Bloggskola: fotografering
Bloggskolan del 2: Bilderna
1 Bloggens bilder är viktigare än man kanske tror. För bloggande handlar om en tydlig avsändare. Man vill veta vem personen bakom bloggen är. Förut klippte modebloggare bort huvudet på sina outfitbilder men det är otänkbart idag. Vill man inte synas själv i bild kan man etablera en känsla för vem man är genom att fota sin omgivning.
2 En bra kamera är ett plus men inget måste. (Vad jag använder står här) Däremot kan man lära sig enkla grunder i Photoshop eller annat bildredigeringsprogram som är gratis. På så sätt kan man hjälpa upp en dålig kamera. Får man panik av tanken på bildredigering så strunta i det. Man kan fota fint ändå!
3 Använd bilderna smart. En kul bild hjälper upp ett halvkasst inlägg eller skapar intresse för en viktigt text. Påstår man något, typ att det är fint ute, så backa upp med bild annars bli läsaren frustrerad över att inte själv få se det. Jag skulle tippa att jag har bilder till fem av sex inlägg.
4 Försök hitta en lagom storlek på bilderna till bloggen. Kolla runt på andra bloggar och se vad du tycker funkar. För små bilder är hopplöst för då missar man detaljer och för stora bilder är jobbigt för att de knappt får plats på skärmen.
5 Använd naturligt ljus. Inte så lätt nu på vintern men ändå. Blixt använder jag i princip aldrig eftersom det tenderar att ”döda” bilden om den används fel vilket är lätt hänt när man är en amatör.
Undvik att sommartid fotografera ute mitt på dagen i starkt solljus. Det ger skarpa skuggor och platta färger. Tidiga mornar och kvällar är bäst.
6 Släck lamporna när det är mörkt istället för att tända! Jag släcker så många lampor som går när jag ska fota. Ibland blir det lite grynigt men då fångar man i alla fall stämningen. Den är viktigast! Mörker i kombination med
många tända lampor gör en bild pissgul och dassig. Det kan man dock motverka i ett redigeringsprogram. Jag tycker personligen att pissgult är att föredra framför blixtblått.
7 Våga beskära motivet direkt i kameran. Ska man fota en krukväxt behöver inte hela rummet synas i bakgrunden – inte ens hela krukväxten behöver hamna på bild. Samma sak gäller när man fotar människor.
Fördelen med en blogg är att man kan lägga upp flera bilder på samma motiv om man känner att det behövs istället för att försöka täcka in allt i en enda bild.
8 Öva ögat på att hitta detaljer som blir fina stilleben. Gå runt i bostaden med kameran och leta motiv bland porslin, kläder och dammtussar. Återigen. Gå nära motivet. Fota en lampknapp på väggen, eller en knapp på klänningen istället för att bara fota hela klänningen. Och våga välja annorlunda motiv. En tom tallrik kan ge en lika bra känsla för en middag som en bild på den som sitter och äter.
9 Tänk på kompositionen. Den intressantaste bilden behöver inte vara den där det tänkta motivet är i fokus. Ibland gör det ingenting att personer blir suddiga och skärpan hamnar fel. Ofta fotar jag utan att ens titta i sökaren. Det kan bli hur bra som helst!
10 Våga sålla. Visst är det bra att bloggar har plats för många bilder. Men ingen orkar se på alla bilder. Fotar jag en dagens outfit brukar jag ha 1-2 bilder och absolut max 3 ifall det blev något särskilt bra och intressant. Då är oftast någon en detaljbild på klädseln. Bara för att jag själv blev snygg på tio bilder betyder inte det att det är intressant för andra att se. Tvärtom gör det bloggen tung eftersom man måste skrolla så långt till nästa inlägg.
11 De flesta blir nervösa när en kamera kommer fram. Vill man fota andra människor så låt kameran ligga framme jämt och ständigt. Fota massor – tillslut glömmer folk av sig och slappnar av och då kan man knäppa fantastiska bilder. Niotillfem är bra på det!
12 Om man fotar ett rum, tex till en inredningsblogg, så våga varva detaljbilder med vyer. Att fota en bra bild över ett helt rum är ganska svårt. Inte ens i inredningstidningar görs det särskilt ofta. Välj en del av ett rum istället.
Eller kanske bara en liten detalj. Och beskriv noga i bildtexten vad som syns, annars får man ägna tid åt att besvara det i kommentarfältet.
13 Man behöver inte städa när man ska fota. Tvärtom kan lite stök på bild vara roligt. En mästare på att snyggt fota stök i hemmet är Sammy Rose.
14 Jag tar nästan alla bilder till min blogg. Även bilder på mig själv – då använder jag stativ och fjärrkontroll och det är en billig investering som underlättar om man fotar mycket. Förut använde jag självutlösare och pallade upp kameran på en byrå eller liknande. Jobbigt men det går.
15 Att fota sig själv kan kännas fånigt. Strunta i det och ta massor av bilder – snart vänjer man sig och blir bekväm nog att leka loss framför kameran. Var inte rädd för att verka dramatisk eller pretentiös. Självdistans ger alltid utdelning!
16 Fotar man sig själv till en dagens outfit eller dylikt kan man tänka på att placera kameran ungefär i maghöjd på sig själv och sedan sätta fokuspunkten på ansiktet. På det sättet blir man fotad rakt framifrån och slipper osmickrande grod- eller fågelperspektiv.
17 Fotar man en ansiktsbild, tex för att visa en sminkning, så vänd ansiktet snett upp mot ljuset och sätt kameran framför ansiktet (utan att få skuggan i fejan). Det gör underverk med hyn och man slipper mörka ögonhålor under ögonbryn.
18 Våga fota på konstiga ställen. Själv har jag fotat både på vinden och inmosad i en garderob. Eller som här, balanserande på en pall.
Orkar man fota sig när man gör något annat samtidigt; spelar gitarr,bakar, krattar, putsar fönster eller på annat sätt är i ett sammanhang är det såklart ett plus!
19 En vit vägg är bra att fota mot men ännu bättre är en vägg i en svag färg. Rosa, grått eller grönt lyfter de flesta bilder. Jag är ständigt på jakt efter fina husfasader!
20 Att fota mat är en svår konst. Lyckade matbilder stimulerar smaklökarna. Maten glänser, ryker, verkar pepprig, söt eller saftig. Det uppnås bäst med naturligt ljus. Ställ maten i fönstret nu på vintern så räcker ljuset till.
21 En mustig lammgryta kan se ut som avföring om blixt används. Ibland är det bättre att inte vara så detaljerad utan fokusera på sammanhanget. Hur det ryker ur grytan istället för en närbild på lamm i krossade tomater.
22 Det gör inget att man inte hinner fota maten orörd. En tårtbit med utblåsta ljus är intressantare än en stel bild på en perfekt tårta.
23 Det är viktigt med liv i bilderna. Fota händelser istället för enbart statiska stilleben, vattning istället för bara vattenkanna. Och knäpp en bild när någon går igenom ett rum – då uppstår rörelse och närvaro.
24 Alltså: På bloggar (mer än kanske någon annan stans) är liv, rörelse och personlig avsändare centrala värden. Närvaro är mycket viktigare än perfekt kamerautrustning och proffsig retusch. Så det så!
Hej, jag har också läst just detta inlägg hos Clara, och jag försöker tänka på det, men jag har bara en lite kompaktkamera där man visserligen kan ställa in olika typer av motiv, men inga andra finesser. Jag tror man behöver en systemkamera, precis som du säger, och säkert ett bra objektiv också så man kan zooma in det man vill ha fokus på. Vart kan man få tag på en bra kamera till vettigt pris månntro?
Tack för din fina blogg... du skriver så kloka inlägg!!!!