Redo för natten?

I morse när jag åkte till jobbet hörde jag en diskussion på radion om vilka metoder de använde för att göra sig redo för sömn. Någon sa att hon inte kunde gå och lägga sig utan teknik - titta på någon TV-serie, eller sitta vid datorn. Hon kunde inte förstå hur man bara kunde gå och lägga sig och bara sova, utan att använda tekniken som avslappningsmedel.
 
 
Så har jag också varit tidigare. Jag har gärna lagt mig i sängen och tittat en stund på TV. Men hur avslappnande är det egentligen? Jag har ibland lagt mig och tittat på en spännande deckare eller liknande, och efter en stund känt hur spänd jag blivit, hur hjärtat slår fortare och adrenalinet pumpar. Hm, undrar hur mycket min kropp gör sig redo för sömn då?
 
 
 
Eller sitta framför datorn ända tills det är sängdags. Att sitta vid en skärm med massor av intryck för hjärnan kan upplevas som tröttande och sövande, men för hjärnan är det tvärtom stimulerande, vilket kan göra det svårt att slappna av ordentligt för att kunna somna, eller komma ner i djupsömn.
 
 
Det bästa är att i god tid före sänggående börja förbereda kroppen, och hjärnan, att nu är det dags att varva ner. Släcka lamporna så kroppen utsöndrar sömnhormonet melatonin, stänga av skärmar - hellre läsa lite en stund innan det är dags att sova än att titta på TV. Jag märker en stor skillnad i min kropp, och i min hjärna, när jag stänger av TV:n och istället sitter i tystnad och läser. Då blir jag trött på ett helt annat sätt, och ofta mycket tidigare på kvällen.
 
 
Vilka ritualer har du före sänggående?

Kommentarer
Postat av: camilla

Jag har märkt att jag sover mycket ytligare och drömmer mardrömmar i mycket större utsträckning om jag har suttit vid någon skärm (telefon/TV/dator) innan jag går och lägger mig. Jag sover bäst om jag slutar med skärm-aktiviteter ca 2 timmar innan jag ska sova. Vilket är svårt, men jag försöker!

Svar: Visst är det svårt att alltid hålla det. Men jag tror att det viktigaste är att vara medveten om det och ha som mål att dra ner på skärmtiden och iallafall vissa kvällar hålla det skärmfritt ett par timmar innan läggdags. Det är ingen mening att slå på sig själv och känna skuldkänslor för att man inte fullt ut klarar att hålla det man vet är bra för en. Skuldkänslor mår man aldrig bra av!
None None

2014-01-20 @ 21:23:13
Postat av: camilla

Du är klok du :) Jag faller så lätt in i allt-eller-inget-tänk och tänker att jag är helt värdelös som inte fixar mitt optimala må-bra-beteende varje kväll varje vecka. Men varje kväll jag fixar det är ju faktiskt bra! Tack för påminnelsen om att perfektion inte är något att sträva efter!

2014-01-23 @ 14:40:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0