nr 2 - Töm kylen. Börja ditt nya köksliv med att städa kylen. Kolla vad som gömmer sig längst in och släng sådant som är gammalt. - jag städar och torkar ur kylskåpet men här är det sällan något som står och blir gammalt, men några burkar har jag iallafall tittat på
 
 
 Nr 3 - Frosta av frysen - en avfrostad frys sparar el. Kolla vad som gömmer sig i frysen. Kanske ska du tina upp diverse paket och koka en stor köttgryta? - jag frostar av frysen!
 
 
Jag gillar att frosta av frysen. Låter det tokigt? Jag tycker det är jätteroligt. Jag värmer vatten i vattenkokaren och ställer in några kastruller så tinar det snabbare. När isen börjar bli mjuk gillar jag att försiktigt slå på den med en stor träsked så det ramlar stora isbitar.  Ja, så roligt har jag det en gråmulen söndag i januari :)
 
 
 
 
Ni som såg min tomma frys och mitt tomma kylskåp häromdagen vet ju att det inte fanns massor av saker där :) Jag har tom hört kommentarer från folk där de undrar vad jag äter egentligen när det är så tomt överallt. Jo, det ska jag berätta. Även om det ser ut att vara nästan helt tomt fanns det fortfarande massor av godsaker att göra middagar på. Jag hade två gamla paket med kött i frysen. De har jag tinat upp och lagat iordning idag. I det ena låg det skivor av schnitzel. Jag panerade två av dem och stekte som vanlig schnitzel. De andra fyra strimlade jag och wokade tillsammans med en påse wokgrönsaker som också låg i frysen. Med kokosmjölk, soja, sweet chili, citron, sambal, vitlök och ingefära blir det en god wokgryta.
 
 
I det andra paketet med kött låg det högrev. Det gör jag en fransk köttgryta av med rödvin, bacon, vitlök, champinjoner, balsamvinäger, tomat, lagerblad och lite andra kryddor. Den får stå i ugnen och puttra i drygt en timme tills allt blir mört och gott.
 
 
Så med lite kökstid idag har jag middagar för flera dagar framåt. Sådant gillar jag. Det är simple living i ett nötskal för mig. Använda alla råvaror, dagar när jag har tid njuta av att stå i köket och greja för att slippa det andra dagar när jag inte har lika mycket tid. Och, åh vad jag gillar att laga mat. När man väl lärt sig hur man använder de olika råvarorna, lär sig vilka smaker som passar ihop och hur man låter smakerna komma fram i olika lager i de färdiga rätterna är det både avkoppling och lite terapeutiskt att röra i grytorna - en helt vanlig gråkall söndag i januari :)
 
 
I frysen hittade jag också några kartonger med lite bottenskrap kvar av diverse bär. De tinade jag upp och gratinerade i ugnen med lite riven vit choklad över, dvs en gino. Mmm, gott som söndagsefterrätt - hallon, blåbär, rabarber passade bra ihop.
 
 
Jag kan också konstatera att en gråkall söndag i januari är det väldigt öde utanför mitt köksfönster. Inte ens småfåglarna som brukar vara här och äta har visat sig idag. Det är tomt, tyst och öde. Det verkar som om alla håller sig i stillhet idag.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0