Vad ett djur kan göra...

Igår kväll lästa jag Gatukatten Bob, som jag hämtat på biblioteket på eftermiddagen.Jag läste om boken i en tidning och tänkte att den boken vill jag läsa.
 
 
 
Rent litterärt är det väl inte en av de bästa böckerna jag har läst, men vilken fantastisk historia, och helt verklig. Den är skriven av James Bowen, som levt ett ganska hårt liv som heroinmissbrukare, men är på väg att ta sig ur sitt missbruk. Han har fått en lägenhet och tillbringar dagarna som gatumusikant i London för att få ihop pengar till mat, hyra, el och gas. En kväll när han kommer hem hittar han en liten röd katt i sin trappuppgång. Det visar sig att katten är hemlös och skadad. James tar hand om katten, tar honom till veterinär och ger honom medicin. Det skapas ett tight band mellan James och katten, som han ger namnet Bob. Bob fökjer med honom ut på dagarna och är med när han spelar, sitter på axlarna när de färdas runt.
 
 
 
 
I slutet av boken skriver James att Bob räddat livet på honom, att de hjälpt varandra till ett bättre liv. Som missbrukare, och hemlös, beskriver James att man är osynlig. Man finns inte riktigt. Men i och med att han tar hand om Bob händer det något. Han får något som alla människor behöver - ett sammanhang, en tillhörighet, känslan av att vara betydelsefull. Han gör skillnad för någon. Att få, och ännu mer tror jag att ge kärlek till någon är något vi alla behöver.
 
 
Människor som inte själv har haft mjlighet att ha djur, och få känna vilka starka band som kan knytas mellan människa och djur förstår inte hur betydelsefull ett djur kan vara. Att de kan göra skillnaden mellan livslust, livsglädje och hopplöshet. Jag har haft vänner vars djur har dött och som har mötts av total oförståelse från människor i sin omgivning - "men det var jag bara en hund" har de sagt. Men det är inte "bara" en hund, eller en katt. Det kan vara den som gör skillnaden mellan att vilja leva och att ge upp.
 
 
Kärleken mellan James och Bob är fantastisk att läsa om. James börjar också att sälja Big Issue, Englands Faktum, och får veta att det är många som har filmat Bob och lagt upp på Youtube. Om ni söker på Bob Big Issue Cat finns det massor av videos. Bob börjar bli en kändis, och det kommer människor från andra länder som har sett Bob på Youtube och James får erbjudande om att skriva en bok om sitt liv med Bob.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0