Spara eller slösa?
Årets fattigaste månad! Ja, så brukar januari kallas. Det är många dagar mellan löneutbetalningarna i januari och december, som för nästan alla är några dagar innan jul. De pengarna används sedan till julmat, julklappar, nyårsfirande och sen kommer alla räkningar, varav en hel del betalas årsvis i just januari.
Efter det är det många, många dagar kvar innan lönen kommer i slutet av månaden. För många är den långa väntan på januarilönen över för i år, då det är den 25:e idag, men så finns det många, som liksom jag arbetar kommunalt eller i landstinget och då kommer lönen först den 27:e varje månad. Så för alla dem är detta årets fattigaste helg.
Vad kan man då göra? Ja, just i år är det lite sent att göra några förändringar. Kanske blir det någon billig middag. Soppa är både gott, mättande, värmande och just billig. En hackad lök, lite kryddor, en liter vätska och en buljongtärning är grunden. Sen kan man ha i det man har hemma - potatis, purjolök, rotfrukter, spenat, broccoli, fisk ja alla blir gott i en soppa. Koka soppa på spik brukar man ju säga, och det är verkligen så. Har man bara grunden kan man göra soppa på i princip vad som helst tom ogräs :)
Men till nästa år kan det vara bra att tänka över sina ekonomiska vanor. Göra en budget. Titta på hur mycket pengar man lägger på de olika delarna i livet.
En stor utgiftspost för många familjer är maten. Där finns det mycket att spara!! Enligt flera olika undersökningar slänger vi i Sverige någonstans mellan en tredjedel och en fjärdedel av all mat vi köper. Minst en av fyra hemsläpade matkassar slängs. Det innebär att om man har ett matkonto som ligger på runt 4000 kr i månaden så slänger man bort minst 1000 kr. Det är minst 12.000 kr på ett år!!!!
Här finns massor av pengar att spara. Men inte bara pengar. Att producera maten är många gånger väldigt miljökrävande, så vi förstör vår miljö - för mat vi inte ens äter!! Enligt Waste, Tristan Stuart finns det dubbelt så mycket mat i Europa mot vad som behövs för att alla ska kunna äta bra. Ända upp till hälften av alla mat försvinner på vägen från bondgården till gaffeln. Det är mycket svinn på vägen, inte bara i hemmen. Om man också räknar med de grödor som skulle kunna ätas av människor men som blir djurfoder har länderna i Europa tre gånger så mycket mat som de behöver. USA har fyra gånger mer än vad de behöver.
All världens hungriga, vilket är nästan en miljard människor, skulle enligt samma källa kunna räddas från undernäring av mindre än en fjärdedel av all mat som slängs i onödan.
Så om man tänker globalt, miljömässigt, samhällsekonomiskt och privatekonomiskt finns det stora vinster att börja fundera närmare på vårt beteende när det gäller mat.
Varför handlar vi så mycket? Varför köper vi sådant vi ändå inte äter upp? Varför slänger vi mat istället för att ta tillvara på den?
Kanske är det så att vi inte vet vad vi ska göra med de där resterna som blev över, det där som ligger i kylen och börjar bli gammalt. Det är lättare att slänga det i soporna.
Stopp där! Det finns massor man kan göra! Skaffa lite kunskap och börja tänka kreativt kring mat.
Två böcker jag kan rekommendera varmt är dessa:
100 sätt att rädda maten kom 2009 och är en superbra bok som hjälper att börja tänka annorlunda. Den är varvad med recept, tips på vad man kan göra med rester och rent allmänt olika saker som sätter igång tankarna.
Där hittade jag ett recept på potatisbullar på potatismosrester så idag gjorde jag mycket potatismos - åt en del av det till lunch idag och sparar resten till i morgon då det ska bli potatisbullar med lingonsylt till lunch.
Fester med rester är en lite annorlunda bok. Här tar de upp allt möjligt, i bokstavsordning och här varvas recept, tips, texter om allt möjligt som har med mat att göra. En fantastiskt inspirerande bok.
Under K tex står det kylskåpskaka, kylskåpsomelett och kylskåpssoppa dvs recept och tips på vad man kan laga för god mat av alla de där udda sakerna som finns kvar i kylen och som man inte riktigt vet vad man ska göra med.
Många säger att de inte har råd att köpa ekologisk mat för det är så mycket dyrare. Jag tror att alla skulle ha råd att iallafall handla mer ekologiskt, om man slutar köpa mat för soppåsen! Och slutar köpa onyttiga saker som bara skadar hälsan.
Så om du redan nu i januari börjar tänka annorlunda kring dina matinköp, drar ner på kostnaden för maten och ändå äter bra, kan du lägga undan lite pengar utan att det märks. Det kan rädda nästa jul - och fattiga januari efter det.
Kommentarer
Postat av: Anonym
Tack för dina härliga blogginlägg! Roligt när jag inte tittat in på några dagar så finns här massor att läsa! Jag tror absolut att många kan spara in på mat. Det är vanligt att man bara köper för att man tror/vill ha något och för att allt är så lätt tillgängligt. Jag gillar garderobstänket också! Dock får jag rensa ur min egen garderob och strukturera upp så jag servad jag har.
Trackback