Landet vs staden
På Facebook såg jag att Johanne Hildebrandt, journalist och författare till bla Sagan om Valhalla, skrev om sin flytt från Stockholm ut på landet utanför Mariefred. Jag tycker hon beskriver vinsterna med sin flytt på ett helt fantastiskt sätt:
För exakt tre månader flyttade jag från Stockholm aka Mordor till drömhuset på en helt magisk plats utanför Mariefred. Det bästa beslut jag gjort på evigheter. Detta är tio skäl varför:
1. Utrymme – fysiskt, mentalt och andligt. Inga bilköer, ingen trängsel på t-banan, ingen som skriker i mobiltelefonen vid ens sida.
2. Grannarna är otroligt trevliga och borrar inte i mina väggar eller släpar runt möbler ovanför huvudet på mig.
3. Det är så tyst att jag kan arbeta på riktigt.
4. När jag vaknar ser jag ut på en vacker, blomstrande trädgård, istället för den blekfeta snubben i huset mitt emot som äter frukost i kalsonger.
5. Jag vaknar till fågelsång och inte till det pipande ljudet av en backande återvinningslastbil.
6. Jag kan ha gummistövlarna på hela tiden, till allt.
t
7. Om taxen flyger på en grannhund konstaterar ägaren lugnt att där markerade hon visst. Det är inte en hysterisk hipster som gråtande kramar sin tröjförsedda hund och skriker: ”DIN HEMSKA HUND FÖRSÖKER DÖDA MIN SNUFFSE.”
8. Skogen är befriande tom på mountainbikeåkare, joggare, grälade par, powerwalkare och framför allt – cyklister som försöker köra på min tax. Skulle det dyka upp någon så äger vi skogen och kan gräva en grop i stigen.
9. De enda som brölar klockan två på natten är rådjur och vildsvin.
10. Jag mår bättre än någonsin och är, skrämmande nog, glad nästan jämt. Förmodligen beroende på ovanstående vilket bekräftar min tes att det är onaturligt att bo i en storstad.
Jag har läst många olika människor beskriva om vinsterna de har upplevt med att flytta från staden till landet. Att leva närmare naturen och på många sätt skapa sig ett enklare liv är lättare på landet. Sen finns det de som väljer att gå åt motsatt håll - från landet till staden och tycker att det ger de ett enklare liv. Allt finns nära. Man behöver inte ha bil osv.
Jag gillar landet. Jag gillar luften. Renheten. Lugnet. Tystnaden. Men jag gillar även staden.Energin. Aktiviteten. Valfriheten. Men numera vill jag bara ha det i lagom doser. En eftermiddag på stan, eller en helg i en storstad. I sommar kommer jag njuta av mitt liv på landet, men kommer också att söka mig till staden - Malmö ligger nära och en liten bit längre bort - Köpenhamn. Dit har jag tänkt mig en dag :)
Ströget och Nyhavn, mysig restauranger och titta efter fina fynd till vårt nya hus. En semesterdag av 35 tänker jag spendera där. Resten av dagarna kommer jag njuta av tystnaden och lugnet i mitt lilla hus på landet.
Semester
I fredags hade jag min första semesterdag, och nu är jag ledig till mitten av augusti.
Men semesten inleddes knappast i hängmattan, utan det var full fart hela fredagen. Stortvätt och samtidig städning av hela lägenheten stod på programmet. Att städa är så otacksamt när man, som jag, har flera pälsdjur. Det är rent ca en halvtimme, om alla djuren ligger och sover vill säga, sen börjar det bli katthår och kattsand igen. Men när jag har tid, lust och energi är det rikigt roligt att städa - och den halvtimmen det är riktigt rent njuter jag för fullt :)
På tisdag har vi tillträde till vårt hus :) Huset som vi köpte i mars där tillträdesdagen kändes så oändligt långt borta. Nu är vi nästan där. I mitt huvud har jag inrett detta hus många, många gånger redan. I förra veckan började ju årets säsong av Sommar med Ernst på TV. Det är ett av få program jag verkligen vill se på sommaren. I huset kommer vi inte ha någon TV. Men jag vill ändå kunna se på film och annat så jag har tecknat en månads gratis prova-på-abonnemang på Netflix och TV 4 Play Premium.
Där hittade jag alla avsnitt av alla säsonger av Sommar med Ernst, så mellan packning och annat betar jag av flera avsnitt på datorn för att få inspiration för sommarinredning. Härligt :)
Kapselgarderob
Jag har flera gånger tidigare skrivit om Project 333 och om att skapa en kapselgarderob där ett fåtal plagg går att kombinera med varandra på en mängd olika sätt. På så sätt kan man lätt variera sin klädsel även med en garderob som bara innehåller ett fåtal plagg.
Jag håller just nu på att gå igenom min sommargarderob och tänkte se hur få plagg jag behöver under juli och augusti för att försöka minimera antalet plagg.
För att få inspiration och hjälp med att se olika sätt att bygga upp sin garderob är Pinterest fantastiskt. Jag hittar så mycket inspiration där bla denna som jag tycker är en snygg, klassisk och användbar vårgarderob. Jag hade kanske bytt ut några saker tex den blommiga kjolen mot en klänning till, och skor med lägre klack, men i stora drag gillar jag denna kapsel.
I denna kapsel är 22 saker. lägg till 11 saker till och du har allt för Project 333, dvs 33 olika saker att klä sig i för tre månader. Med 11 saker till kan man lägga till några toppar till, kanske en annan jacka, ett par sneakers och få ihop flera olika outfits. Här är 22, med 11 saker till kan det lätt bli över 30 och att använda samma outfit en gång i månaden innebär ändå stor variation :)
Åska
På väderrapporten i morse pratade de om åska i västra Sverige, men solen strålade från en knallblå himmel så idag trodde jag att de hade fel i sina förutsägelser.
Men vid lunchtid började himlen mörkna och nu mullrar det rätt ordentligt och jag såg just blixten
(bild lånad från nätet)
Och direkt börjar det pirra i kroppen. Jag gillar åska! Det är något så mäktigt och vackert över naturens krafter tycker jag. Jag älskar att stå och titta på blixten, och åskans mullrande. Det är som om jag själv blir lite smittad av naturens energi.
Det häftigast åskväder jag någonsin varit med om var för många år sedan på Bornholm. Vi vaknade mitt i natten av att ett riktigt kraftigt åskväder. Jag gick upp, öppnade balkongdörren och stod där länge och tittade på naturens egna fyrverkeri.
Jag har flera vänner som är väldigt rädda för åskan, men jag har själv aldrig känt någon rädsla. Snarare energi, kraft och upprymdhet. Och det häftiga skyfallet som ofta följer med åskan gillar jag också. Även om jag är utomhus och blir dyblöt. Då är det bara att skratta åt det och njuta, speciellt om det är på sommaren och ändå ganska varmt.
Jag gillar överhuvudtaget naturen, skiftningarna och den kraft som finns omkring oss. I vattnet, vinden, luften och jorden. Jag tror att vi behöver bejaka naturens egna krafter och förstå att vi små människor behöver vara vän med naturen. Titta, lyssna och framförallt respektera!
Knäppisar
Att katter kan vara lite knäppa och gillar att ligga trångt kan jag ju se på mina egna katter, men kolla dessa galna katter :) Jag blir lite glad att se dessa och tänkte att ni kanske också behövde något att le, eller skratta, åt idag
Jag undrar bara över hur de får plats överhuvudtaget :) Mina katter försöker ibland ta sig ner i skålar och annat som jag direkt ser är för små för dom, men de försöker en stund och ger sedan upp. Dessa katter måste vara väldigt ihärdiga för att uppnå det de vill.
Roligast tycker jag den är med två katter som klämt ner sig i samma vas. Vad tänkte de där?
Rofyllda platser
I sommar funderar jag på att vandra en del längs med Skåneleden och uppleva Skånes fantastiska, och omväxlande, natur. Då jag kollade på Skåneledens sida fanns det flera olika leder att välja på och foton utifrån olika kriterier. Jag klickade in på Rofyllda platser, då det tilltalade mig :)
Och kolla vilka härliga vyer
Jag tycker Skåne är som allra vackrast där jag kan ha fri utsikt över böljande vidder. Jag har en känsla av att det är lättare att andas där :) Jag känner mig friare helt enkelt.
Att vandra längs en lång, lång sandstrand gillar jag vid alla årstider. Att blicka ut över ett oändligt hav får mig att både känna naturens mäktighet, och att jag både känner mig stor som får dela allt det, och samtidigt så oerhört liten i det stora hela. Det får mig att sätta mig själv och mina eventuella problem i ett mycket större sammanhang och då blir de plötsligt oerhört små.
Skogen är också oerhört skönt att vandra i, fast den ger en helt annan känsla än de öppna vidderna.
Den som säger att Skåne är platt har nog aldrig varit i alla delar av Skåne :)
Sommarkänsla
På Facebook är jag med i en grupp som heter Upplev Skåne. Där hittade jag denna fantastiska bild som för mig är själva sinnebilden av sköna, lugna, lata dagar på landet. En hängmatta mellan träden, en lätt bris, lite lagom prat på radion, några flugor som surrar, katter som ligger och dåsar i solen. Så rullar dagarna på i sakta mak tills de börjar flyta ihop med varandra och jag får tänka efter om det är tisdag eller fredag idag.
Så tänker jag tillbringa min sommar i år. Kanske också med ett och annat besök till stranden och doppa tårna i havet. Några arbetsdagar kvar sedan börjar ett drygt sex veckor långt sommaruppehåll.
Där i hängmattan (nyinköpt på ICA :)) ska jag också fundera på vad jag vill framöver - vart vill jag bo? vad vill jag arbeta med? hur mycket vill jag arbeta? hur vill jag att mina dagar ska se ut? vilken livsstil vill jag ha? hur ska jag uppnå den? behövar jag göra förändringar och isåfall vilka?
Jag skapar min egen framtid genom att först låta tankarna få plats, vrida och vända på dem lite för att sedan skriva ner och visualisera det jag kommer fram till. Då blir det så enkelt att ta nästa steg dvs börja göra nya saker som leder mig i rätt riktning.
Lev grönare
- Köp kvalitet. Shoppa få men bra saker som håller länge. Köp inget som ser ut att gå sönder snabbt. Köp inget du riskerar att tröttna på. Släng bara uttjänta saker, skänk eller sälj andra saker.. Var beredd på att betala mer, men mycket, mycket mera sällan.
- Se en älg. Välj att ekoturista på hemmaplan. Det finns spa i var och varannan fjälldel, gourmetkockar och kvalitetsmärkta arrangörer av ekoturism. Även på närmre håll finns äventyr och avkoppling. Ta bussen till ett trevligt vandrarhem, paddla i närmaste vattendrag, gå längs kusten och se var du hamnar.
- Ät en älg. Skogen är full av ekologiska djur som fött upp sig själva utan kraftfoder, konstgödsel, traktordiesel och uppvärmda lokaler. Lär dig därför att tillaga vilt.
- Sporta grönt. Jogga hellre iväg från hemmet än ta bilen till gymmet. På samma sätt är längskidåkning mindre energislukande än utförsåkning i pistade backar, orientering är resursmässigt skonsammare än golf, fotboll snålar mer med resuserna än ishockey.
- Ät hummer. Ät krabba. Ät musslor. Ät fisk. Njut av havets delikatesser, men gör det med förstånd. Rovfiske hotar många arter, så var försiktig med att välja bla torsk, tonfisk, haj och hälleflundra.
- Låt din trädgård vara lagom. Sköt trädgården miljövänligt, se över förråden med bekämpningsmedel. Fundera på om de verkligen behövs. Fundera över din maskinpark. Måste du ha alla dessa saker som viner och tjuter? Kan du göra en del manuellt, med handjagad gräsklippare, häcksax och sekatör? Prova att byta inställning. Det andra kanske uppfattar som vildvuxet kan du benämna som en fristad åt fjärilar, småfåglar, igelkottar och andra djur.
- Var inte standby. Stäng av de elektriska prylarna som inte används.
- Tvätta och diska smart. Fyll maskinen innan du kör den. Välj ekonomiprogrammet. Överdosera inte. Välj en lägre temperatur.
- Sänk temperaturen. Sänker du värmen med två grader, sparar du 140 kilo koldioid...och 1.500 kronor!
- Bejaka årstiderna. Ät jordgubbar på sommaren, kåldolmar på hösten, svenska äpplen på vintern och nässelsoppa på våren. Vandra på våren, bada på sommaren, paddla på hösten och åk skidor på vintern. Att vända på årstiderna, oavsett om det gäller mat eller aktiviteter ger en ökad förbrukning av fossila bränslen.
- Planera dina inköp. Ta inte bilen i onödan när du ska handla. Handla mer sällan, eller ta cykeln (eller gör som jag - stanna vid mataffären på väg hem från jobbet ;))
- Vägra direktreklam. Det går åt stora mängder träd, tryckfärg och energi för att tillverka och distribuera all direktreklam. Sätt en nej tackdekal på brevlådan så slipper du 50 kg årlig reklam. Ringer du även till Nix addressat slipper du även adresserad reklam.
- Undvik plast. Plast görs mest av råolja och naturgas. PVC-plast innehåller även mjukgörare, ftalater, som kan framkalla cancer, vara hormonstörande, påverka levern och störa fortplantningsförmågan. Välj naturmaterial istället som också åldras vackrare, tex glas, läder, trä, bomull (ekologisk), ull
- Drick kranvatten. Sverige har ett av världens godaste kranvatten. Tappa kranvatten i en tillbringare, lägg i några gurkskivor, apelsinskivor, frysta hallon, myntablad. Enkelt, gott, vackert, billigt och mycket mer miljövänligt.
- Använd biblioteket. Att låna böcker, skivor eller filmer är resurssparande på alla sätt, även för miljön :))
- Må bra. Din hälsa är viktig, både för dig själv, men även ur miljösynpunkt. Sjukvården slukar stora resurser. Genom att äta rätt, röra på dig är enkla sätt att hålla sig frisk. Din hälsa påverkas mer av vad du gör varje dag, 110 vakna vardagstimmar än de två timmer per vecka du tillbringar på gymmet.
- Städa som förr. Använd gamla beprövade metoder som tex ättika eller citronsyra för att ta bort beläggningar på taoalett eller kakel, vinäger för att ta bort bläckfläckar, diskmedel för att rengöra fönster, såpa för ugnen. Du klarar dig väldigt bra med bara diskmedel och såpa. Ta även för vana att använda sopborste ibland så slipper du ljudet av dammsugaren samtidigt som du sparar ström.
- Konsumera mindre. Långeneriglampor, ekokläder, A-klassade vitvaror, kravmärkt kaffe etc är jättebra men det bästa sättet att spara på miljön är att helt enkelt konsumera mindre! Inte köpa nya kläder hela tiden, även om de är gjorda av ekobomull, inte köpa ny bil ideligen, även om det är en miljöbil, inte skaffa en dator till även om den är miljömärkt.
- Reparera. Laga istället för att köpa nytt.
- Köp begagnat. Att gå på loppis, handla på auktion, kolla på nätsajter som Blocket är ett bra sätt att återanvända saker.
- Respektera och observera. Du är en del av naturen. Besök en nationalpark eller ett naturreservat, så att du kan säga ifrån nästa gång någon vill exploatera och ta bort grönområden. Fundera även på hur du bäst smälter in, tar del av, uppfattar och uppskattar naturen.
- Vänj barnen vid naturen. Bygg kojor, paddla, tälta, vandra, plantera buskar, spika fågelholkar, bo till fladdermusen, hus till igelkotten, skaffa en utflyktsplats dit ni går och fikar. Vänj barnen vid att vara ute. Vänj dem vid att naturen är värd att vara i och värd att bevara.
En dag tillsammans
Trots att vi numera har väldigt olika dygnsrytm (så många timmars skillnad att vi skulle kunna leva på olika kontinenter :)) är det väldigt mysigt när vi gör något tillsammans några timmar. Hemma är vi alldeles för ofta en "modern familj" som sitter uppkopplade med varsin laptop så det bästa för att skapa tid tillsammans är att bege sig på utflykt.
Mobilen brukar ligga kvar i väskan för det mesta, men om man undrar över något finns numera alla information några klick iväg. Här kollar vi olika hembygdsräkter.
Fullt med människor ville fira midsommar på samma ställe, men vi hittade ett mysigt ställe att äta mat vi köpt vid grillstationen.
Med dammen precis framför oss
Och slottet bakom ryggen
Mycket folk runt midsommarstången, så efter ett tag sökte vi upp lugnare platser för en fika och titta på deras fantastiskt vackra köksträdgård. Vi blev så inspirerade så vi skrev en lista hemma sen över de grönsaker vi själva vill odla.
Sol, härliga trumrytmer och god grillad mat :)
Glad Midsommar
Jag har lite kluvna känslor för midsommar. Dels tycker jag att det är vackert, sommaren startar med midsommarafton, många går på semester till denna helg, naturen är så vacker, fina klänningar, mycket blommor osv.
Samtidigt tycker jag att midsommar är en väldigt kravfylld dag, precis som nyårsafton. Detta är en helg då man m å s t e ha något planerat, vara med många vänner, resa bort, vara glad - fira. Att bara se det som en dag som alla andra, vilken fredag som helst, är knappast accepterad. Precis som vid nyårsafton är det så många "måsten" som ligger i luften.
Jag gillar inte det. Jag ska inte åka iväg någonstans. Jag ska inte på någon fest. Jag ska inte äta någon speciell midsommarmat. Jag firar midsommar enkelt tillsammans med dottern. Om vädret är fint och vi känner för det åker vi till något ställe i närheten, tex Gunnebo Slott som på bilden, fikar och dansar några varv runt stången och njuter av den vackra naturen. Sen lagar vi en god middag, som inte består av sill, potatis och jordgubbar.
Är det regnigt och dåligt väder så hoppar vi över det. Ett år ställde vi en stor krukväxt mitt på golvet, satte på vår bästa sommarmusik och dansade hemma medan regnet piskade mot rutan. Det blev en jättebra midsommar :)
Jag hoppas ni har en riktigt bra midsommar, oavsett vad ni gör - och släpp på alla "måsten" med mat, väder, relationer och njut av en härlig årstid och strunta i om vädret är "riktigt" midsommarväder eller inte.
Drömmen
Så här vill jag ha i min trädgård. Stora odlingar med egna, ekologiska grönsaker. Ett växthus, fast lite snyggare modell, för de köldkänsliga växterna och en skön rottingfåtölj där jag kan sitta och njuta av värmen tidigt på våren, med en bra bok eller en inredningstidning.
Jag vill bli självförsörjande på grönsaker, och gärna frukt och bär också, och slippa tänka på alla varningar som kommer när det gäller maten vi köper i affärerna. Sylt och saft är något som går åt väldigt lite hos oss, och det lilla vi äter skulle vi kunna göra själva. Lite lingonsylt och lite hallonsylt räcker långt. Och äppelmos. Flädersaft. Rabarbersaft.
I min trädgård vill jag också ha ett hönshus med en liten hönsflock så jag kan plocka egna, ekologiska ägg varje morgon.
Sen får jag väl skippa all annan mat :) Nejdå, lite kött äter jag men numera bara ekologisk kött. Fläskkött smakar mig inte så mycket längre kände jag igår då vi gjorde fläskpannkaka. Det är en konstig smak på fläsket jag inte gillar. Kanske skulle det smaka bättre om jag gjorde som några av mina favortibloggare har gjort, nämligen skaffa egna grisar. Tror dock att jag skulle ha svårt att slakta dem senare, så det känns inte som ett alternativ för mig.
Vilka ätbara saker skulle du vilja producera själv, och vilka gör du idag?
Farliga gubbar!
Jag blir så trött på alla matlarm jag hör -ja inte på själva larmen då förstås, utan på att det är så många saker som vi äter som är besprutade med mängder av olika kemikalier, fusk med innehåll osv osv.
Jag vill äta ren och äkta mat. Varför ska det vara så svårt att hitta det i affärerna? Måste jag bli helt självförsörjande för att kunna äta ren, äkta mat som inte innehåller massa kemikalier?
Jag läste Ulf Elvings krönika om den nya giftskandalen. Lagom till midsommar slås det upp stort om hur hårt besprutade både jordgubbar och potais är - och hur många är det inte som äter just de sakerna på midsommar?
Och här kan ni läsa Ulf Elvings krönika
Farliga jordgubbar – låt oss slippa dem!
Är det verkligen 2014?
När miljörörelserna går som tåget, ekologi är på var mans tunga, och insikten finns hos oss alla om hur jävligt det faktiskt är med gifter i maten…
… – men det är lögn i h– att få tag i en ekologisk jordgubbe!?
Svensken äter i genomsnitt fyra liter jordgubbar per år, läser jag. Fyra liter omsorgsfullt kemikalieberikade jordgubbar. Och nu väntar den stora jordgubbsfrossarhelgen, midsommar.
Jag tycker fyra liter låter lite. Känner många som sätter i sig tio gånger så mycket. Salig svärmor var en av dem, en riktig jordgubbsknarkare. Hon åt en liter om dan under säsong.
Hur farligt lever man då? Svärmor har mycket riktigt gått ur tiden. Jag inser att det nog inte var jordgubbarnas fel… – men ändå: jordgubbar är ett av våra mest besprutade livsmedel! Dom duschas med kemikalier c:a åtta gånger under växtperioden.
Alla möjliga gifter regnar över de stackars plantorna. Alla som är storkonsumenter borde kanske vara oroliga? Blir vi självlysande snart? Ska vi kräva varningstexter på gubbarna?
De senaste litrarna jag köpt har smakat vedervärdigt. Bären var groteskt stora och onaturligt mörkröda och hade en tydlig bismak av nånting som påminde om en mix av parfym och tvättmedel.
Var det gifterna? Inte sjutton vet jag. Men jag fick en omedelbar lust att i stället sätta tänderna i naturliga, obesprutade, ekologiska jordgubbar. Letade på KRAV:s hemsida – och hittade i Stockholms län bara två affärer som säljer ekologiska jorgubbar! En på söder och en i Skarpnäck. Och eftersom jag just nu sitter nio mil därifrån, är det ingen miljömässig vinst att åka och handla i de affärerna.
Problemet är nog bl.a. att det är svårt att odla jordgubbar giftfritt. Plantorna angrips av gråmögel, kvalster och insekter. Men ett 30-tal odlare i landet försöker, och lyckas, producera jordgubbar utan att bespruta dem. Och fler lär vara på gång, säger man på KRAV.
Låt oss hjälpa dem på traven! Fråga och tjata i affärerna efter miljövänliga gubbar. Konsumentmakt heter det visst. Låt oss kolla om det inte bara är ett tomt ord!
Inspirerande blogg
Jag blir så glad när jag ser att det är fler och fler som känner att vi konsumerar alldeles för mycket i västvärlden, och som vill göra drastiska förändringar när det gäller sina egna shoppingvanor. Men också ändra sätt att tänka kring prylar. Vi behöver inte så mycket saker som vi omger oss med.
Kläder är något som vi är många, kanske särskilt kvinnor, som ser som en hobby, ett nöje. För många har det stora helgnöjet blivit att springa runt i olika klädbutiker i köpcentret och med vana ögon snabbt scanna av, leta, leta, leta efter vad som fångar uppmärksamheten just denna dag. Vad är fint? Vad vill jag ha? Istället för att titta igenom sin garderob hemma och se om det finns något behov. Saknas något jag faktiskt behöver och sedan bara titta efter det. För mig handlade det om att jag behövde ett par nya lätta sommarskor. Hittade ett par jättefina i bra kvalitet på loppis för 80 kr :) Lagom summa att spendera tyckte jag.
Jag hittade en blogg som bara handlar om detta där vi får följa Anki på hennes resa mot att bli mindre shoppingbenägen och att bygga upp sin garderob från ett annat håll än tidigare. Ni hittar hennes blogg här ”
Klädgalen, på väg mot en garderob i harmoni”
När man behöver något nytt är loppis eller Tradera väldigt bra inköpsställen. Här har dottern en fantastiskt fin klänning från 50-talet i vitt med ett övertyg i vit spets. Trendig, men samtidigt klassisk i en helt annan kvalitet än ett nytillverkat plagg. Kvalitet håller länge!
Bästa sommarplagget
På senare år har jag upptäckt vilket bra plagg klänning är. Jag har rensat bort alla kjolar från min garderob och istället satsat på klänning. För mig är det ett ultimat plagg. Man är snabbt påklädd genom att bara dra på sig ett plagg. Det är snyggt, kvinnligt och välklätt. Är det lite kyligt kan man använda lager-på-lagerprincipen genom att ta på sig ett par leggings eller strumpbyxor på benen, och en kofta eller kavaj upptill.
Sant?
En lyxig helg
Vilken lyxig helg jag har haft! Vad är lyx för dig? För mig stavas lyxen T I D.
Eftersom min onsdagsridning är slut för terminen, och alla hästarna har åkt på sommarbete har jag bytt mina lediga onsdagar mot ledig fredag plus ledig måndag, vilket innebär en lång ledig helg.
Jag har också låtit datorn få vila sedan i torsdags eftermiddag och tillbringat dagarna utomhus. Solen har flödat över Göteborg och trots en del kalla vindar har det varit väldigt skönt att vara ute.
Jag har också haft en rolig och social helg. Årets roligaste tillställning var i lördags kväll, då en vän anordnade årets stora Music Quiz. Fjorton personer tävlade i fem olika grrenar under lika många timmar för att till sist kora årets vinnare. För tre år sedan stod jag som slutlig vinnare, men jag tror att min tävlingsinstinkt har minskat med åren. Nu är det viktigaste att ha roligt och umgås med både gamla och nya bekantskaper.
I helgen har jag också jobbat ideeltt på hopptävlingar som min ridskola anordnade, både lördag och söndag. Att jobba ideelt som volontär är något som tilltalar mig. Att göra något gott för någon, utan att bra sig om pengar, utan tänka på vad mitt bidrag av tid kan tillföra ger en stor tillfredsställelse. Man kan jobba som volontär på olika sätt. I förra veckan stannade jag till på Erikshjälpen i Kunsbacka och fyndade både en klänning, en kavaj och ett par skor. Där hade de lappar uppe och sökte volontärer att arbeta i deras butik, som var den fräschaste loppis jag någonsin varit på, och så trevlig och serviceminded personal som jobbade där för att ge tillbaka och göra gott. En vän till mig kommer tillbringa sommaren som volontär på ett shelter för hemlösa hundar i Spanien. Fantastiskt tycker jag.
När jag sammanfattar min helg inser jag att jag har prickat in flera av de sakerna forskningen visar gör oss lyckliga - relationer, ideellt arbete, skratta, vara i naturen
Vad jag däremot INTE har gjort är att - vara i köpcenter, shoppat, spenderat pengar, suttit framför datorn
Så för mig har detta varit en otroligt lyxig helg :)
Säkert för katten!
En annan sak som vi snabbt måste göra i vårt nya hus är att hägna in tomten så det blir säkert för våra katter att vistas fritt där. Huset ligger nära en väg, visserligen med lite trafik men ändå en fara för katterna. Vår första katt blev påkörd där vi bor och där åker det inte heller så många bilar, men det räcker med en :( Hon dog direkt vid smällen, vilket på ett sätt var skönt istället för att gå iväg svårt skadad och behöva lida.
Det blir också säkert för dem mot andra katter, räven, människor som inte är snälla (och det har vi tyvärr sett flera exempel på i Göteborg de senaste åren) och också mot att springa vilse och inte hitta hem igen.
Jag har tänkt mig att hägna in hela tomten på ungefär samma sätt som de har gjort på katthemmet där vi har adopterat två av våra katter från.
Ett helt vanligt nätstängsel i grönt så det smälter in bland buskar och träd, precis ett likadant som man ofta ser som inhägnad vid tex förskolor. På så sätt blir hela tomten, med alla spännande buskar och träd tillgängliga för dom. De kan springa fritt och ha det skönt.
I USA är det ganska vanligt att man bygger hela inhägnader med tak och klätterställningar för sina katter så de ska kunna vistas ute säkert. Här kan man se flera olika exempel (jag har fått förfrågningar om bra sätt att säkra utevistelse för sina katter - här får ni massor av bra exempel och kan ta det som passar er)
Sparrissoppa
Jag fick en fråga igår om ett bra recept på sparrissoppa som man kan göra på alla samlade stumpar av sparrisen istället för att slänga bort den (och på vissa är det nästan en fjärdedel av sparrisen som man bryter av så det blir mycket svinn om man kastar det)
Jag brukar göra soppan efter ett jätteenkelt recept som jag tagit från Per Moberg och modifierat lite.
- Skala sparrisen, 500g och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
- Skala och hacka löken, 5 chalottenlökar eller en stor gul lök, och fräs lätt i en kastrull. Häll över 1 dl vitt vin, 8 dl buljong och 2 dl grädde och koka upp
- Lägg sedan i sparrisen, koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
- Smaka av med salt och peppar. Om du har hela sparrisar är det fint att dekorera med några knoppar.
Vill man ha en lite fräschare sparrissoppa kan man även toppa soppan med lite matlagningsyoghurt blandad med en kruka mynta.
Denna soppa är ett bra sätt att ta reda på sådant som annars bara blivit sopor. Bra för miljön och bra för plånboken, win-win med andra ord :)
Skolavslutning
Idag har det varit skolavslutning och dottern börjar 10 veckors välförtänt sommarlov. Många, sköna dagar av sol, bad, vila, skriva och bara vara. Hon har jobbat hårt hela läsåret och kan känna sig superstolt över sina betyg.
13 stycken A, tre B med en tydlig smak av A och ett C. Ett riktigt toppenbetyg.
Och hon var fin som en prinsessa idag i sin vita spetsklänning från 50-talet.
Sen måste ju skolavslutningsdagen firas med en tårta - av det nyttigare slaget :)
Jag har gjort en raw food tårta. Själva botten har jag gjort genom att mixa cashewnötter och sen blanda med lite kokosolja och rapsolja för att få till en smet. Den har jag smaksatt med några droppar citronsaft. Tryck ut den i en form med avtagbar kant och ställ den kallt medan resten av tårtan förbereds.
Ovanpå har jag en chokladmousse gjord på avokado. Ta två mogna avokado och mixa dem till en slät puré. Ta 1 dl kakao (av bra sort och helst ekologisk), 1 dl vätska av något slag (kan vara krämig kokosmjölk, grädde, mjölk eller juice). Ta 3-4 msk honung för att få moussen lite sötare och smaksätt med lite vaniljpulver. Smeta ut moussen över botten och ställ sedan kallt igen en stund (jag lät den stå i frysen ca 20 min).
Dekorera sedan med färsk frukt eller bär efter säsong. Idag blev det jordgubbar och hallon. Grymt gott!
Sen smakar den godast att njuta av utomhus i solen med ett glas kall rabarbersaft.
Man tager vad man haver.....
Det tycker jag är en bra inställning när det gäller matlagning. Jag följer gärna recept när jag lagar mat, men höftar också gärna ihop något av det jag råkar ha hemma. Det blir oftast det godaste :)
Jag gillar inte heller att låta någon mat gå till spillo så när jag har småreste kvar av olika saker är det dags att se hur man kan kombinera ihop dessa på ett bra sätt.
Idag har jag gjort vegetarisk pizza av en liten bit pizzadeg som blev över när vi bakade pizza i fredags, och lite tomatsås som jag sparade. Men vad ska jag ha på pizzan blev nästa tanke. I kylskåpet fanns det lite soltorkad tomat kvar, som blev över när vi gjorde vegetarisk lasagne sist, en liten bit chevré som blev över när vi gjorde rödbetsbiffar, några sparrisar som jag tänkt ha i en potatissallad.
Sagt och gjord - på med dessa bitar på pizzan
När pizzan var färdiggräddad toppade jag den med lite riven parmesan och torkad oregano.
Och hjälp vad gott det blev. Faktiskt bland den godaste pizzan jag någonsin ätit. Detta ska jag definitivt göra fler gånger.
Pizzadegen är gjord på dinkelmjöl enligt detta recept:
25 g paket jäst
2,5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl dinkelmjöl
Då 25 g jäst är ett halvt jästpaket har jag nu ett halvt över. Tror jag gör mer pizzadeg och lägger i frysen till någon annan gång jag blir sugen på pizza.
I frysen samlar jag även små slattar av olika saker som kan användas till något annat. Släng tex inte de träiga bitarna du bryter av från sparrisen.
De bitarna sparar jag i en burk i frysen, och när de blir tillräckligt många kokar jag sparrissoppa på dem. I en annan bytta sparara jag räkskal som också blir soppa, eller kokas ihop till en skaldjursfond. Det mesta går faktikst att använda, och på så sätt blir det också mindre sopor.
Det enkla.....
......är oftast det vackraste!
Åh vad jag älskar den här tiden på året då man snabbt, enkelt och gratis kan fylla hemmet med vackra blommor. Jag gillar att plocka enkla och yviga buketter av ängsblommor.
Lupiner och hundkex växer i dikesrenen överallt. Jag plockar gärna stora fång och sätter i rustika krukor som denna från Höganäs.
Idag har vi varit på födelsedagsfirande, och det är alltid roligt att göra paketen lite vackrare och lite roligare. Jag är själv ganska dålig på det, men dottern är kreativ, pysslig och med mycket mer tålamod än jag. Av vanligt presentpapper fixar hon till dekorationer och sätter på paketen. Här blev det en fin rosett, på ett annat paket vek hon en groda och satte fast.
Engelskt cottage
Ett av mina favoritprogram på TV är brittiska Escape to the country. Jag älskar att följa med dem runt på hela landsbygden i Storbrittanien, och speciellt när de visar ett mysigt cottage. I filmen The holiday, där de byter bostad med varandra hamnar Cameron Dias i ett så mysigt litet cottage i Cornwall. Åh vad jag suktar högt när jag ser den filmen.
Mitt drömhus skulle bli en väldigt konstig blandning mellan ett engelskt cottage, amerikansk östkust och Medelhavsstil :)
På Sköna Hems sida hittade jag dessa mysiga hus. Vilket är din favorit? Mitt är ett av de vita husen med vasstak. Så charmigt. Och trädgårdarna är ju fantastiska på varje bild.
Renovera badrum
En av de första sakerna vi ska göra när vi får tillträde till vårt nya hus är att renovera badrummet. Den förra ägaren, alltså den före de som bor där nu, har gjort renoveringen själv utan att vara särskilt kunnig. Så det är slarvigt gjort och ríktigt fult på sina håll. Jag vet inte heller hur det är gjort med fuktspärr och sådant. Mellan golv och vägg är det stora glipor på vissa håll.
Så här ser det ut idag:
Det är inte räta linjer, och man kan se hur klantigt kaklet är gjort mot golvet på denna bilden. Badrummet är ganska litet och på denna skiss från nuvarande ägare kan man se måtten och dispositionen.
Det första vi ska göra är att ta bort badkaret. Vi badar väldigt sällan och badkaret tar onödigt stor plats i det lilla utrymmet, så istället har jag tänkt göra en duschhörna, vilket både är mer praktiskt och vilket också frigör utrymme så tvättmaskinen kan få flytta in från uthuset.
Jag gillar det enkla vita standardkaklet så det kommer jag vlja ha, men med vita fogar istället för dess grå som gör väggarna oroliga med sitt tydliga rutmönster. I badrum är det ett överskott på vattenelementet och även metallelementet med allt det vita kaklet, så för att balansera upp det behövs både jord och trä. Träelementet finns bla i gröna växter, och med ett stort fönster i badrummet finns det alla förutsättningar för att ha några vackra växter. Jordelementet kommer jag ha med lite trädetaljer, beiga handdukar och ett klinkergolv i beige.
Flera av mina favoritbloggar håller också på med badrumsrenovering, så det är roligt att följa hur andra löser olika saker och även bli inspirerad. Irene, med bloggen Wangborgs hem har liknande tankar om sitt badrum som hag har om mitt, men vi tänker ofta lika om olika saker :)
Katarina, med bloggen Sallys hus, som har ett riktigt drömhus på landet utanför Örebro håller också på att renovera sitt badrum
Även Lotta med bloggen Fyra årstider gjorde om sitt badrum till ett gigantiskt stort lantligt badrum för något år sedan.
Även Clara, med bloggen Underbara Clara håller på med badrumsrenovering, men har inte visat några bilder från det än. Jag gillar hennes vintagestil i övriga hemmet med mycket loppisfynd .
http://blogg.amelia.se/underbaraclara/
Dofter
Jag har blivit mer och mer intresserad av trädgård, och ser verkligen fram emot att få en större trädgård att ta hand om än den pyttelilla uteplats jag har nu, även om jag är otroligt glad att jag har den som två extra rum på sommarhalvåret.
En sak med trädgård som jag blivit mer intresserad av, och många med mig, är möjligheten att bli mer självförsörjande - med grönsaksodlingar och ha egna höns.
En annan sak är det rent estetiska, men jag har svårt att tänka mig växter som inte tilltalar fler sinnen samtidigt. Om de inte är ätbara, vill jag att de ska dofta. Jag vill skapa en trädgård full med olika dofter, som också lockar till sig bin, humlor och fjärilar. En levande trädgård är en trädgård som även är fylld med djur. Vi har ganska ofta även besök av grodor i vår lilla trädgård. Ett år hade vi även en hel igelkottsfamilj, men det var länge sedan jag såg en igelkott nu.
I min trädgård blommar just nu paradisbusken med ljuvliga små rosa blommor som fyller luften med en söt, lite honungsaktig doft när man kommer nära.
Och då den här lilla fröken ligger under busken och njuter av solen så hamnar jag med näsan mitt i busken när jag klappar henne:)
Paradisbuske, eller kolkwitzia som är det latinska namnet, är egentligen en ganska storvuxen buske och kanske inte passar så bra i en liten trädgård, men jag beskär min ganska ordentligt varje år så den håller sig i samma behändiga storlek.
Jag fyller gärna min trädgård med perenner i krukor som gör att jag lätt kan flytta runt dem där jag känner att de passar.
Här är en kantnepeta som blommer så fint med sina blå blommor. Den kallas också för kattmynta och mina katter är helt galna i den. Jag brukar bryta av bladen och gnida mot plattorna i trädgården så den aromatiska doften kommer fram. Där ligger katterna och rullar sig som tokiga och är såååå söta :)
Jag har också trädgården full med lavendel, doftpion, blomstertobak och andra blommor som både är vackra och med en härlig doft. Färgerna brukar jag hålla i milda pastellfärger som blått och rosa, men också med en hel del vitt. Jag tycker vita blommor är så vackert mot det gröna bladverket. Hela trädgården är också omgärdad av en ligusterhäck, utom mot grannen där vi tog bort häcken och satte upp ett högt plank istället.
Mysigt :)
Flera gånger i veckan stannar både dottern och jag upp och pratar om hur härligt det är att ha katter. De är så mysiga djur, och alla våra katter är superkeliga. De får oss att stanna upp och bara vara. Att ligga en stund i sängen med en spinnande katt brevid sig lägger sig som bomull runt hela ens väsen. Allt som är jobbigt på andra platser försvinner när jag synkar in i kattens liv.
Senaste tiden har det varit mycket jobbiga saker som har hänt, med omorganisation på jobbet, oklar arbetssituation, tvivel om olika saker, bli lurad, göra anmälan och många andra saker.
Att då få landa här hemma, mötas av en katt som är överlycklig över att man är hemma och tar sig tid till att klappa och visar det på alla sätt är verkligen en lisa för själen. Djur och trädgård har en så läkande inverkan på oss människor och är något som jag aldrig skulle kunna leva utan.
Det här är dotterns katt, Kiwi, som var en av de små kattungarna vi räddade för snart tre år sedan. Alla tre, plus deras mamma, har fått stanna hos oss och ger mig så mycket glädje varje dag (och även en del bekymmersrynkor ;))
Och här ligger mamma Celine och sover gott på fårskinnet.
Livets goda
I vår familj är vi riktiga ostälskare, och sedan vi slutade äta kött så mycket som vi har gjort tidigare spelar osten ofta en huvudroll i våra måltider.
Bara denna veckan har flera olika sorters ostar stått på menyn. I måndags åt vi ugnsrostade grönsaker med halloumiost, i tisdags vegetarisk lasagne med mycket riven parmesanost, igår gjorde vi egen pizza med mozzarella och parmesan .
En av veckans höjdare var en enkel, men mycket god, vardagsrätt: rödbetsbiffar med chevrékräm.
Flera av er har frågat efter vegetariska recept. Detta är superenkelt att göra, och så gott!
750 g rödbetor och 1 gul lök rives grovt. Blanda med 3 ägg, 1 tsk salt och lite nymald peppar. Blanda i 1 - 1½ msk majsstärkelse och stek små biffar i stekpannan, ca 2 min på varje sida.
Ta 75 g chevré och blanda med 3 dl creme fraiche. Mosa osten med en gaffel så det blir en röra. Tillsätt lite hackad färsk rosmarin, lite salt och 1 tsk honung och servera till biffarna.
Detta är en favorit hemma hos oss. En annan väldigt god favorit är grönmögelost på små salta kex toppad med lite fikonmarmelad. Mmmm :)
Sängideér
Jag såg intressanta och smarta lösningar för sängar. En del av dem är inte så bra ur Feng Shui synpunkt, men vissa tyckte jag var riktigt bra lösninar, så jag visar dem alla för er :) Och för att jag själv ska kunna gå tillbaka och bli inspirerad. Det som inspirerade mig mest var lösningen med två madrasser som bilder en L-formad soffa på dagtid och som kan bäddas upp som en dubbelsäng. En superbra lösning i tex sommarstuga för gäster.
1. An Intimate Reading Fort
2. Dresser as a Footboard
3. Bookshelves to Frame the Bed
5. Bedroom Separated by Curtains
7. Underbed Drawer as a Dog Bed
11. Curtain Rods Attached to the Ceiling to Form a Canopy Bed
16. Modular Pieces that Form an L-Shaped Couch or a Double Bed
This is a DIY project created using two foam mattresses that can be reconfigured to be a couch or a bed.
17. Bench at the Foot of the Bed with Storage Underneath or Inside
18. DIY LED Light-Up Headboard
Get the directions here
21. Headboard with Shelf Space For Narrow Rooms
If you don’t have space for nightstands on either side of the bed, a shelf headboard to put lamps and books on is probably a smart idea.
23. Upholstered Box Springs
This eliminates the need for a bedskirt.
26. Trundle Bed for Sleeping or Storage
Get the directions for this trundle bed here.
27. Use a Suitcase as a Small Dog Bed